Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HOUGAARD NIELS
Foto: HOUGAARD NIELS

Kammerater. Da David Cameron for nylig besøgte Lars Løkke Rasmussen, udtrykte statsministeren håb om, at Danmark også kan nyde godt af Stobritanniens nye aftaler med EU på velfærdsområdet. Nu ser det ud til at blive svært.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østlande truer Løkkes drøm om at udhule børnecheck

Nye EU-regler om begrænsning af børnecheck til udlændinge bør kun gælde nyankomne arbejdere, og kun i Storbritannien, siger østlige regeringer.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I opløbet til et potentielt afgørende topmøde om to dage, er regeringerne i Central- og Østeuropa nu gået til kamp for at punktere Danmarks og andre landes håb om at udnytte Storbritanniens nye EU-aftale til egen fordel.

»Hele den diskussion, som vi altid har troet skulle handle specifikt om Storbritannien, er nu ved at blive kapret af nogle andre lande, der taler om at omskabe hele det sociale system«, siger Tjekkiets europaminister, Tomas Prouza, til Politico Europe.

Hele den diskussion, som vi altid har troet skulle handle specifikt om Storbritannien, er nu ved at blive kapret af nogle andre lande

Tjekkiet har i øjeblikket formandskabet for den såkaldte Visegradgruppe af lande – der også omfatter Polen, Ungarn og Slovakiet – hvis ledere var samlet i Prag i aftes for at forberede en fælles linje på det kommende EU-topmøde.

Prouza nævner Tyskland, Østrig og Beneluxlandene som medlemslande, der forsøger at hoppe med på den indeksering af børnecheck til udenlandske EU-borgere, som er med i udkastet til en ny aftale for Storbritannien.

Diplomater fra flere østlige medlemslande bekræfter over for Politiken, at Danmark også er blandt de lande, der giver anledning til bekymring.

»Hvis Danmark, Østrig eller andre lande presser for hårdt på for at få samme forhold som briterne, så kan det blive et stort problem på topmødet«, siger en diplomat fra et af Visegradlandene.

Løkkes håb om at justere børnecheck

Netop muligheden for at nedjustere børnechecken i forhold til niveauet i indvandreres hjemlande er ellers en bestemmelse, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har satset på at kunne bruge i Danmark også.

»Hvis der er enighed om det, hvilket jeg håber, vil vi have skabt en fremragende basis for en fremtidig diskussion om udviklingen for EU-regler i den henseende. Disse elementer vil være til gavn for Danmark ligesom alle andre medlemsstater - ikke kun Storbritannien«, sagde statsministeren, da han for 10 dage siden havde besøg af den britiske premierminister i København.

Nu ser den plan ud til at være i fare for at blive blokeret.

I forvejen står det klart, at en såkaldt »nødbremse« i den britiske pakke, som skal tillade at begrænse visse sociale ydelser i op til fire år, kun kommer til at gælde for Storbritannien.

Samtidig insisterer de østeuropæiske regeringer på, at nødbremsen på sociale løntilskud til udenlandske EU-borgere i Storbritannien kun skal gælde for arbejdere, der kommer til de britiske øer fra nu af. Alle de østeuropæere, der i forvejen bor i Storbritannien, skal altså undtages.

Østlande advarer mod social omvæltning

Nu satser Østlandene i fællesskab på at få den samme begrænsning af en anden bestemmelse i det britiske udkast, som åbner for at nedjustere børnecheck, der sendes ud af landet.

DEAR DAVID

»Vi ønsker den samme klarhed for indeksering af børnepenge – de samme regler, kun for nytilkomne«, siger Tomas Prouza.

Det samme siger Polens udenrigsministerium i en udtalelse til Financial Times: »Forholdene for de nuværende migranter skal forblive uforandrede«.

Disse elementer vil være til gavn for Danmark ligesom alle andre medlemsstater - ikke kun Storbritannien

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også diplomater fra Ungarn advarer om, at en bred udnyttelse af indeksering af børnecheck »fuldstændig vil omskabe arbejdsmarkedets struktur i mange lande og føre til diskriminerende tiltag«.

Den tjekkiske regeringsleder, Bohuslav Sobotka, vil præsentere kravene fra Visegradlandene, når han i eftermiddag mødes med EU-præsident Donald Tusk i Prag.

ANALYSE

Bekymringen over briternes planlagte begrænsning af velfærdsydelser bliver samtidig diskuteret under fortrolige møder, som den britiske premierminister i dag afholder med EU-kommissionen og ledende politikere i Europaparlamentet.

Det østeuropæiske fremstød for at forsvare egne borgeres sociale rettigheder i andre EU-lande kan komplicere David Camerons forsøg på at lave en aftale, han kan sælge som en sejr forud for en skæbnesvanger folkeafstemning om Storbritanniens fremtid i EU.

Polsk børnecheck halvt så stor som dansk

Samtidig truer det Lars Løkke Rasmussens håb om en begrænsning af børnecheck fra Danmark, som kunne spare den danske statskasse et tocifret millionbeløb årligt.

»Med udgangspunkt i tallene fra 2013 vil et godt bud være, at Danmark kan spare i omegnen af 50-60 millioner kroner«, har forskningschef Catharina Sørensen fra Tænketanken Europa tidligere sagt til Politiken.

Den største besparelse kan umiddelbart hentes i de børnepenge, der sendes til nogle af de nyere medlemslande, fordi leveomkostningerne her er markant mindre end i Danmark.

Det bekræftes af tal fra Skatteministeriet, der i forbindelse med et spørgsmål fra Finansudvalget har regnet på en model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2014 udløste det en check på 13.944 kroner for ét barn på fem år. Hvis beløbet justeres efter såkaldt købekraftskorrigeret BNI per indbygger, vil det for Polens vedkommende ’kun’ være en check på 5.976 kroner. Altså mere end en halvering.

Alligevel kan den samlede besparelse vise sig at begrænse sig til et tocifret millionbeløb.

»I forhold til andre udgifter for staten, så er det på ingen måde et voldsomt stort beløb. Men i lyset af besparelser på blandt andet børneområdet kan det have en stor symbolsk betydning for borgernes opfattelse af ret og rimelighed«, siger Catharina Sørensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden