Redning. Menneskeretschef håber, at Danmark og andre lande, som modsætter sig en europæisk redningsoperation
Foto: Alessandro Di Meo

Redning. Menneskeretschef håber, at Danmark og andre lande, som modsætter sig en europæisk redningsoperation

Europa

Menneskeretschef: Danmark misforstår problemet i Middelhavet

Danmark og andre skeptiske EU-lande har tøvet for længe med at støtte en europæisk redningsoperation, siger Europarådets menneskerettighedskommissær.

Europa

Det har længe kostet menneskeliv, at Danmark og mange andre nordlige og centrale EU-lande er skeptiske over for en stor europæisk redningsoperation i Middelhavet – men nu må det stoppe.

Jeg håber virkelig, at Danmark og andre lande, som modsætter sig en europæisk redningsoperation, nu vil genoverveje deres position

Det siger den europæiske menneskerettighedskommissær, Nils Muiznieks, netop som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dag diskuterer bådflygtningenes tragedie under et krisetopmøde med resten af EU-landenes stats- og regeringsledere.

LÆS ARTIKEL

»Jeg håber virkelig, at Danmark og andre lande, som modsætter sig en europæisk redningsoperation, nu vil genoverveje deres position«, siger menneskerettighedskommissær Nils Muiznieks til Politiken.

Muiznieks repræsenterer ikke EU, men er en uafhængig demokratisk 'vagthund' tilknyttet Europarådet, hvor han har til opgave at overvåge 47 europæiske landes overholdelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Argumenter baseret på misforståelser

Nils Muiznieks er meget kritisk over for de EU-lande, der ligesom Danmark længe har modsat sig at iværksætte en europæisk redningsoperation for at erstatte den italienske operation ved navn Mare Nostrum, som blev afsluttet sidste år.

»Lande, der er modstandere af en europæisk redningsoperation, baserer deres argumenter på misforståelser«, siger han.

»Italien har bevist, at dette er den bedste måde at redde menneskeliv på. Omvendt er antallet af dødsfald i Middelhavet eksploderet, siden Mare Nostrum blev afsluttet i oktober sidste år. Oven i købet hjælper redningsoperationer med til at pågribe menneskesmuglernes skibe og bringe smuglerne for retten«.

Thorning: De skal slet ikke ud i bådene

Efter at over 1.000 bådflygtninge er druknet bare de seneste par uger, ventes de europæiske topledere i aften at tage beslutning om at styrke EU’s grænseoperation Triton i Middelhavet.

Vores prioritet nummer et er, at disse stakkels mennesker slet ikke skal bevæge sig ud på lange rejser

Den styrkelse vil Danmark gerne bidrage til. Men der er fortsat primært tale om kystbevogtning – og statsministeren har stadig sin tvivl om, hvorvidt en storstilet redningsoperation tæt på Libyens kyster i virkeligheden bare vil tiltrække endnu flere bådflygtninge og menneskesmuglere.

»Vores prioritet nummer et er, at disse stakkels mennesker slet ikke skal bevæge sig ud på lange rejser igennem Afrika og ud på den farefulde færd i faldefærdige både«, sagde Helle Thorning forud for topmødet.

Europæisk S-formand advarer mod tøven

Hun deltog her til eftermiddag i et formøde for Europas socialistiske og socialdemokratiske ledere i Bruxelles. Mødets vært, Bulgariens tidligere regeringsleder Sergej Stanisjev, advarer også de europæiske regeringer mod at tøve længere.

»Det første og afgørende er at reagere øjeblikkeligt og beslutsomt på denne menneskelige tragedie, som finder sted igen og igen. Det er en cyklus af dødsfald i hundredvis. Vi kan ikke bare være døve og blinde over for denne tragedie«, siger Stanisjev, der er formand for sammenslutningen af socialistiske og socialdemokratiske partier i Europa (PES).

Det sørgelige er, at der skulle gå så længe, før vi kom til at diskutere det her

»Europa må handle i fællesskab med deltagelse af alle medlemslandene for at støtte Italien og Malta, der står over for denne tragedie og udfordring. Italienerne og malteserne har reddet tusinder af liv, men mange liv er blevet tabt«, siger han.

Sergej Stanisjev mener, at de europæiske topledere burde have reageret for længe siden – i det mindste, da over 360 mennesker druknede ud for den italienske ø Lampedusa i oktober 2013.

»Det sørgelige er, at der skulle gå så længe, før vi kom til at diskutere det her. Efter Lampedusa og andre tidligere ulykker stod det helt klart. Siden er det bare fortsat, og det vil det stadig gøre«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce