ADVARSEL. Socialdemokratiske tilhængere så med gru på søndagens valgresultat.
Foto: Jens Büttner/AP

ADVARSEL. Socialdemokratiske tilhængere så med gru på søndagens valgresultat.

Europa

Alvorlig advarsel til CDU og SPD: Stort skred til højre i tysk politik

AfD større end socialdemokraterne i to af de tre delstater, hvor Merkels flygtningepolitik blev straffet

Europa

Efter søndagens historiske valg i Tyskland fremstår det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland som den store vinder, og partiet er nu repræsenteret i halvdelen af parlamenterne i landets 16 delstater.

Vejen til markant repræsentation også i det landsækkende parlament, Forbundsdagen, efter næste års valg er banet, hvorimod de to, traditionelt store partier i Tyskland, Angela Merkels CDU og socialdemokraterne i SPD har fået en alvorlig advarsel.

Signalet er klart: En stor del af de tyske vælgere har fået nok af regeringskoalitionen af netop CDU og SPD og dens såkaldte velkomstpolitik overfor asylansøgere. Samtidig ligner valget også en protest mod harmonien i tysk politik, hvor enigheden mellem de to partier har dæmpet den politiske debat i årevis.

En fjerdedel af stemmerne

Især i den østlige delstat, Sachsen-Anhalt, bragede Alternative für Deutschland igennem ved partiets definitive gennembrud i tysk politik med 23,3 procent af stemmerne, næsten en fjerdedel, bag sig. Både her og i Baden-Württemberg er det kun tre år gamle parti nu større end SPD, der led smertelige nederlag ved søndagens valg.

Det var en ringe trøst for den omdiskuterede partiformand, vicekansler Sigmar Gabriel, at partiet i Rheinland-Pfalz formåede at slå CDU og den stærke spidskandidat, Julia Klöckner, der før valget ofte er blevet udnævnt til en mulig kronprinsse for Angela Merkel.

Den snak synes forstummet nu, hvorimod Sigmar Gabriel kan bruge den enlige valgsejr til at holde den interne uro og utilfredshed med hans anonyme ledelse i partiet i skak. Partiformanden, der også er vicekansler for Angela Merkel, skal dog snart til at levere markante resultater, hvis ikke SPD skal miste sin yndflydelsesrige position i tysk politik ved næste års valg.

Tre gange nederlag

Meget bedre ser det ikke ud for CDU, der led nederlag i alle tre delstater. Angela Merkel har her til aften været tavs og har ikke kommenteret nederlaget. I talkshowet 'Anne Will' på tysk tv, rettede hendes forsvarsminister Ursula von der Leyen, ledende medlem af CDU, indirekte kritik mod netop Julia Klöckner og spidskandidaten for CDU i Baden-Württemberg, Guido Wolf.

I den folkerige stat er CDU for første gang ikke det største parti længere, efter at De Grønne med den landsfaderlige ministerpræsident Winfried Kretschmann i spidsen vandt en historisk sejr.

»Enighed bliver belønnet på valgdagen«, sagde Ursula von der Leyen med adresse til Jula Klöckner og Guido Wolf, som til sidst i valgkampen lagde afstand til Merkel og flygtningepolitikken ved at kræve kvoter for det tyske optag af asylansøgere.

Med andre ord er billedet ikke helt entydigt. CDU har tabt valget, men det er diskutabelt, om årsagen er Angela Merkels flygtningepolitik eller en straf til de, der har kritiseret den og dermed er faldet forbundskansleren i ryggen.

»Nej, afgjort ikke«, svarede Ursula von der Leyen, da hun i tv-programmet, blev spurgt, om CDU har tabt valget på grund af flygtningepolitikken. Forsvarsministeren nævnte det bemærkelsesværdige, at to ministerpræsidenter, som netop har støttet Merkel, Malu Dreyer for SPD i Rheinland-Pfalz og Winfried Kretschmann for De Grønne i Baden-Württemberg, har sejret ved valget.

»CDU betaler en pris for polariseringen i Tyskland og for den tvivl, der ganske rigtigt er hos vælgerne - går det her, klarer vi det? Der er vi i en fase med opklaring, som endnu ikke er slut«, sagde forsvarsministeren med henvisning til de stramninger af asylkursen, regeringen har gennemført i de seneste måneder.

Alle ministerpræsidenter kan fortsætte

I de kommende dage venter vanskelige koalitionsforhandlinger i alle tre delstater, hvor det dog ser ud til, at ministerpræsidenterne, Winfried Kretschmann, De Grønne, i Baden-Württemberg, Manu Dreyer, SPD, i Rheinland-Pfalz og Reiner Reiner Haseloff, CDU i Sachsen-Anhalt. alle kan fortsætte. Dog i alle tre delstater med nye koalitoinspartnere.

Samtidig vil analyserne af, hvor skræmmende situationen er for primært CDU og SPD på landsplan sammen med undersøgelsrne af, hvorfra AfD har hentet sine stemmer.

At vælgerne anså søndagens valg for særdeles vigtigt, fortæller det faktum, at valgdeltagelsen i alle tre delstater var steget markant i forhold til valgene for fire år siden.

Her er resultatet af valget i de tre tyske delstater, fordelt på partier.

Sachsen-Anhalt

CDU 29,6 procent af stemmerne, en tilbagegang på 4,7 procent

AfD 23,3 procent

Die Linke 18,6 procent, en tilbagegang på 6 procent

SPD 14,3 procent, en tilbagegang på 7,3

De Grønne 5,3 procent, en tilbagegang på 1,4 procent

FDP 5,4 procent, en fremgang på 1,9 procent

Baden-Württemberg

De Grønne 30,3 procent, en fremgang på 6 procent

CDU 27 procent, en fremgang på 12 procent

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

AfD 15 procent

SPD 12,7 procent, en tilbagegang på 10,4 procent

FDP 8,3 procent, en fremgang på 3,1 procent

Rheinland-Pfalz

SPD 36,2 procent, en fremgang på 0,5 procent

CDU 31,8 procent, en tilbagegang på 3,4 procent

AfD 12,6 procent

FDP 6,2 procent, en fremgang på 2 procent

De Grønne 5,3 procent, en tilbagegang på 10,1 procent

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce