Foto: Michel Euler/AP
Europa

Tyske reaktioner på kompromis: Det er slet ikke godt

Tyskerne kritiseres internationalt og er heller ikke selv tilfredse

Europa

I første omgang lød et lettelsens suk mandag morgen. Nu er den krimi, der har holdt os på pinebænken i et halvt år, endelig slut, som Tysklands største avis Bild konstaterede, da nyheden om et kompromis efter nattens maratonforhandlinger i Bruxelles endelig kom.

Men i næste hug, faldt hammeren fra avisen, der har ført en hård kampagne imod flere bevillinger til grækerne: »Efter alle løfterne om, at der ikke ville komme en tredje hjælpepakke: 86 milliarder euro til grækerne«, raser Bild på sin webside over udsigten på endnu et lån på 642 milliarder kroner.

Merkel forsvarer kompromis

En synligt træt, men nøgtern Angela Merkel forsvarede morgenens beslutninger på et pressemøde i Bruxelles ved beskedent at sige: »Fordelene ved en enigheden overvinder ulemperne«.

Forhåbentlig for hende finder kansleren lidt mere slagkraftige argumenter frem, når hun skal overbevise et flertal i det tyske parlament om at bevilge penge til Grækenland ved en særlig samling midt i ferien, formentlig sidst i denne uge.

Medier er skeptiske

Der er ikke megen opmuntring at hente hos de øvrige tyske medier, der mildt sagt også er skeptiske overfor resultatet af nattens maratonseance i Bruxelles.

:

»Det er slet ikke godt nok«, er overskriften på en kommentar øverst på avisen Süddeutsche Zeitungs hjemmeside. I kommentaren giver Claus Hulverscheidt både grækere og tyskere skyld for den mistede tillid i EU.

»Det vil tage år at før skårene er klinket og den gensidige tillid i Europa atter er til stede. Måske vil det endda aldrig blive som før. Den måde, hvorpå den græske ministerpræsident Alexis Tsipras har trukket sine kolleger rundt ved næsen i månedsvis vil blive stående lige så stærkt i erindringen, som det faktum, at den tyske finansminister Wolfgang Schäuble lige før den afgørende weekend lækkede et papir med forslaget om græsk udtrædelse af den monetære union«, skriver Claus Hulverscheidt og konkluderer:

»Hvis Tsipras er en sikkerhedsrisiko for euroen, er Schäuble det også«.

Tsipras og Merkel har ansvaret

Kommentaren i Süddeutsche mener, at man i eftertiden vil pege anklagende på både Angela Merkel og Tsipras.

»Angela Merkel har i det forgangne år igen og igen betonet, at det slet ikke handler om de to lande, men om forhandlinger mellem Grækenland og Europa. Det er lige så rigtigt, som det er forkert. For i realiteten var det naturligvis bundeskansleren, som har sat kursen for hver eneste europæer.

Ifølge avisen har Alexis Tsipras begået den fejl, at fejlfortolke sin valgsejr i januar til, at han »skulle få hele Europa til at bekende sig til socialismen i stedet for at få orden i sin egen butik«. Desuden har han glemt, at der udover Grækenland er 18 andre lande i eurozonen. I Süddeutsche frygter man ikke desto mindre, at »den nonchalant-arrogante optræden med at tale om »afpresning og terror« fra EU er steget befolkningen til hovedet og ikke så let lader sig glemme.

Massiv kritik af hårde tyskere

Både i og udenfor Tyskland raser debatten om, hvorvidt landet har stillet får hårde krav til grækerne, ikke mindst på Twitter under hastaget #ThisIsACoup. To af USA’s mest kendte økonomer – Nobelpris-modtagerne Paul Krugman og Joseph Stiglitz – deler vreden over de europæiske lederes håndtering af problemet.

LÆS OGSÅ

»Eurogruppens liste med krav er vanvid,« skriver Paul Krugman i sin klumme i New York Times.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Positiv tysk afstemning

Han og mange andre mener, at Angela Merkel er blevet så bange for de højrekræfter i sit eget land, som ikke vil hjælpe Grækenland, at hun og hendes regering har trukket bremsen alt for hårdt.

Det har fået ugemagasinet Spiegel til på sin hjemmeside at spørge tyskerne, hvad de mener.

Over 20.000 læsere deltog i en afstemning, der synes at vise, at et stort flertal af tyskerne – 63 procent – mener, at de krav, som nu er blevet til et kompromis, vil »hjælpe Grækenland på benene igen«. 24 procent mener, at kreditorerne er for hårde og vil gøre den græske regering magtesløs, mens 13 procent finder sandheden et sted midt i mellem.

I et interview med tv-stationen ZDF afviser Tysklands præsident, Joachim Gauck bestemt, at tyskerne ikke vil strække sig længere overfor Grækenland.

LÆS OGSÅ

»En mangel på solidaritet overfor Grækenland blandt tyskerne kan jeg slet ikke genkende«, siger præsidenten.

At debatten kommer til at fortsætte er det mest sikre, man kan sige i den sammenhæng.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce