skibe. Europæiske topledere er klar til at sende krigsskibe til Middelhavet for at løse flygtningekrisen i området.
Foto: EHRBAHN JACOB/Jacob Ehrbahn

skibe. Europæiske topledere er klar til at sende krigsskibe til Middelhavet for at løse flygtningekrisen i området.

Europa

EU-landene tredobler budgettet for redningsprogram

Flere ressourcer til redningsoperationen Triton er et af hovedelementerne i EU-landenes fælles erklæring.

Europa

Det ekstraordinære topmøde i Bruxelles om flygtningekrisen i Middelhavet ender med en fælles politisk erklæring fra de 28 medlemslande i EU.

Det bekræfter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde.

Landene er enige om at styrke flådeindsatsen Triton ved mindst at tredoble programmets budget. Samtidig står lande som Storbritannien, Tyskland og Belgien klar til at sende krigsskibe til Middelhavet. Skibene skal som en del af Triton hjælpe til med at redde de mange tusinde flygtninge, som kæntrer med skibe på vej til Europa fra Afrika.

BIDRAG

»Jeg er glad for, at mange ledere allerede nu har forpligtet sig til væsentlige yderligere bidrag til Triton både materielt og i form af penge«, siger EU-præsident Donald Tusk.

Med erklæringen beder de 28 EU-lande endvidere EU's udenrigschef Frederica Mogherini om »øjeblikkeligt at påbegynde forberedelsen« af en militær operation mod menneskesmuglere. En mulig operation, som Danmark på grund af forsvarsforbeholdet ikke vil være en del af.

Danmarks bidrag er uklart

Aftenens erklæring fra EU-landene kommer efter kraftig kritik af unionens indsats i Middelhavet. Helle Thorning-Schmidt er overbevist om, at EU's styrkelse af Triton kommer til at gøre en forskel.

»Vi vil have langt bedre mulighed for konkret at redde flere menneskeliv. Samtidig er jeg nødt til at sige, at hverken Mare Nostrum eller Triton kan garantere, at der ikke går menneskeliv tabt«, siger statsministeren.

KRITIK

Det er endnu ikke besluttet præcist, hvad Danmark yderligere skal bidrage med til operationen Triton, siger Helle Thorning-Schmidt.

»Vi kan levere flere politifolk til Frontex, men det kan også være mandsskab fra Beredsskabsstyrelsen. Det kan også være et bidrag, som kan overvåge fra luften«, siger hun.

120 millioner euro til Triton

Internationale organisationer har langet hårdt ud efter de europæiske landes manglende vilje til at bidrage til det italienske redningsprogram Mare Nostrum. Programmet måtte lukke i efteråret som følge af pengemangel.

I stedet overtog EU's grænseagentur Frontex ansvaret for redningsopgaven med operationen Triton, men Triton dækker i modsætning til Mare Nostrum kun den italienske kyststrækning, har kritikken lydt.

DEBAT

Det årlige budget for Triton bliver med tredoblingen 120 millioner euro (i underkanten af en milliard danske kroner), oplyser formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker.

»Det svarer til, hvad der var afsæt til den italienske Mare Nostrum«, siger han.

Med aftenens aftale bliver der ikke lagt op til at ændre i redningsprogrammets mandat, så operationen dækker et større areal af Middelhavet, som flere ellers har efterspurgt. Men det handler om, at Triton allerede har til opgave at redde skibe uden for kyststrækningen, siger EU-præsident Donald Tusk.

»I tilfælde af en katastrofe er det helt klart, at der hverken er juridiske eller geografiske begrænsninger for Triton«, siger han.

Dagens topmøde blev på rekordtid stablet på benene i mandags efter søndagens tragiske ulykke i Middelhavet, der efter alt at dømme kostede mange hundrede mennesker livet, da en fiskekutter kæntrede. Alene i april har over tusind mennesker mistet livet, mens mere end 20.000 flygtninge har forsøgt at krydse Middelhavet på vej fra Afrika til Europa.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce