Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nervekrig. Tusinder af borgere demonstrerede i torsdags foran parlamentet i Athen, fordi de vil blive i euroen. Imens er Grækenlands regering låst fast i vanskelige forhandlinger om landets enorme gæld.
Foto: Yorgos Karahalis/AP

Nervekrig. Tusinder af borgere demonstrerede i torsdags foran parlamentet i Athen, fordi de vil blive i euroen. Imens er Grækenlands regering låst fast i vanskelige forhandlinger om landets enorme gæld.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skæbnetime for euroen: Slutspil i kampen om grækernes gæld

Alle 19 eurolandes ledere samles på mandag til et krisetopmøde, der kan blive sidste chance for at holde grækerne i euroen.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens milliarderne strømmer ud af de græske banker, gør eurozonens ledere klar til afgørende forhandlinger med det fallittruede Grækenland i en stemning forpestet af gensidig mistillid.

»Der mangler tillid i eurogruppen«, erkendte den græske finansminister, Yanis Varoufakis, efter endnu et konfliktfyldt og frugtesløst møde med de andre ministre fra møntunionen i torsdags.

Vi nærmer os det øjeblik, hvor spillet er ude

EU-kommissionens formand siger nu, at han »ikke forstår« Grækenlands ledere, og direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, efterlyser »voksne mennesker i forhandlingslokalet«.

Grækenland er nu så hastigt ved at løbe tør for både tid og penge, at EU-præsident Donald Tusk har hasteindkaldt alle 19 eurolandes øverste ledere til et krisetopmøde på mandag aften i Bruxelles.

Det er intet mindre end Grækenlands fremtidige medlemskab af euroen, der står på spil i næste uge.

ANALYSE

»Vi nærmer os det øjeblik, hvor spillet er ude. Jeg appellerer til den græske regering om at komme tilbage til forhandlingsbordet og acceptere et fornuftigt kompromis for at undgå en katastrofal skæbne«, sagde EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, torsdag aften.

IMF-chef vil se penge på bordet

Trods fem måneders forhandlinger med Grækenlands venstrefløjsregering ledet af Alexis Tsipras, er situationen gået i hårdknude. EU og IMF kræver klare planer for, hvordan grækerne vil betale deres enorme gæld, mens Tsipras på sin side insisterer på, at han ikke kan spare mere på for eksempel landets pensionssystem.

Den græske leder ønsker løfter om en omstrukturering af landets gæld, før han vil indgå en ny aftale med kreditorerne.

Ikke flere røgslør, nu skal det være konkret. Der bliver ingen udskydelse. Pengene skal betales 30. juni

Parterne taler forbi hinanden i sjælden grad, mens tiden rinder ud for Grækenlands nuværende låneaftale med IMF, Den Europæiske Centralbank (ECB) og de andre eurolande, som siden 2010 har garanteret lån for op mod 1.800 milliarder kroner til den hullede græske statskasse.

Ved udgangen af juni udløber det europæiske låneprogram, hvor der ellers mangler udbetaling af 54 mia.kr. i lån til grækerne. Det sker samtidig med, at Grækenland skal betale over 11 mia.kr. tilbage til IMF, som den græske statskasse formentlig ikke kan finde nogen steder.

GRÆSK MEDICIN

IMF-direktør Christine Lagarde understreger, at der ikke bliver nogen udskydelse af den betaling.

»Ikke flere røgslør, nu skal det være konkret. Der bliver ingen udskydelse. Pengene skal betales 30. juni«, siger hun.

Græske borgere hæver milliarder

Manglende betaling til IMF betyder ikke nødvendigvis, at Grækenland er i betalingsstandsning. Men alene frygten for, at det sker, har alene de seneste tre dage fået både privatkunder og firmaer til at trække over 20 mia.kr. ud af de græske banker – og hvis den udvikling fortsætter, så kan bankerne blive nødt til at lukke.

Skulle det ske, så står Den Europæiske Centralbank over for en afgørende beslutning om at standse dens livsvigtige støtte til de græske banker. ECB besluttede i går at fortsætte støtten, men det kan ikke blive ved længe uden en ny aftale.

Jeg forstår ikke Tsipras. Den tillid, jeg har vist ham, er ikke blevet gengældt

Den dag ECB-chef Mario Draghi giver op, så kan Grækenlands fallit blive en realitet så hurtigt, at staten bliver nødt til at begynde at trykke drakmer og dermed smide sig selv ud af møntunionen.

»Det er uklart, om de græske banker kan åbne på mandag«, sagde et medlem af ECB’s bestyrelse i går til Reuters.

ANALYSE

Dermed står Grækenland vitterligt og vakler på kanten af bankerot – og resten af eurozonens ledere bliver nu tvunget til at tage stilling til, om de vil acceptere den enorme politiske fiasko at et medlemsland forlader møntunionen.

Slut med bedste venner i Bruxelles

Alexis Tsipras mener, at beslutningen om at holde et ekstraordinært eurotopmøde på mandag beviser, at han nu er »på vej til en aftale« med de andre lande.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men endnu en gang står den græske leders ord i skarp kontrast til opfattelsen i andre eurolande; og til den uro, der breder sig både i hans egen befolkning og på de internationale finansmarkeder.

Ganske vist har både den tyske forbundskansler og formanden for eurozonen, Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem, de seneste dage sagt, at der stadig er mulighed for at finde en løsning. Men de har også gjort det klart, at det bliver Alexis Tsipras, der kommer til at gå på kompromis, hvis løsningen skal findes.

OVER GRÆNSEN

Tålmodigheden i resten af Europa kan ligge på et meget lille sted.

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, var indtil for nylig en af Alexis Tsipras’ bedste venner i forhandlingerne. Men også her er det slut med den kammeratlige tone nu.

I går sagde Juncker til det tyske magasin Spiegel, at den græske leder ikke skal regne med, at EU-chefen vil »forhindre et sammenbrud« for at hjælpe ham.

»Jeg forstår ikke Tsipras. Den tillid, jeg har vist ham, er ikke blevet gengældt«, sagde kommissionsformanden.

Grækenlands balancegang på kanten af statsbankerot truer stadig møntunionen. Men hvad rager det alle os andre? Kilde: Politiken.tv / Thomas Lauritzen / Producer: Peter Vintergaard

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden