Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BJORN LARSSON ROSVALL/AP
Foto: BJORN LARSSON ROSVALL/AP

SIKKERHED. Vagterne ved atomkraftværket Ringhals og de øvrige svenske atomanlæg skal have kraftigere våben for at kunne afværge terrorangreb.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu vil svenskerne postere væbnede vagter ved atomkraftværkerne

Pistoler er ikke nok: Vagter med militærvåben skal beskytte Sveriges kernekraftværker.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Terrortruslen får de svenske myndigheder til at indføre vagter med kraftige skydevåben omkring landets atomreaktorer.

Samtidig skærpes reglerne, der forbyder overflyvning af atomkraftværkerne i landet.

»Det, der mangler i dag, er lovlige muligheder for at bevæbne en vagt med andet end pistoler. Der kan være brug for en anden form for svar for hurtigt at kunne sætte sig mod en avanceret og voldsom modstander. Der indgår det, vi kan kalde forstærkningsvåben - våben med en større formåen, eksempelvis automatvåben«, siger Christer Sandström, der er sikkerhedschef for det svenske atomtilsyn, til Dagens Nyheter.

Nye krav fra Strålsäkerhetsmyndigheten betyder, at området omkring værkerne nu skal patruljeres af vagter med våben og hunde.

International frygt for terroristers jagt på atomvåben

For få dage siden mødtes en række af verdens ledere til et topmøde i Washington i USA for at drøfte beskyttelsen af atomkraftværker og -anlæg verden over i lyset af den terrortrussel, som angrebene i blandt andet Paris og Bruxelles har understreget alvoren af.

Senest har efterforskningen af militante muslimers bombeterror mod Bruxelles' lufthavn og mod et metrotog i byen afsløret, at et par af gerningsmændene havde overvåget en medarbejder fra et atomkraftværk og blandt andet filmet hans bevægelser.

»De videooptagelser er bekymrende og viser, at Islamisk Stat i det mindste udviser interesse for området«, advarer præsident Obamas særlige sikkerhedsrådgiver for masseødelæggelsesvåben, Laura Holgate.

Obama selv advarer indtrængende mod risikoen: »Der er ingen tvivl om, at hvis disse galninge nogen sinde får fingre i en atombombe eller atommateriale, så vil de helt sikkert bruge det til at slå så mange uskyldige som muligt ihjel. Det ville ændre vor verden«, lød hans formanende ord op til topmødet.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden