tur. Da den tidlige vindronning Julia Klöckner havde smidt 17 kg, kastede hun sig ud i kampen om magten i delstaten  Rheinland-Pfalz og - måske - hele Tyskland.
Foto: Thomas Frey/picture alliance/AP

tur. Da den tidlige vindronning Julia Klöckner havde smidt 17 kg, kastede hun sig ud i kampen om magten i delstaten Rheinland-Pfalz og - måske - hele Tyskland.

Europa

Vindronningen sætter proppen i

Julia Klöckner kandiderer til posten som ministerpræsident i Rheinland-Pfalz, og måske også til at efterfølge Angela Merkel.

Europa

Kursen er fast og skridtene i vandrestøvlerne raske, selv om det går opad. Op på de grønne bakker over en landsby, hvor fuglene synger og horisonten er tydelig. Julia Klöckner bøjer sig ned og klapper sin ledsager, en lille hvid hund, og siger så hen over billederne af sig selv:

»Mennesker har brug for at have jord under fødderne, jord og rodfæste ... Med sund fornuft kan man beslutte, hvad der virkelig er vigtigt. Sådan er jeg opdraget hjemmefra, og sådan fører jeg politik«.

LÆS ARTIKEL

Med valgvideoen af en moderne kvinde med styr på sine rødder og forståelse for, hvor afgørende fornuften (og hunde) er i tysk politik, præsenterer den 43-årige Julia Klöckner sig selv på sin hjemmeside forud for det valg i sin delstat, Rheinland-Pfalz, der kan blive det første skridt i retning af forbundskanslerbygningen i Berlin, hvor hendes partifælle Angela Merkel residerer nu.

Et faktum, der er både fantastisk og problematisk for Julia Klöckner. Fantastisk, fordi hun ynder at præsentere Angela Merkel som »min gode veninde«, vanskeligt, fordi forbundskanslerens åbne flygtningepolitik kan spænde ben for markvandringen mod magtens højeste tinder for kvinden, mange betragter som uofficiel kronprinsesse i partiet CDU.

Kansleren har et stort ønske: at jeg skal være ministerpræsident

De nyeste målinger viser, at Julia Klöckner og CDU har fortsat den tilbagegang i Rheinland-Pfalz, der begyndte, da flygtningestrømmene for alvor kom til Tyskland i efteråret.

En god uge før valget lå CDU kun en smule foran socialdemokraterne, SPD, der har haft posten som ministerpræsident i delstaten i 25 år, de sidste 4 år støttet af De Grønne med Julia Klöckners rival, Malu Dreyer, i embedet.

»CDU fører, og når man sammenligner med valget i 2011, har de rød-grønne tabt enormt mange stemmer, 10 procent. Udfaldet er ikke afgjort, og derfor kæmper vi med stor motivation lige til det sidste«, sagde Julia Klöckner, naturligvis smilende, da hun fredag morgen blev spurgt, om tilbagegangen »skyldes Angela Merkels upopulære flygtningepolitik«, i det tyske morgen-tv på stationen ZDF.

Her gled hun elegant uden om at tage stilling til flygtningepolitikken og nøjedes med at slå fast, at »forbundskansleren har et stort ønske: at se mig som ministerpræsident«, og fortalte, at Angela Merkel i den kommende uge kommer til Rheinland-Pfalz for at føre valgkamp med sin »veninde«.

Chancen for, at Angela Merkel i private samtaler er blevet mere kølig, er overhængende. Men udadtil kører det gensidige rygklapperi videre. Forbundskansleren har nemlig om muligt endnu mere brug for en valgsejr i Rheinland-Pfalz end den stedlige spidskandidat.

Klar til plan ’A2’

For i februar gjorde Julia Klöckner sig sammen med CDU’s spidskandidat ved valget i nabodelstaten Baden-Württemberg, Guido Wolf, hvis chancer for at indtage ministerpræsidentkontoret her ligeledes er formindsket af den aktuelle landspolitiske flygtningedebat, sig til talsmand for en såkaldt plan ’A2’ i flygtningepolitikken.

Udtrykket er alt andet end tilfældigt valgt, for Angela Merkel har igen og igen, senest i et meget omtalt tv-interview forrige søndag, afvist at tale om en ’plan B’ på området.

Set fra de to vestlige delstaters topkandidater, Klöckner og Wolf, vil det være gavnligt at indføre både en begrænsning på det daglige antal asylansøgere, landet kan modtage, og oprette såkaldte grænsezoner, hvorfra man hurtigt kan afvise flygtninge uden chance for at få ophold i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Et supplement til forbundskanslerens politik, ikke en korrektion«, som Julia Klöckner på tv kaldte forslaget, vel vidende at enhver form for begrænsninger er stik imod Angela Merkels vilje.

Det er nyt for den ellers principfaste Julia Klöckner, der værdipolitisk placerer sig klart til højre for Merkel som tilhænger af den konsekvente linje hos CDU’s store genforeningskansler Helmut Kohl, der også var fra Rheinland-Pfalz, at danse på line for sin kansler eller nogen som helst andre.

Med så stor ihærdighed, at det har fået tyske medier til at spekulere i, om der måske er noget interessant at skjule, våger hun over sit privatliv.

Da Julia Klöckner forrige år tabte efterhånden berømte 17 kg af sin vægt, bragte ugebladet Bunte en artikel, hvori en glædestrålende repræsentant fra Weight Watchers fortalte, at den tyske »Powerfrau« havde tabt sig ved at bruge netop deres metoder.

Selv om Julia Klöckner er vokset op på en vingård, skal ingen tro, at hun er en smilende nikkedukke fra landet

Sådan leger man bare ikke med Julia Klöckner, der ikke havde givet tilladelse til, at nogen som helst sagde noget hendes private kur. Hun indberettede bladet for det tyske pressenævn, som gav hende medhold.

Sidste år aflyste hun et medieovervåget besøg på et flygtningehjem, efter at den lokale imam på forhånd havde oplyst, at han ikke ville give hånden til en kvinde, om hun så var nok så meget politiker. Julia Klöckner står fast på, at integration skal være lovpligtigt i Tyskland og har krævet et burkaforbud i sin delstat.

Selv om Julia Klöckner er vokset op på en vingård, skal ingen tro, at hun er en smilende nikkedukke fra landet. Tværtimod er hun som tidligere vinbonde på den fædrene gård, som hendes bror nu driver videre, og senere redaktør for et vinblad og endda tysk »vindronning« i 1995, særdeles vidende om sin gesjæft, hvad enten det er druer eller politik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og i CDU har man naturligvis lagt mærke til, at den næsten altid smilende, høje, slanke vesttyske og katolske kvinde er en markant modsætning til Angela Merkel. Hun er udadvendt, veltalende og folkelig, en klar kandidat til posten som partileder.

Måske allerede næste år ved valget til Forbundsdagen, hvor Julia Klöckner har siddet i en årrække, inden hun kastede sig ind i den hjemlige delstatspolitik?

Det kommer formentlig i høj grad til at afhænge af valgene på den såkaldte Supersøndag, hvor meget står på spil for de to kvinder i centrum af tysk politik lige nu, Angela Merkel og hendes måske kommende udfordrer, Julia Klöckner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce