Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
La Grande Mosquée i Paris er kommet under overvågning efter antallet af hærværk og overgreb rettet mod jøder og muslimer er steget stærkt i 2015. Arkivfoto: Jacques Brinon/AP

La Grande Mosquée i Paris er kommet under overvågning efter antallet af hærværk og overgreb rettet mod jøder og muslimer er steget stærkt i 2015. Arkivfoto: Jacques Brinon/AP

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overgreb på muslimer og jøder tager til i Frankrig

2015 slår alle rekorder i vold og hærværk mod moskeer og synagoger i Frankrig. Hadet blussede op efter attentaterne i januar, og nu opfordrer de religiøse ledere i fællesskab til tolerance.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politifolk patruljerer diskret i nærheden af La Grande Mosquée de Paris, den store moské i Paris, som symboliserer islam i Frankrig, men de få uden for moskeen føler sig ikke truet.

»Det er nok ikke her, islamhadere vil vælge at forøve hærværk. Men det siger noget om situationen, at der selv her er brug for overvågning«, siger en ældre mand fra provinsen, som vil besøge ’alle franske moskeers moder’.

Situationen er mere spændt i andre dele af den franske hovedstad og i byer som Sarcelles uden for Paris, der går under tilnavnet ’lille Jerusalem’ på grund af de store jødiske og muslimske befolkningsgrupper.

Her er politiets tilstedeværelse meget synlig foran den største af byens to synagoger. Både jøder og muslimer beretter om en konstant følelse af usikkerhed. Det er ikke uden grund, for antallet af racistiske og antisemitiske overgreb voksede stærkt i første halvår af 2015.

»Antallet af islamfjendtlige handlinger har nået et højdepunkt i 2015«, konstaterer organisationen CFCM, Det Franske Råd for Den Muslimske Tro.

Den fysiske og psykiske vold spænder fra regulære overfald til verbale trusler, fornærmende tilråb, hærværk i form af smadrede ruder og indskrifter på murene samt grisehoveder sat fast på dørhåndtag. En stor del af det samme repertoire går igen, når hadet bliver vendt mod synagoger og jødiske skoler.

»Araberne skal ud«

Ifølge CFCM, der er en paraplyorganisation for muslimske organisationer i Frankrig, tog hærværk og fysiske overgreb til efter attentatet mod ugeavisen Charlie Hebdo 7. januar og angrebet på et jødisk supermarked i Paris to dage senere.

Man spørger sig selv, hvor lang tid vi skal leve sådan

Natten til 25. december kom det til voldsomme uroligheder i Ajaccio på Korsika, da flere hundrede mennesker stormede et bederum i et indvandrerkvarter i byen, hvor de under tilråbene ’Arabi fora’, ’Araberne skal ud’, også forsøgte at sætte ild til en koran.

Dagen før havde en gruppe unge lokket tre brandfolk i en fælde. Da de ankom til kvarteret for at slukke en anmeldt brand, blev de omgående overfaldet af unge med golf- og baseballkøller.

Sådanne episoder er langtfra usædvanlige i indvandrerkvarterer på kontinentet, men det er usædvanligt på Korsika, hvor hovedparten af brandfolkene er frivillige, og hvor de er meget velanskrevne, fordi de flere gange om året sætter livet på spil under bekæmpelsen af de mange skovbrande. Derfor fortsatte demonstrationerne i de følgende dage på trods af advarsler fra lokalstyret på øen. »Den slags racistiske handlinger repræsenterer det modsatte af det, vi vil«, lød det fra lokalstyrets leder, Gilles Simeoni.

Demonstration på årsdag

Episoden afspejler spændingerne i det franske samfund efter attentaterne i januar, og religiøse ledere frygter en genopblussen af vold og hærværk efter attentaterne 13. november i Paris. Flere af demonstranterne i Ajaccio råbte for eksempel ’terrorister’ efter beboerne i kvarteret, og muslimske og jødiske ledere opfordrer i disse dage i fællesskab de troende til at afholde sig fra enhver form for vold eller provokationer mod anderledestænkende.

9. januar vil de jødiske foreninger organisere en demonstration til markering af årsdagen for gidseltagningen i det jødiske supermarked 9. januar i år, der kostede fire mennesker livet.

Jødisk udvandring

Under alle omstændigheder lever mange franske jøder i frygt og uvished. »Man spørger sig selv, hvor lang tid vi skal leve sådan. Vi bringer vores børn i skoler, som er bevogtet af soldater, og visse kvarterer selv i Paris er farlige, hvis man er jøde«, sagde en kvinde i Sarcelles forleden til Politiken.

Mange franske jøder tager allerede konsekvensen. Ifølge en talsmand for det jødiske indvandringsministerium har 8.000 franske jøder valgt at indvandre til Israel i år. Organisationen Agence Juive vurderer, at der er tale om en stigning på 10 procent i forhold til 2014.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden