Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Protest. En kvinde protesterer mod sexisme udenfor katedralen i Køln.
Foto: Oliver Berg/AP

Protest. En kvinde protesterer mod sexisme udenfor katedralen i Køln.

Europa

Merkel kræver hård reaktion på masseovergreb mod kvinder

Tyskland er i chok over sexbetonede overfald og tyverier mod kvinder i Køln og Hamborg nytårsnat.

Europa

Så snart hun stod af toget på hovedbanegården i Køln, bemærkede 'Steffi', at noget var helt usædvanligt. Helt usædvanligt galt.

Ganske vist var det nytårsaften og stemningen løftet, men den 31-årige socialarbejder havde aldrig set så mange grædende kvinder med revet tøj eller uorden i festklæderne.

»Jamen, er de virkelig allesammen så fulde«, tænkte hun ved sig selv.

Kampklædt politi

Lige indtil hun mødte kampklædt politi på trappen og gik ud på pladsen foran banegården for at bane sig vej gennem mængden af det, hun troede var festende bysbørn, for at komme hjem til sin lejlighed.

Ude på den plads mellem hovedbanegården og den kendte domkirke, hvor kølnerne plejer at sætte hinanden i stævne for ved midnatstid at hilse det nye år velkommen i fællesskab, herskede en ond stemning.

LÆS OGSÅ

Den unge kvinde fortæller under et ændret navn af frygt for repressalier til avisen Süddeutsche Zeitung om sine oplevelser af den voldsomme nytårsnat i Køln, hvor foreløbig 90 kvinder har anmeldt overfald, seksuelt betonede gramserier, tyverier og et enkelt tilfælde af voldtægt til politiet.

Også overfald i Hamborg

Episoden og tilsvarende overgreb på unge kvinder i Hamborg har rystet Tyskland og fået politikerne med forbundskansler Angela Merkel i spidsen til at kræve hårde reaktioner.

»Over alt blev piger svinet til og overgramset. Jeg har aldrig set så mange grædende kvinder - kvinder, der var meget bange. Det var frygteligt, at jeg ikke kunne finde ud af, hvad der egentlig skete. Først troede jeg, at der havde været bombetrusler eller knivstikkere. Situationen var helt ude af kontrol. Også selv om man ikke selv blev råbt ad eller overbegramset, følte man sig truet og bange«, fortæller 'Steffi' til avisen.

LÆS OGSÅ

Først da hun var trængt ud i menneskemassen, lagde hun mærke til, at hun var omringet af » mænd med arabisk eller nordafrikansk udseende. Man skal være forsigtig med at sige sådan noget, men det slog mig virkelig«, som hun siger til Süddeutsche Zeitung.

Hårde skældsord i natten

Flere gange hørte hun mændene råbe ord som »so, kælling, fisse og dumme hore« omkring sig og hun undrede sig over, at der ikke var flere politifolk til at beskytte kvinderne. De blev ifølge talrige øjenvidner omringet af en gruppe på mellem 500 og 1000 mænd af mellemøstlig eller nordafrikansk udseende, som i fællesskab tog på deres ofre og stjal mobiltelefoner og punge. Hvor stor gruppen af gerningsmænd reelt var, er helt uklart.

LÆS OGSÅ

Samme fremgangsmåde blev brugt af en mindre gruppe på omkring 20 mænd med samme karaksteristik på og omkring Hamborgs berømte forlystelsesgade Reeperbahn. der var fuld af festglade mennesker nytårsnat. Politiet i Køln og Hamborg er sikre på, at overgrebene mod kvinderne var planlagte og organiserede af de mange mænd, der startede med at sprede skræk og rædsel ved at fyre kanonslag og andet fyrværkeri af ind i menneskemængden i Køln.

»Vi oplever en helt ny type organiseret kriminalitet, som vi under ingen omstændigheder vil tolere«, sagde den tyske justitsminister Heiko Maas til tv-stationen ARD her til aften.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mere overvågning i Køln

Forulempelserne i de to store tyske byer fordømmes over en bred kam af politikere, der dog som Kølns borgmester, Henriette Reker, understreger, at der ikke er belæg for at tro, at det var grupper af flygtninge, som stod bag overgrebene.

»Det er der intet belæg for at påstå«, sagde borgmesteren på et pressemøde sent i dag. Her lovede hun, at politiet vil være langt mere talstærkt til stede og at der vil blive opsat flere overvågningskameraer, når Køln i februar afholder sit årlige karneval.

LÆS OGSÅ

»Vi bliver nødt til at forklare, hvad et karneval er til folk fra andre kulturer, så der ikke bliver nogen misforståelser af, at fest og festlig opførsel i Køln ikke har noget at gøre med opfordringer til sex«, sagde borgmesteren på pressemødet.

Ingen anholdt for overgreb

Endnu er ingen gerningsmænd anholdt i hverken Hamborg eller Køln, hvor politiet beskyldes for at nøle med at informere om overfaldenes omfang for at beskytte flygtninge og indvandrere. Så sent som nytårsmorgen fortalte politiet i Køln i en pressemeddelse, at »nytårsaften var festlig og rolig«.

Også en oprørt forbundskansler Angela Merkel har blandet sig i debatten. I en udtalelse tirsdag aften kræver hun »et hårdt svar på de modbydelige overfald og seksuelle angreb fra retsstaten. Alt må sættes ind på at anholdt så mange som muligt af gerningsmændene, så hurtigt som muligt for at straffe dem uden hensyn til deres herkomst eller baggrund«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce