RAF. For 30 år siden var Daniela Klette, Volker Staub og Burkhard Garweg berygtet over hele Tyskland og trioens ansigter kendt fra efterlysningsplakater over alt.
Foto: (BKA via AP)/AP

RAF. For 30 år siden var Daniela Klette, Volker Staub og Burkhard Garweg berygtet over hele Tyskland og trioens ansigter kendt fra efterlysningsplakater over alt.

Europa

RAF-topfolk gik under jorden i 1998 - nu jages de igen i Tyskland efter røveri

Terrorister, tæt på pensionsalderen, forsøgte formentlig at røve pengetransport

Europa

Daniela Klette, Volker Staub og Burkhard Garweg.

For 30 år siden var de tre navne berygtet over hele Tyskland og trioens ansigter kendt fra efterlysningsplakater over alt. De tre var nemlig ledende figurer i den såkaldte tredje generation af den venstreorienterede terroristorganisation, Rote Armee Franktion (RAF). De tre og deres kammerater var og er mistænkt for blandt andet mord på tre tyske erhvervsledere.

Nu er trioens navne og grafiske fremstillinger af deres aldersstegne ansigter igen på vej ud på efterlysningsplakater i Tyskland. Politiet har fundet deres DNA, såkaldt genetiske fingeraftryk, i to biler, der indgår i efterforskningen af et mislykket kup mod en pengetransport udenfor Bremen den 6. juni sidste år, oplyser radiostationen NDR.

LÆS OGSÅ

Røveriforsøget fandt sted på en parkeringsplads udenfor et supermarked i udkanten af Bremen. Gerningsmændene blokerede vejen for en VW-sikkerhedstransport med en bil, hvorpå to røvere i camouflagetøj og med masker sprang ud af bilen og hen til transporten, mens de truede mændene i den med Kalashnikov-maskingeværer. Imens ankom en tredje gerningsmand i en anden bil og steg ud med en granatkaster i hånden.

De tre affyrede mindst tre skud, som ramte transportvognen, men uden at såre dens besætning eller ødelægge den.

Alligevel kunne røverne ikke få åbnet dørene til vognen og fat i de penge, der lå i den. Derfor valgte de at stikke af i den anden bil, en grå Ford Focus. Bilen blev senere fundet i en nærliggende skov, hvor gerningsmændene havde forsøgt at brænde alle spor. Men de efterlod sig DNA fra de tre RAF-terrorister i bilen. Metoden ved det mislykkede røveri minder ifølge politiet om forbrydelser, begået af RAF.

LÆS OGSÅ

Det er ikke første gang, at den nu 57-årige Daniela Klette, den 58-årige Volker Staub og den 47-årige Burkhard Garweg sættes i forbindelse med den slags røverier. I 1999, året efter, at RAF officielt havde opløst sig selv, blev deres DNA også fundet efter et røveri mod en pengetransport i Duisburg. Trioen menes også at stå bag en eksplosion i et fængsel i Hessen i 1993.

Lige siden RAF opløste sig selv i 1998 og Tyskland atter kunne ånde frit efter næsten 20 års venstreorienteret terrorisme, der kostede 30 mennesker livet, har de tre tidligere topmedlemmer været forsvundet. De menes at leve under jorden og leve af donationer fra politisk ligesindede samt eventuelt berigelseskriminalitet. Tysklands største avis, Bild, spekulerer i dag i, at trioen ville sikre sig penge til deres underjordiske pensionistliv gennem det mislykkede røveri i Bremen.

LÆS OGSÅ

Politiet mener ikke, at meningen med det væbnede røveri var at skaffe penge til ny terrorisme.

Det er angiveligt et overstået kapitel for de tre tredje generationsmedlemmer af RAF.

De og deres medsammensvorne menes at have medvirket til eller i hvert fald kendt til mordene på direktøren for Deutsche Bank, Alfred Herrhausen i 1989, direktør for Siemens, Karl Heinz Beckurts i 1986 samt direktør og politiker Detlev Karsten Rohewedder i 1991.

LÆS OGSÅ

Det er en særkommando i det tyske politi ved navn 'Soko Real', der har arbejdet med røveriforsøget i Bremen og fundet forbindelsen til de gamle terrorister. Onsdag aften rekonstrueres røveriet og sagen gennemgåes i tv-programmet 'Aktenzeichen XY' på tv-kanalen ZDF og efter det håber politiet at få spor, der kan føre til afsløringen af de tre terroristers gemmested og anholdelser.

LÆS OGSÅ

Firmaet bag sikkerhedstransporten har udsat en dusør på over 20.000 euro - 150.000 kr. for oplysninger, der kan føre til opklaring af sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce