Spild. For en uge siden jublede mange grækere over nej'et til kreditorernes sparekrav. Nu har de fået en endnu strammere aftale.
Foto: Emilio Morenatti/AP

Spild. For en uge siden jublede mange grækere over nej'et til kreditorernes sparekrav. Nu har de fået en endnu strammere aftale.

Europa

For en uge siden jublede de over et nej – nu har deres leder sagt ja

Den græske regeringsleder, Tsipras, går med til at gøre vold på egne løfter for at få lån, der hindrer bankerot.

Europa

Omkring klokken seks i går morges opstod et langt og opslidende skænderi på en af de øvre etager i EU’s rådsbygning i Bruxelles.

Hårde ord føg mellem to af Europas mest kendte ledere – Tysklands kansler, Angela Merkel, og Grækenlands ministerpræsident, Alexis Tsipras.

Årsagen var indædt uenighed om omfattende privatiseringer i Grækenland, fortæller en central kilde tæt på forhandlingerne til Politiken. De to toppolitikere debatterede en fond, som Grækenlands offentligt ejede selskaber skal placeres i og sælges fra.

En række landes ledere med Tysklands kansler i spidsen insisterede på, at pengene fra salget skulle gå til tilbagebetaling af Grækenlands store gæld. Tsipras fastholdt omvendt, at den græske regering skulle kunne bestemme over en del af pengene fra salget af blandt andet landets havne og lufthavne.

Konflikten syntes til sidst så uløselig, at forhandlerne for første og eneste gang under forløbet for alvor frygtede, at en løsning var umulig, og en græsk statsbankerot uundgåelig. Efter næsten en time endte det imidlertid i et svært kompromis om, at den græske regering kan disponere over en fjerdedel af pengene. Resten går til at lægge bund under de græske banker og høvle af på landets gæld.

Udsigten til omfattende reformer ventes fortsat at skabe stor uro i Tsipras' egen base Syriza

Kompromiset definerer dermed de elementer, der ifølge Politikens oplysninger fik de samlede forhandlinger til at ende i et svært, men muligvis holdbart kompromis efter 17 søvnløse timer.

Långivernes dybe mistillid til den græske regering er afhjulpet ved at sikre, at regeringen nu tvinges til reformer, som tidligere er blevet lovet, men aldrig fuldt gennemført. Det hele skal overvåges af EU i hidtil uset grad.

LÆS ARTIKEL

Omvendt fik den hårdt pressede græske leder sikkerhed for, at hans regering dog har et vist råderum, hvor det ikke udelukkende er kreditorerne, der dikterer landets politik.

Aldrig har et euroland fået så meget hjælp. Aldrig har lande blandet sig så meget i et medlemsland politik.

Nu skal Tsipras føre andres politik

Vejen derhen havde været ekstremt hård. Op til det afgørende topmøde stod man i den historiske situation, at et land – Tyskland – for første gang i samarbejdets historie havde foreslået, at en nødløsning kunne blive at lade et andet land – Grækenland – forlade eurosamarbejdet, i hvert fald for en periode.

Situationen er blevet sammenlignet med, hvis Enhedslisten skulle gennemføre hele Liberal Alliances valgprogram

Vejen derfra bliver heller ikke hverken let eller sikker. Den græske regering forpligter sig med aftalen til en række store reformer af alt fra pensionssystem til momssatser, og som regeringens base langt hen ad vejen er lodret imod.

Situationen er blevet sammenlignet med, hvis Enhedslisten skulle gennemføre hele Liberal Alliances valgprogram. Hver især har de politiske vedtagelser format af en danske efterlønsreform – og fire af dem skal være vedtaget senest i morgen.

I EU’s ledelse er man dog optimistisk om, at det vil lykkes Tsipras. Den græske leder udbad sig pauser i forhandlingerne til at ringe Athen, fortæller Politikens centrale kilde – formentlig for at sikre sig opbakning til hver reform fra de andre partier i det græske parlament.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udsigten til omfattende reformer ventes fortsat at skabe stor uro i Tsipras’ egen base, Syriza, som vandt magten på at love at kæmpe imod kreditorernes krav om blandt andet privatiseringer og nedskæringer.

Men selv hvis det skulle betyde ny regeringsdannelse, vurderer EU-toppen, at Tsipras har flertal til at gennemføre det hele.

Før det nye låneprogram kan træde i kraft, skal det dog også godkendes af parlamenterne i Tyskland, Slovakiet, Estland, Finland, Østrig og Holland. EU’s ledelse er dog optimistisk om, at det lader sig gøre.

Endnu en ubekendt faktor er det græske folk. Så sent som ved folkeafstemningen for ni dage siden stemte et stort flertal af de græske vælgere nej til en reformpakke, som var mildere end den, Tsipras i går måtte acceptere at skulle hastegennemføre for at redde sit land fra ruin.

Kun de kommende dage kan vise, om lettelsen ved at slippe for bankerot kan opveje kvalerne ved voldsomt upopulære omvæltninger af samfundet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce