Valgkamp. Det højrepopulistiske parti 'Alternative für Deutschland' spås til at opnå superresultater til tre delstatsvalg i Tyskland i næste måned.
Foto: Federico Gambarini/AP

Valgkamp. Det højrepopulistiske parti 'Alternative für Deutschland' spås til at opnå superresultater til tre delstatsvalg i Tyskland i næste måned.

Europa

Tyskland: Alternativet fra højre står til supervalg

Det højrepopulistiske parti AfD tordner frem i meningsmålinger forud for tre delstatsvalg i Tyskland.

Europa

Et halvt år kan vende op og ned på mangt og meget i politik. I sommer flød rosende ord ud over alverdens læber om Angela Merkel, der fik en stor del af æren for med sin stædige indsats at have sikret Grækenland mod den faretruende konkurs og dermed reddet sammenholdet i EU.

Forbundskanslerens popularitet toppede, og imens var det lille parti til højre for hende Alternative für Deutschland (AfD) ved at forsvinde ud i glemslen.

I dag ser verden helt anderledes ud. Merkel og hendes parti, CDU, rasler ned i meningsmålingerne og scorer bundkarakter hos vælgerne, mens AfD vokser og i dag er et reelt alternativ til den førte politik som Tysklands tredjestørste parti, i hvert fald i målingerne.

»I august lå AfD på 3 procent af stemmerne i meningsmålingerne og var ved at gå i opløsning efter en spaltning af partiet. Men så dukkede flygtningestrømmen op, og allerede i september var de steget til 8 procent. Sammen med polariseringen af samfundet og den politiske debat, vi oplever i Tyskland i disse år, er den såkaldte flygtningekrise den helt afgørende årsag til partiets fremgang«, mener Sebastian Friedrich, der sidste år udgav bogen ’Der Aufstieg der AfD’ (Tilblivelsen af AfD) om det nye parti.

Har endnu ikke indfriet potentiale

Forfatteren har fulgt det yderliggående tyske parti i årevis og forsker i politik og vælgerbevægelser på Duisburger Institut für Sprach- und Sozialforschung (Diss). Han er sikker på, at Alternative für Deutschland kan nå superresultater, når tre tyske delstater har valg i næste måned.

»De ligger rigtig godt i meningsmålingerne i alle tre delstater, og partiet har endnu ikke indfriet sit potentiale. AfD har hele tiden koncentreret sig om den tyske middelklasse, og hvis de nu også får frustrerede og arbejdsløse repræsentanter fra arbejderklassen med sig, tror jeg sagtens, at de kan nå 20 procent«, siger han.

I den valgkamp, der allerede er gået i gang i delstaterne Baden-Württemberg, Sachsen-Anhalt og Rheinland-Pfalz, har AfD formået at målrette sine budskaber til de forskellige delstater – og det går rent ind, mener Sebastian Friedrich.

»I Sachsen-Anhalt i det gamle DDR fremstår det som et meget højreorienteret parti, og lige nu ligger det til 15 procent af stemmerne. I Baden-Württemberg, der traditionelt er meget konservativt, har det til gengæld profileret sig med en stærk nationalkonservatisme. Det viser, at der stadig er spændvidde i partiet, og det er ganske imponerende«, mener Sebastian Friedrich.

Sidste år lignede AfD ellers et parti, der var ved at gå i opløsning blot 2 år efter sin fremkomst. Partiet blev stiftet i 2013 af sin første formand, økonomen Bernd Lucke, der savnede et EU-skeptisk og liberalt standpunkt til højre for CDU i det politiske landskab i Tyskland. Partiet fik straks nogen medvind og kom ind i flere parlamenter i delstater og i EU-parlamentet.

De profiterer på, at CDU og Angela Merkel taber vælgere. Mange af dem går simpelthen til AfD, og det er en ny og farlig tendens for CDU

2 år senere måtte Bernd Lucke se sit livsværk sejle videre uden ham. En langstrakt fløjkrig endte med en ekstraordinær kongres i juli. Her stemte 60 procent af de delegerede på Frauke Petry som ny formand, og Bernd Lucke forlod partiet i protest for at danne det nye Allianz für Fortschritt und Aufbruch (Alfa), ikke har fået noget, der minder om et gennembrud endnu.

Vil ikke føre til kup mod Merkel

For AfD vendte lykken imidlertid, og siden er det kun gået fremad for partiet.

»De profiterer på, at CDU og Angela Merkel taber vælgere. Mange af dem går simpelthen til AfD, og det er en ny og farlig tendens for CDU. Jeg tror ikke, at et dårligt valg i de tre delstater kan føre til et kup mod hende, for partiet savner seriøse modkandidater. Men hvis det går galt og de dårlige nyheder fortsætter, kan det føre til, at hun opgiver at blive genvalgt i 2017«, påpeger Sebastian Friedrich.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremgangen for AfD er kommet, selv om medierne, de etablerede politiske partier og eksempelvis borgmesteren i Augsburg, Kurt Gribl, har vendt partiet ryggen. Borgmesteren nedlagde i mandags forbud imod, at Frauke Petry holder en længe planlagt tale i rådhuset i den gamle by i delstaten Bayern i dag.

Men forbuddet blev indbragt for retten i Augsburg, som i denne uge afviste det som grundløst med henvisning til Frauke Petrys ret til at ytre sig. Byrådsmedlem i Augsburg for AfD Markus Beyerbach fejrede det som endnu en sejr for partiet ved til Süddeutsche Zeitung at bemærke:

»Retsstaten ser trods alt stadig ud til at fungere«.

---------------------------

Rettelse: I en tidligere version var Nordrhein-Westfalen angivet som en af de delstater, der går til valg i marts. Vi mente Rheinland-Pfalz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce