Masseovergreb. Politifolk på pladsen foran hovedbanegården i Köln, der nytårsaften var ramme om en lang række overgreb mod kvinder.
Foto: Hermann J. Knippertz/AP

Masseovergreb. Politifolk på pladsen foran hovedbanegården i Köln, der nytårsaften var ramme om en lang række overgreb mod kvinder.

Europa

Anonyme politifolk: Der var mange flygtninge blandt sexforbryderne fra Köln

Stort pres på politiledelsen, som tilbageholdt gerningsmændenes identitet, afslører flere medier

Europa

Der var asylansøgere - oven i købet tilsyneladende i stort antal - blandt de mistænkte gerningsmænd, som nytårsnat foretog masseovergreb på kvinder i Köln. Politiet nåede i løbet af natten at visitere 71 mænd i forbindelsen med uroen på banegårdspladsen. Flere af dem havde id-papirer, der viste, at de er asylansøgere i Tyskland. Alligevel valgte politiledelsen i Köln at fortie deres identitet, hvad menige betjente og deres fagforening nu protesterer imod.

Det er den seriøse avis, Die Welt, der har talt med flere af de politifolk, som deltog i aktionen nytårsnat mellem domkirken og hovedbanegården i Köln og anonymt fortæller, at de tjekkede id-papirer hos adskillige mænd, hvoraf flertallet var asylansøgere. Avisen har også set flere politirapporter fra nytårsnat.

»Mellem de personer, vi kontrollerede, kunne flertallet fremvise id-papirer som flygtninge fra Centralbureauet fra Immigration og Flygtninge (BAMF)«, stod eksempelvis i en politirapport fra den 2. januar, ifølge Die Welt.

I modstrid med ledelsen

Det er i direkte modstand til, hvad Kölns politichef, Wolfgang Albers, hævdede på et pressemøde i går, hvor han fastholdt, at politiet vidste meget lidt eller ingenting om de tilstedeværende mænds baggrund.

I alt tjekkede politiet id-papirer på omkring 100 af den massive mængde af mænd med nordafrikansk eller arabisk udseende, som ifølge øjenvidner på pladsen stod bag grove gramserier, tilsvininger, to voldtægter og talrige tyerier fra de kvindelige ofre, der blev isoleret fra deres nytårsfejrende venner og groft forulempet. Ud af de 100 havde 71 id-papirer på sig og kunne identificeres, 11 blev tilbageholdt og i alt 32 kriminelle forhold blev anmeldt den nat. Siden er antallet af anmeldelser steget til 121.

»I modsætning til, hvad der tidligere er blevet meddelt offentligheden, blev identiteten tjekket på talrige mennesker. De fleste af dem var nyankomne aylansøgere«, siger en unavngiven betjent til Die Welt.

Også syrere blandt gerningsmænd

Den første melding hos politiet i Köln fortalte, at en mængde mænd, »hovedsageligt af nordafrikansk eller arabisk udseende«.Ifølge lokalavisen Kölner Stadt-anzeiger ville politiets indsatsleder lade det fremgå af rapporterne, at der også var tale om syriske asylansøgere, men det afviste den øverstbefalende i korpset, fordi det ville være »politisk mærkværdigt«.

Artiklen fra Die Welt tilbageviser også en anden påstand fra politiledelsen i Köln, nemlig at gerningsmændene først og fremmest ville stjæle fra deres ofre. Men hensigten med de organiserede masseovergreb var ifølge en anonym politimand »det helt modsatte - for gerningsmændene, der hovedsageligt var af arabisk oprindelse, var seksuelle angreb hovedmålet. Eller, hvis man skal se det fra deres synspunkt: seksuel underholdning var målet. En gruppe mænd omringede et kvindeligt offer, dannede en tæt cirkel og begyndte så at overbegramse kvinden«.

Bevidst hemmeligholdelse

Hvis afsløringerne i medierne holder, ser det sort ud for politiledelsen i Köln. Kölner Stadt-Anzeiger, skriver i dag, at politiledere bevidst hemmeligholdt gerningsmændenes identitet og Tysklands store boulevard-avis Bild proklamerede politichefens snarlige afgang fra embedet.

»Det er ikke længere et spørgsmål om Wolfgang Adlers vil blive tvunget til at gå af, men hvornår det sker«, skriver Bild i dag.

Debatten om masseovergrebet raser videre i Tyskland. Politikere fra alle fløje taler om stramninger og om muligheden for at kunne udvise kriminelle asylansøgere. I morgen er der bebudet flere demonstrationer i Köln, blandt andet fra den lokale aflægger af den antiislamistiske bevægelse Pegida.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce