Sexisme. Nina Groes har været direktør i Kvinfo siden 2014. Hun mener at sexisme er et globalt og kulturelt problem. Arkivfoto: Cecilie Smetana

Sexisme. Nina Groes har været direktør i Kvinfo siden 2014. Hun mener at sexisme er et globalt og kulturelt problem. Arkivfoto: Cecilie Smetana

Europa

»Det, vi så i Köln, har vi aldrig tidligere set i Europa«

»Sexisme er kultur«, siger Kvinfos direktør, Nina Groes, som foreslår ligestillingsundervisning til folk, der kommer hertil.

Europa

Da det efter tre døgns fortielse kom frem, at flere hundrede kvinder nytårsnat blev overfaldet og seksuelt forulempet af hovedsagelig arabiske og nordafrikanske mænd i Köln, kom byens borgmester, Henriette Rieker, med et råd, som hun siden blev kritiseret for: Kvinderne bør holde sig »mere end en armslængde fra mænd«, sagde hun.

Politiken har spurgt Kvinfos direktør, Nina Groes, hvad hun mener, at vi har lært af overfaldene i Köln.

Hvis jeg siger en armslængde, hvad siger du så?

»Så siger jeg, at en af de ting, som forhåbentlig er kommet ud af hele Köln-affæren, er en understregning af, at det aldrig er offerets skyld«, siger Nina Groes.

Hvordan skal man så sikre, at det ikke sker igen?

Ligestilling er en fuldstændig grundlæggende værdi, og det skal der aldrig sættes spørgsmålstegn ved

»Vi står midt i den største humanitære krise siden Anden Verdenskrig, og det betyder også, at der blandt de flygtninge, som kommer til Danmark, er folk, der kommer fra en kultur med et helt andet kvindesyn – og der er det klart, at vi som samfund skal sætte ind med viden, oplysning og undervisning«.

Skal flygtninge på et introduktionskursus i demokrati, ytringsfrihed og ligestilling, når de kommer til Danmark?

»Det er noget af det, man har gjort i Norge. Der har man en oplysning om ligestilling, kvindesyn, ligeværd og rettigheder. Hvordan man konkret skal gøre det, vil vi rigtig, rigtig gerne være med til at udvikle«.

Kvinder må ikke censurere sig selv

»Et af de spørgsmål, som jeg også er blevet stillet, er, hvad mit råd er til kvinder på baggrund af det her, og der er det fuldstændig afgørende, at overgrebene ikke får os til at censurere os selv. Hverken vores bevægelsesfrihed, ytringer eller påklædning. Men allerede længe før Köln skete, lavede YouGov en undersøgelse, som viste, at hver tredje kvinde er bange for at gå alene hjem om aftenen. Så den her frygt for at blive overfaldet og udsat for seksuelle overgreb er ikke ny, og det betyder, at kvinder allerede nu sætter grænser for deres egne handlinger. Det er rigtig vigtigt, at vi som samfund tager hånd om det«.

Handler det, der skete i Köln, om kultur eller om sexisme?

»Sexisme er kultur. Sexisme skabes af kultur«, siger Nina Groes.

Hvilken kultur kommer sexisme så fra?

»Sexisme er alle steder i forskellige grader verden over. Sexisme kender vi også herhjemmefra. Men det er klart, at graden og mængden af det er større i nogle kulturer end i andre«.

Hvordan opstår den her sexistiske kultur?

Allerede længe før Köln skete, lavede YouGov en undersøgelse, som viste, at hver tredje kvinde er bange for at gå alene hjem om aftenen

»Der er forskellige parametre, når du kigger ud i verden, som er afgørende for, hvor meget sexisme eller vold mod kvinder og så videre man har. Et af parametrene er graden af ligestilling i en kultur. Hvad kvinder kan og må. Som for eksempel i Indien, hvor drenge spiser før piger, og hvor piger nogle gange vælges fra allerede fra fødslen. Det er klart, at det er med til at skabe et syn på kvinder, som er medvirkende til de voldtægter, vi har set i Indien. Det andet parameter er krig, konflikt og ustabilitet, og det tredje er fattigdom«

Er sexisme mere udtalt i den arabiske verden end i Europa?

»Ja, det er det, men ikke kun i den arabiske verden. Det er et globalt problem. Vi kan også se, at det nogle steder i verden er et klart større problem. Det er i Mellemøsten, Afrika, store dele af Asien, som for eksempel Indien, og også i lande som Mexico. Det betyder også, at det ville være naivt og forsimplet at sige, at voldtægt udelukkende er et muslimsk problem«.

Kunne det, der skete i Köln og i flere andre tyske byer, være sket med tyske mænd?

»Det, vi så i Köln, har vi aldrig tidligere set i Europa i fredstid. Forhåbentlig sker det ikke igen nogensinde. Men hvis det, du spørger til, er, om der også er hvide mænd, der begår voldtægt og overgreb, er svaret entydigt ja«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis vi skal vænne os til, at der kommer nye kulturer til vores land, er det så ikke en gensidig proces, hvor vi må vænne os til, at der kommer mennesker hertil, der ikke er vant til, at kvinder går med korte nederdele?

»Nej. Ligestilling er en fuldstændig grundlæggende værdi, og det skal der aldrig sættes spørgsmålstegn ved«.

Har Köln taget hul på en diskussion, som vi skulle have taget hul på meget tidligere?

»Ja, det viser jo, at der skulle have været sat ind meget tidligere«.

Så når flere har advaret om et kulturelt sammenstød, skulle vi så have lyttet til dem?

»Vi skal jo ikke stigmatisere hele befolkningsgrupper og sige, at alle flygtninge, der kommer, er sexister, men vi ved også, at der kommer nogle mennesker fra andre kulturer, hvor man har et andet kvindesyn, og der skulle man selvfølgelig have sat ind og sagt, at det ikke er et kvindesyn, man skal tage med sig til Europa«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce