Foto: Michael Probst/AP
Europa

Merkel holder brandtale: Det er en historisk prøve for Europa

Den tyske kansler talte alle planer om kup eller revolution i sit parti væk på kongressen i Karlsruhe.

Europa

Mod slutningen af et år, der har budt på en endeløs række af kolossale udfordringer for Europa - og for den tyske kansler Angela Merkel i særdeleshed - svarede hun med et brag af en tale på partikongressen i sit parti, CDU, i Karlsruhe i dag. Her fik en energisk Angela Merkel talt ind i hjerterne på de delegerede, som igen og igen kvitterede med langstrakt bifald, selv om kansleren stod på sin ellers så kritiserede asylpolitik.

»Der kommer ikke masser til os, men enkelte mennesker. De kommer hver især med den værdi og den værdighed, Gud har givet dem«, sagde Angela Merkel blandt andet i sin halvanden time lange tale.

Stående ovationer til kansleren

Efter talen var der var der stående ovationer i flere minutter til Angela Merkel, der syntes at have talt alle tænkelige planer om revolutioner og kup mod hendes flygtningepolitik i partiet langt væk. Tværtimod fik en sjældent direkte og hjertelig kansler lagt, som hun sagde, »et utroligt år« bag sig med en tale, der både rummede de følelser og de visioner, hun så ofte beskyldes for ikke at besidde.

Forud for partikongressen var det i sidste øjeblik lykkedes for partiledelsen at opnå et kompromis mellem Merkels linje og kritikernes, som betyder, at Tyskland fremover ikke har nogen øvre grænse for det antal asylansøgere, man kan modtage. I stedet vil man indføre stramninger, der med Angela Merkels ord i talen vil betyde »en mærkbar nedgang i antallet«.

Fremtiden på plads

På baggrund af forliget, der skal udmøntes i det såkaldte Karlsruhe-papir fra partikongressen, som udstikker retningslinjerne for den fremtidige politik på området, kunne Angela Merkel indtage talerstolen fuld af selvtillid.

Efter først have gennemgået første halvdel af året med de mange prøvelser - terrorangrebet mod satiriebladet Charlie Hebdo i Paris, forhandlingerne om våbenhvile i Ukraine, flystyrtet i Alperne - hvor en pilot fra selskabet German Wings tog alle sine passagerer og besætningen med sig i døden, da han begik selvmord ved at styre flyet ned i bjergene - Euro-krisen med de truende Grexit og G7-topmødet i de tyske alper i forsommeren.

Vi klarer det - stadig

Så nåede hun frem til talens hovedemne, flygtninge. Og Angela Merkel slog hurtigt fast, at hun står fast på sin berømmede sætning fra et pressemøde 31. august, hvor hun om flygtningestrømmen sagde: »Vi klarer det«. Det mener hun stadig.

»Jeg kan sige det, fordi det er vores identitet, at vores land udfører store ting«, sagde hun.

»Tusindvis af flygtninge var strandet i Budapest og begav sig afsted til fods på motorvejen mod Østrig. Det var en situation, der satte vore europæiske værdier på prøve. Det var hverken mere eller mindre en humanitær nødvendighed at hjælpe dem. Det, vi havde set i fjernsynet, stod nu bogstaveligt talt foran vores dør. Det er en historisk prøve for Europa. Jeg ville, vi ville, at Europa skulle bestå prøven«, sagde Angela Merkel.

Væsentlig nedgang allerede

Hun henviste til Tysklands styrke og sit eget partis kristne grundlag som begrundelser for at fortsætte indsatsen og klare opgaven. Men der er gennemført stramninger, og der vil komme flere, sagde Angela Merkel. Hun nævnte blandt andet, at udvidelsen af den tyske liste med sikre hjemlande til også at gælde lande i det vestlige Balkan allerede har betydet en væsentlig reducering af flygtningestrømmen.

»For få måneder siden udgjorde flygtningene fra Vestbalkan 40 procent af flygtningene til Tyskland. Nu er der nærmest ingen tilbage. Det er en mærkbar reducering«, sagde Angela Merkel.

Hun glædede sig over, at EU på sit topmøde i denne uge formentlig vil vedtage at sende et kontrollørkorps til de yderste grænser, blandt andet i Grækenland for hurtigt at afklare flygtningenes muligheder for asyl, og hvortil de enkelte skal rejse. Hun understregede igen, at Tyrkiet vil spille en »nøglerolle« i bestræbelserne på at få bedre styr asylsituatoinen i Europa.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er i tysk interesse at sikre integration og pladser på arbejdsmarkedet, det er i europæisk interesse, og det er i flygtningenes interesse. Ingen forlader uden grund sit hjem, og vi skal tilbyde gode forhold til dem, der har ret til at komme hertil«, sagde kansleren.

Multikulti holder ikke

Hun afviste, at Tyskland vil udvikle sig til et »multikulti-land« og undrestregede, at målet er det modsatte: integration med flygtninge, der skal lære tysk og lære at forstå deres nye samfund i stedet for at leve i parallelsamfund.

For Angela Merkel er flygtningestrømmen et europæisk problem, og derfor skal det lykkes at finde en fælles poliitk på området. I sin tale advokerede hun kraftigt for et fælles Europa og slog fast, at »det er ikke nogen fornufig ide at afskære sig i 2015«. Hun advarede mod isolation og understregede, at »man kan ikke vende globaliseringen«.

For at understøtte sin velkomstpolitik over for asylansøgere citerede Angela Merkel tidligere kanslere og slog fast, at man ikke kan »profitere af Schengen og de frie grænser uden at leve med problemerne«.

Også 25-året for den tyske genforening i år omtalte kansleren og så mod slutningen af sin tale frem mod nye 25 år med »et frit og fredeligt Tyskland med mindre bureaukrati«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kritikken fortsætter

Efter talens slutning modtog Angela Merkel stående ovationer fra de 1.000 delegerede i flere minutter. Men i kulisserne fortsatte kritikken af manglen på konkrete tiltag til at begrænse flygtningestrømmen. Kongressen i Karlsruhe fortsætter til i morgen, hvor formanden for søsterpartiet, CSU, Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer, gæster CDU.

På CSU's partimøde i München for tre uger siden hånede Horst Seehofer, den daværende gæst Angela Merkel, da han lod hende stå ved siden af talerstolen, mens han tordnede mod hendes ayslpolitik. Som var hun en skolepige, der skulle straffes, bemærkede flere analytikere.

»Det var ikke kedeligt, lad mig sige det sådan«, sagde Angela Merkel i sin tale, men slog dog fast, at hun betragter unionen mellem CDU og CSU som den største politiske succes i nyere tysk historie, og at der også er enighed om asylpolitikken.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce