Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Geert Vanden Wijngaert/AP
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Brexit? Premierminister David Cameron lovede at »kæmpe hårdt for Storbritannien hele aftenen«, da han her til eftermiddag gik ind til et topmøde, der blandt andet handler om landets fremtid i EU.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-landes ledere advarer: Gå nu ikke for vidt, Cameron

Lars Løkke støtter de fleste britiske krav til EU - men statsministeren frygter at se en løsning, der ikke kommer Danmark og andre til gode.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Lars Løkke Rasmussen (V) efter eget udsagn er »en af de få« europæiske ledere, der støtter også nogle af Storbritanniens mest kontroversielle krav til EU, så er statsministeren ikke fri for bekymring over den britiske satsning.

»Jeg tror, det bliver svært. Nok så meget fordi, at det vil kræve traktatændringer«, sagde Lars Løkke, før han sammen med alle de andre topledere her til aften bænkede sig for at lytte til en brandtale fra den britiske premierminister.

Vi bliver jo ikke bedre stillet i Danmark af, at man i Storbritannien får nogle frihedsgrader, hvis ikke også vi har dem i Danmark

Men Løkke er også bekymret for, at David Camerons EU-model bliver så snævert britisk, at Danmark – som har lignende reservationer over for ikke mindst vandrende arbejdstageres sociale rettigheder – ikke får noget ud af det.

»Vi bliver jo ikke bedre stillet i Danmark af, at man i Storbritannien får nogle frihedsgrader, hvis ikke også vi har dem i Danmark. Vi er på jagt efter, at de løsninger, der kommer i forhold til Storbritannien, også er løsninger, der kan bruges i andre lande«, siger statsministeren.

Løkke: Rent britisk løsning hjælper os ikke

»Den problemstilling, Cameron har rejst, er jo også en, der interesserer os derhjemme. Vi har for eksempel tidligere kritiseret, at man kan modtage fuld børnecheck, og så kan man sende den hjem til familierne i Rumænien eller Ungarn eller hvor, det nu måtte være, hvor omkostningsniveauet ved at leve er meget lavere«, siger Lars Løkke.

»Det er ikke kun et spørgsmål om at bare lige at stille sig op bag Cameron. Det også et spørgsmål om at varetage nogle danske interesser. Og det er jo ikke kun en dansk interesse, at der kommer nogle særlige muligheder for Storbritannien«, siger han.

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti interesseret i at benytte debatten om briternes krav til at fremme danske ønsker om for eksempel af få begrænset børnecheck og dagpengeret for visse udenlandske EU-borgere i Danmark.

Problemet er imidlertid, at Camerons mest vidtrækkende krav handler om nogle helt specielle sociale ydelser, som ikke findes andre steder end i Storbritannien.

Fire år uden social ligestilling

Premierministeren har lovet briterne en afgørende folkeafstemning om det britiske EU-medlemskab, som kan komme allerede næste sommer.

Disse dages topmøde giver startskuddet til hårde forhandlinger, der kan ende med, at Storbritannien må forlade unionen, hvis ikke Cameron får sine krav opfyldt. Og måske selv, hvis han gør.

OVERBLIK

»Jeg vil kæmpe hårdt for Storbritannien hele aftenen, og jeg tror, at vi får en god aftale. Vi går ikke efter en aftale i aften, men vi skubber på for at få virkelig fremdrift«, sagde Cameron ved sin ankomst til Bruxelles i dag.

Jeg vil kæmpe hårdt for Storbritannien hele aftenen, og jeg tror, at vi får en god aftale

En del af de betingelser, der er kommet fra London, vil godt kunne opfyldes – men andre »virker uacceptable«, siger EU-præsident Donald Tusk, som leder forhandlingerne sammen med EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Det »uacceptable« er især et krav om, at særlige offentlige løntilskud til lavtlønnede arbejdere ikke skal gælde EU-borgere fra udlandet i deres første 4 år som bosatte i Storbritannien.

I så fald vil der være tale om en diskrimination, som kræver en særlig tilladelse til briterne i EU’s traktater.

Den model synes David Cameron at stå fast på, selv om stort set alle andre medlemslandes regeringer er imod den.

Østlande vil ikke forskelsbehandles

Ikke mindst de østeuropæiske ledere ser kravet som rettet mod de mange borgere fra deres lande, som er rejst over Den Engelske Kanal for at finde arbejde.

ANALYSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fri bevægelighed er en kerne-rettighed. Vi kan ikke acceptere forskelsbehandling af vort folk«, siger for eksempel Litauens præsident, Dalia Grybauskaite. Samme holdning har Polen, Ungarn og andre lande.

Men også Tyskland og Frankrig advarer om, at der ikke må forskelsbehandles.

Det er legitimt at lytte til den britiske premierminister. Men det er ikke acceptabelt at ændre på selve det, der er grundlaget for det europæiske samarbejde

»Det er legitimt at lytte til den britiske premierminister. Men det er ikke acceptabelt at ændre på selve det, der er grundlaget for det europæiske samarbejde«, siger Frankrigs præsident, François Hollande.

Den store diskussion med Storbritanniens premierminister under aftenens topmødemiddag sætter gang i sidste fase af forhandlinger, der nu har som mål at nå en endelig aftale med briterne på et nyt topmøde i februar.

Hvis aftalen er tilfredsstillende, er det ifølge britiske medier muligt, at Cameron udskriver folkeafstemningen til afholdelse i juni eller september næste år.

Storbritanniens premierminister har lovet en folkeafstemning om EU, hvis han vinder valget. Men kan briterne bare vælge og vrage, og hvordan kan det inspirere Danmark? Kilde: politiken.tv/ Thomas Lauritzen, Peter Vintergaard

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden