Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
EKSTREMISME. Premierminister David Cameron blæser til kamp mod ekstremismen i især de muslimske miljøer. Her ses briter demonstrere mod muhamedtegningerne foran den danske ambassade i London i 2006 med slogans som 'Skær hovedet af dem, der krænker islam'.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS (Arkiv)/AP

EKSTREMISME. Premierminister David Cameron blæser til kamp mod ekstremismen i især de muslimske miljøer. Her ses briter demonstrere mod muhamedtegningerne foran den danske ambassade i London i 2006 med slogans som 'Skær hovedet af dem, der krænker islam'.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cameron: Kampen mod ekstremisme er dette århundredes vigtigste

Storbritanniens premierminister vil øge indsatsen mod ekstremisme. Men planerne får kritik fra landets muslimer.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Islamistiske ekstremister truer ikke blot vor sikkerhed. De sætter alt, vi har bygget op sammen, på spil«.

Det bekymrer, at nogen alene føler loyalitet over for et religiøst broderskab i stedet for over for deres medborgere.

Ordene er David Camerons. Og advarselen er klar: Kampen mod yderligtgående muslimsk ekstremisme er ifølge premierministeren denne generations store kamp.

»Måske den afgørende i dette århundrede«, erklærer den britiske regeringsleder.

Han fremlægger via Facebook et løfte om, at der skal gribes ind mod truslen. Det skal ske gennem en antiradikaliseringsstrategi, der skal dæmme op for tilslutningen til rabiate imamer og støtten til Islamisk Stat fra blandt andre britiske muslimer.

Men alle må og skal deltage, mener Cameron:

»Ekstremisternes udlægning bør imødegås hver dag ved køkkenbordet, på universitetet, online og i radioen«.

»I sidste ende vil denne kamp kun kunne vindes gennem argumenter og overtalelse - ved at folk tager stilling og viser vore frisindede, demokratiske værdiers styrke og deres tomhed«.

Moderate stemmer skal styrkes

Ifølge den konservative premierministers forslag skal antiradikaliseringsindsatsen blandt andet styrkes ved at tvinge for eksempel terrordømte og hjemvendte syrienskrigere til at deltage i afradikaliseringsprogrammer.

Han vil sætte yderligere 50 millioner kroner af til indsatsen mod ekstremisme i Storbritannien.

Og der er nok at tage fat på, mener Cameron: »Det er en global udfordring, at så mange ser Vesten som undertrykker og tilslutter sig de anklager. Det bekymrer, at nogen alene føler loyalitet over for et religiøst broderskab i stedet for over for deres medborgere i nationerne«.

LÆS MERE

Derfor er det bydende nødvendigt at støtte de muslimer, der konfronterer ekstremisternes fortællinger og i stedet giver et positivt alternativ til islamisternes dystre verdensbillede. Men det er lige så vigtigt, at langt flere tilslutter sig indsatsen mod den ekstreme islamisme.

»Vi har brug for, at flere - mange flere - træder frem. Som regering må vi kontrollere problemet. Men det må vore muslimske samfund også. Vi har alle en vigtig rolle at spille, men jeg føler stærkt, at det nuværende tavse flertal kan gøre en afgørende forskel«, skriver David Cameron ved præsentationen af den nye antiradikaliseringsstrategi.

At our party conference two weeks ago, I set out a vision for a Britain that overcame not only its economic problems,...

Posted by David Cameron on 19. oktober 2015

I dens forord beskylder han tidligere regeringer for at have været alt for eftergivende over for ekstremismen.

»Hvad enten det var over for islamistisk eller nynazistisk ekstremisme, så var vi for tolerante over for intolerancen, for bange for at krænke. Vi så ud til at mangle styrke og beslutsomhed til at kæmpe for, hvad der er rigtigt, selv når de skader, ekstremisterne forårsagede, var alt for tydelige«.

Grundlag og metoder kritiseres af muslimsk paraplyorganisation

Strategien indledes med en understregning af, at det britiske samfund bygger på en række fundamentale værdier: Demokrati, lov og orden, individuel frihed og gensidig respekt for og forståelse af forskellige trosretninger og overbevisninger.

Det er til gengæld med til at skabe modstand mod antiradikaliseringsindsatsen fra Storbritanniens Muslimske Råd. Muslimerne har deltaget i og støtter modstanden mod terrorisme, hedder det i en udtalelse fra generalsekretær Shuja Shafi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men dagens 'Én-nations'-antiradikaliseringsstrategi fortsætter på en forkert kurs ved at fokusere på især muslimer og bygger på tågede opfattelser af britiske værdier. Den risikerer at være kontraproduktiv ved at støde dem, der skal imødegå al-Qaeda- eller Islamisk Stat-terrorisme, fra sig«, mener generalsekretæren.

»Hvad enten det gælder moskéer, i uddannelserne eller organisationerne, så vil strategien forstærke opfattelsen af, at alle dele af muslimsk liv skal underkastes en test for at bevise vor loyalitet over for dette land«.

Anklager Cameron for McCarthy-metoder

Shuja Shafi hæfter sig i sin kritik af regeringens forslag om en styrket indsats mod ekstremisme ved at lægge op til, at moskéer, der har huset ekstremistiske møder, skal kunne lukkes.

»Findes sådanne moskéer i virkeligheden og efter hvis definition kan de anses for at være ekstremistiske?«, mener generalsekretæren, der sammenligner dele af strategien med USA-senatoren Joseph McCarthys forfølgelse af alle, som blev beskyldt for antiamerikanisme og kommunisme i begyndelsen af 1950'erne.

»Disse initiativer vil ikke lykkes, hvis de forstærker fremmedgørelsen af vort samfund og bruges til at begrænse tanke- og ytringsfriheden«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden