Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Henrik Montgomery / TT/AP
Foto: Henrik Montgomery / TT/AP

FREDSAFTALE. Statsminister Stefan Löfwen (S) og den borgerlige oppositionsleder Anna Kiberg Batra fotograferet, da de var enige om at fjerne oppositionens muligheder for at stemme mod regeringens finanslovsforslag indtil 2022. Nu er aftalen sænket af Kristendemokraterne.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk aftale om borgfred bryder sammen

Decemberaftalen rives i stykker og sår usikkerhed om Löfwenregeringens fremtid.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aftalen mellem socialdemokraterne og de borgerlige partier i Sverige om en fuldstændig borgfred er brudt sammen og ordet nyvalg hviskes på Riksdagens gange.

Den blev indgået i december for at hindre et nyvalg og havde som bagvedliggende mål at holde det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne ude af enhver indflydelse i Riksdagen.

Men nu har Kristendemokraterne trukket sig fra decemberöverenskommelsen. Dermed er aftalen død og begravet, lyder reaktionen fra de borgerlige Moderaters formand, Anna Kinberg Batra, ifølge de svenske medier. Aftalen betyder blandt andet, at de borgerlige frem til 2022 skulle godkende den socialdemokratiske finanslov uden indsigelser.

OVERBLIK

Hendes parti skal selv stemme om aftalen i næste uge.

Det er imidlertid et flertal af de menige partimedlemmer de liberalt-konservative i Kristendemokraterne, der under en partikongres har forkastet aftalen trods partiledelsens ønske om at holde fast i aftalen med stemmerne 189-89.

»Vi vil ikke acceptere, at en venstrefløjs, socialistisk politik presses gennem Riksdagen, selv om den savner støtte«, siger en af decemberaftalens hovedmodstandere, Kristendemokraternes Anders Andersson ifølge Reuters.

Beslutningen har fået to andre aftalepartnere - Moderaterna og Centerpartiet - til at se den som ophævet.

Giver usikkerhed om den nære politiske fremtid

Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson mener, at det nu bør føre til et nyvalg og varsler, at partiet vil foreslå en mistillidserklæring til finansminister Magdalena Anderson, hvis få uger gamle finanslov nu - efter partiets mening - ikke længere har den nødvendige opbakning.

Det er op til regeringen, om det skal føre til et valg, mener Anna Kinberg Batra ifølge svenske medier. Alternativt kan statsminister Stefan Löfwen fra Socialdemokraterne fortsætte sin mindretalsregering med støtte fra de partier fra den borgerlige fløj, han kan få støtte fra eller udnytte situationen til at prøve at danne en ny regering med et eller flere af de borgerlige partier.

EKSPERT

Lysten til nyvalg kan imidlertid dæmpes af meningsmålingerne, der giver Sverigedemokraterne en massiv fremgang. Dermed kan såvel de borgerlige som socialdemokraterne have meget at tabe ved et valg i utide - en omstændighed, som næppe giver Löfwen den store lyst til at forsøge at udskrive valg.

Partiet er i lang tid gået frem og står ifølge de seneste meningsmålinger nu til at få omkring 18-19 procent af stemmerne. Det er blandt andet større end Socialdemokratiet hos arbejdervælgere og det største parti blandt de mandlige vælgere i Sverige.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden