Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Christophe Ena/AP
Foto: Christophe Ena/AP

forbudt. Via nettjenesten Periscope fulgte mere end 1.000 franskmænd en ung kvinde, der begik selvmord ved at smide sig ned på skinnerne her i Égly.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1.000 mennesker så på, da 19-årig kvinde livestreamede sit selvmord

Siden den tragiske begivenhed er store dele af den franske offentlighed og ikke mindst mange unge i dybt chok

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omkring 1.000 chokerede abonnenter på nettjenesten Periscope så forleden rystede til, da 19-årige Océane fortalte om sine selvmordsplaner.

Det skete på den tredje af i alt fem optagelser. »Jeg siger med det samme, at der vil ske noget meget, meget chokerende. Mindreårige skal ikke se det«, lyder det fra den unge kvinde med langt mørkt hår.

Hun er tilbage kl. 14 på en optagelse, hvor hun først sidder helt tavs. Derefter beder hun ’følgerne’ om at komme tilbage senere. På den sidste optagelse går hun i retning af banegården i Égly uden for Paris, og da hun er nået frem til skinnerne, kaster hun sig under et tog kl. 16.29.

Mange unge tror, de ser en film. De er totalt afskåret fra virkeligheden

Alt bliver sort på skærmen, men de sidste optagelser viser en redder, som samler hendes mobiltelefon op langs toget, mens man hører stemmer i baggrunden.

Dette selvmord begået direkte og i overværelse af omkring 1.000 mennesker på nettet er sandsynligvis det første i internettets historie, og siden den tragiske begivenhed tirsdag er store dele af den franske offentlighed og ikke mindst mange unge i dybt chok.

Følelsesmæssigt traume

»Bare det ikke ender med, at andre får samme idé. Der er masser af syge mennesker på nettet«, siger den 17-årige gymnasieelev Lucie, som sammen med en gruppe venner diskuterer begivenheden på en burgerbar i Évry uden for Paris tæt ved stedet, hvor Océane begik selvmord.

»Hvorfor sætter hun sig selv i scene på den måde?«, spørger klassekammeraten Aurélie, som har set optagelserne på YouTube. »Hun har jo ikke noget budskab ud over en påstand om, at hun er blevet voldtaget«, lyder det fra den unge pige, som både er totalt uforstående og rystet over Océanes handling.

Aurélie henviser til, at Océane taler om en fyr, hendes ’eks’, hvis navn hun opgiver på en af optagelserne. Politiet har senere fjernet navnet på personen, der nu vil blive afhørt.

»Et enkelt menneske kan ødelægge dig fuldstændigt og gøre dit liv helt umuligt, uden at du ved, hvad du skal gøre for at finde en løsning. Du prøver at få folk til at høre på dig, men det fungerer ikke. Jeg er nået til et stade, hvor intet kan gøre mig glad«.

Sådan lyder det fra Océane på den anden optagelse, som flere hundrede fulgte og kommenterede direkte, og hun er meget bevidst om det medie, hun bruger.

»Jeg laver ikke det her for at skabe opmærksomhed. Jeg gør det, fordi det er den eneste måde at få mit budskab ud på. Det er den eneste måde, jeg kan bringe det videre på, og måske tager nogen det op … Måske kommer der artikler … «.

Bare det ikke ender med, at andre får samme idé. Der er masser af syge mennesker på nettet

Gymnasieeleverne i Évry har ikke den store forståelse for Océane.

»Hun siger først, at hun ikke ville skabe opmærksomhed, og bagefter indrømmer hun, at det nøjagtigt er, hvad hun vil«, siger en af dem.

Men det er mere kompliceret end som så, siger psykiateren Xavier Pommereau, der har skrevet flere bøger om unges problemer, til avisen Le Parisien.

»Denne unge pige led af et følelsesmæssigt traume. Hun ville stoppe det ved at tage sin skæbne i egne hænder. Ulykkeligvis valgte hun at eksistere på en anden måde ved efter døden at forstærke mindet om hende hos dem, der bliver tilbage«.

»Forsvind, din idiot«

Flere af de unge, som fulgte begivenheden direkte, har i de seneste dage kommenteret tragedien, og reaktionerne spænder fra chok til en total mangel på medfølelse.

Under begivenhederne var flere af de kommentarer, som deltagerne på Periscope sendte til hende, totalt ødelæggende. »Forsvind, din idiot«, lød en af flere i samme stil.

Andre troede, det hele var en iscenesættelse. »På et tidspunkt siger hun som svar på en kommentar, at hun ikke vil begå selvmord. Det beroligede mig. Men som kom en anden Periscope, hvor hun siger, hvorfor hun vil gøre det … Så blev jeg bange, men jeg troede først, at det hele bare var fup«, siger 14-årige Léa, som fulgte hele sekvensen, til avisen Le Parisien.

Situationens alvor gik dog op for flere af de unge, da Océane præciserede tankerne om selvmord, og især, da hun begav sig på vej mod stationen i Égly.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Unge tror, det er film

Flere tryglede hende om at opgive sit forehavende, og nogle få reagerede ved at ringe til politiet i håb om, at politi og redningsfolk kunne nå frem til stationen i tide.

De få, som forsøgte at slå alarm, gjorde det først på et tidspunkt, hvor Océanes hensigter stod helt klart. Men helt frem til den sidste optagelse var det store flertal af følgere med uden at reagere.

Men helt frem til den sidste optagelse var det store flertal af følgere med uden at reagere

Det overrasker ikke Remy Buisine, der selv bruger Periscope i sit arbejde som reporter, og som i de seneste uger har sendt direkte fra de voldsomme demonstrationer mod den nye arbejdsmarkedslov.

»Mange unge tror, de ser en film. De er totalt afskåret fra virkeligheden«, sagde han forleden til radiostationen France Inter.

Vold på livestream

Periscopes ejere er Twitter, der hidtil har henvist til, at det er muligt at indberette en liveoptagelse og en arkiveret optagelse.

Men der eksisterer ikke en ’alarmknap’, som gør det muligt at aktivere de ansatte i Periscope øjeblikkeligt – og de kan ikke selv overvåge tusindvis af optagelser, som kører samtidigt, erkender flere eksperter.

I visse tilfælde vælger brugerne eller andre at tweete en livestream og derefter lægge den på f.eks. YouTube, hvilket er sket i det aktuelle tilfælde.

Remy Buisine og flere eksperter advarer mod at sætte Periscope og Twitter på anklagebænken

Hermed er det muligt for politiet at efterforske ulovligheder. To unge fra Bordeaux blev anholdt for nylig, da de havde optaget overfald på sagesløse på gaden.

»Vi gjorde det for at lægge noget underholdning ud på Periscope«, lød forklaringen fra en af dem.

Remy Buisine og flere eksperter advarer mod at sætte Periscope og Twitter på anklagebænken. Der er for eksempel store muligheder i Periscope for reportage og såkaldt e-undervisning, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere steder i Frankrig har forældre oprettet grupper, hvor de forsøger at lære de unge om muligheder og risici ved medier som Periscope. Det er måske vejen frem, mener de unge i Évry. Men de unge har også selv et ansvar:

»Ingen tvinger mig til at lægge nøgenbilleder af mig selv ud på nettet eller lade en veninde optage mig sammen med en ven. Det er tilladt at tænke sig om«, siger 17-årige Aurélie.

»Men det er sikkert en god idé, hvis forældrene taler mere med os om den slags ting«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden