Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Myte. I Koranen understreges det at seksuelle overgreb er forbudte og dermed syndige, siger Tarek Hussein. Arkivfoto: Mads Nissen

Myte. I Koranen understreges det at seksuelle overgreb er forbudte og dermed syndige, siger Tarek Hussein. Arkivfoto: Mads Nissen

Europa

Debattør: Sagligheden har fået sig en ordentlig blodtud

Debatten om overgrebene i Köln har ikke handlet om det væsentlige, men har i stedet bygget på en myte om islam, mener Tarek Hussein.

Europa

Efter den seneste uges debat om overgrebene i Köln og andre europæiske storbyer nytårsaften har eksperter, debattører og politikere brugt begrebet taharrus gamea til at forklare overgrebene.

Men begrebet er blevet brugt til at skabe en myte, der ikke holder. Og det har ført debatten væk fra det, vi egentlig bør diskutere, mener debattør og jurastuderende Tarek Hussein.

Hvad er det, der er blevet misforstået?

Selv om det er et forfærdeligt overgreb, er man nødt til lige at trække vejret og være nøgtern

»På dansk er det her begreb blevet oversat til ’islamisk sexleg’, og man fik indtryk af, at det er noget, der er sanktioneret blandt muslimer, men det her har intet at gøre med islam. Det er et fænomen, der direkte oversat betyder ’kollektiv sexchikane’, og som både muslimske og ikkemuslimske kvinder udsættes for særligt i Mellemøsten, Nordafrika og Indien. Baggrunden for disse overgreb er fattigdom kombineret med manglende mulighed for at have sex før ægteskabet – det tager hverken afsæt i Koranen eller andre hellige tekster. Tværtimod er seksuelle overgreb kategoriseret som en forbudt handling, der fører til store synder«.

Er der ikke en kulturforskel i den måde, vi ser køn på?

»Opfattelserne af kønsrollerne er forskellige, og det skal vi anerkende, men min anke er, at der ikke er nogen kulturer – heller ikke indiske eller arabiske – hvor det er tilladt at forgribe sig på kvinder«.

Hvad er, mener du, årsagen til, at myten blev skabt?

»Sagligheden har fået sig en ordentlig blodtud. Selv om det er et forfærdeligt overgreb, er man nødt til lige at trække vejret og være nøgtern og saglig i sin analyse, fordi den har afgørende betydning for, hvordan det her problem skal løses. Så vi samtidig ikke lader det gå ud over de her hundredtusindvis af flygtninge, der ikke har taget del i de her forfærdelige handlinger. De er lige så uhomogene som resten af vores samfund, og det betyder, at vi blandt dem vil finde både kriminelle, pædofile og voldtægtsmænd, ligesom der er veluddannede folk, der vil deres familier det bedste. De kriminelle og dem, der foretager de her overgreb, skal vi selvfølgelig tage hånd om og tackle på bedste vis. Men den debat har vi ikke haft, i stedet sidder man tilbage med opfattelsen af, at det er et generelt problem blandt flygtninge«.

Hvad siger myten om vores samfund?

»Den debat, vi har om flygtninge, er utrolig polariseret. Det har den været i mange år, men det har aldrig været så slemt, som det er nu. Det er vigtigt, at vi diskuterer de her ting, men ofte foregår det ikke på en konstruktiv måde, der er gavnlig, og som kan løse problemerne. Vi er alle sammen interesserede i at løse en given konflikt eller et problem, men vi er nødt til at tale om de reelle problemer, der er, i stedet for at misbruge det til at fremme en bestemt dagsorden«.

»Hvis vi skal trække noget ud af det, der er sket i Köln, og de sager, vi hører om herhjemme, er det, at der desværre i dag foregår seksuelle overgreb på tværs af etnicitet og tro«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce