Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SIKKERHED. Svensk politi vil have kampagner og bedre sikkerhed ved festivaler for at standse overgreb mod piger og kvinder.
Foto: PR/Stockholms Kommune/Emma Svensson

SIKKERHED. Svensk politi vil have kampagner og bedre sikkerhed ved festivaler for at standse overgreb mod piger og kvinder.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk politi dokumenterer bølge af overgreb mod kvinder

Svensk politi vil standse bølge af overgreb på kvinder med information og patruljering blandt koncertpublikummer.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En pige på 16 år blev angrebet af en større gruppe udenlandske drenge, som prøvede at flå tøjet af hende, mens de tog billeder af overgrebet.

Et barn på 12 år blev overfaldet af fire tilsyneladende arabiske mænd. Da en forbipasserende prøvede at standse overgrebet på hende, blev han mishandlet.

Ti 18-20-årige mænd af afrikansk oprindelse forulempede en pige. Fire af dem holdt hende fast, mens resten begyndte at rage på hende.

Det er nogle eksempler på seksuelle krænkelser af piger og unge kvinder, det svenske politi fremhæver i en rapport om de mange overgreb, der plager landet. Rapporten er skrevet som en reaktion på de mange forulempelser, hvor grupper af mænd i ly af de store menneskemængder omringer og befamler piger til for eksempel koncerter eller festivaler.

Friluftskoncerter og festivaller som 'jagtmarker'

Det skete blandt andet ved musikfestivalen We are Stockholm, hvor politiet og medier efterfølgende blev beskyldt for at skjule oplysninger om, at der var sket adskillige overgreb på kvindelige tilhørere. Der blev på to år anmeldt 38 overgreb. Ingen gerningsmænd til krænkelserne blev nogen sinde tiltalt. Et tilfælde af voldtægt har dog udløst 15 måneders fængsel, fremgår det.

I den forløbne weekend blev der anmeldt over 40 tilfælde af seksuelle krænkelser eller deciderede voldtægter, alle begået under festivaller og byfester i Sverige.

Unge piger er især i farezonen

Redegørelsen må være foruroligende læsning for unge kvinder og forældre til piger i Sverige. Den bygger på anmeldelser i årene fra 2011 til 2016. Dem var der omkring 10.000 af.

Ifølge tallene er de mest udsatte ofre piger i 14-15 års alderen.

En meget stor del af pigerne var i chok og »stærkt rystede« efter hændelserne, påpeger det svenske rigspoliti i rapporten »Tilstandsbillede over seksuelle krænkelser samt forslag til forholdsregler«.

»Særligt chokerende og skræmmende var de angreb, der blev udført af grupper, hvor den udsatte pige ikke bare blev holdt fast og befamlet, men hvor der også var forsøg på at tage tøjet af hende, inden hun fik hjælp«.

Mange holder sig fra offentlige forsamlinger

Resultatet er i dag, at mange piger og unge kvinder på forskellig vis forsøger at undgå risikoen for overgreb. Det påvirker deres adfærd i forbindelse med særlige områder og bestemte sammenhænge, hvor de er varsomme eller helt undgår.

Især overgreb begået i tætpakkede menneskemængder giver anledning til bekymring: »Det fremkalder stor ulyst og frygt, når omgivelserne gør det svært at slippe af med gerningsmanden«.

Nogle piger undgår helt at deltage i arrangementer, hvor der er større menneskemængder samlet eller holder sig væk fra bestemte områder efter mørkets frembrud.

Overgreb giver stor utryghed hos kvinder

Ifølge en rapport fra det svenske kriminalpræventive råd føler hver fjerde svenske kvinde sig utrygge i deres boligområde. Hver tidende lader være med at gå ud om aftenen, fremgår det af Den Nationale Tryghedsundersøgelse, der blev offentliggjort tidligere i år.

Foto: FRANDSEN FINN

I det hele taget viser den oplevede tryghed hos kvinder en nedadgående tendens, som det hedder i politiets redegørelse, mens mængden af overgreb er steget med 25 procent på blot fire år frem til 2015.

»De forbrydelser, som begås af grupper, har skabt en følelse af hjælpeløshed. Piger, som er blevet ramt, har følt sig dybt krænkede og er bange for at gå ud«, fremgår det.

»Seksuelle krænkelser fremkalder frygt hos de udsatte, som betyder, at deres frihed og handlerum begrænses«, skriver politiet i sin gennemgang af omfanget af de seksuelle overgreb.

De forbrydelser, som begås af grupper, har skabt en følelse af hjælpeløshed. Piger, som er blevet ramt, er bange for at gå ud.

Samfundet må tage afstand

Gribes der ikke ind, risikerer svenskerne at udviklingen løber dem af hænde, advarer politiet i redegørelsen.

»Der findes derudover en risiko for en negativ udvikling i retning af grovere forbrydelser, hvis ikke samfundet handler. Samfundet har et stort ansvar for at forsøge at ændre den bagatelliserende indstilling«.

»Politiet kan ikke alene gøre noget ved årsagerne til de seksuelle krænkelser. Hele retsvæsenet og samfundet må agere mod attituder og opførsel, som normaliserer forskellige former for seksuelle forulempelser«, finder forfatterne hos rigspolitiets Nationale Operative Afdeling.

Unge har ikke nogen tro på, at myndighederne gør noget ved overgreb

Som et led i analysen har politiet besøgt skoler over alt i landet for at tale med unge om overgrebene. De fortæller, at verbale krænkelser er blevet stadigt grovere, klimaet hårdere og at fænomenet er taget til.

At dømme efter samtalerne med de unge ser det ud til, at de seksuelle overgreb sjældent anmeldes og at de unge kun i begrænset omfang går til voksne for at få hjælp og støtte efter krænkelserne. Årsagen er, at de ikke føler, at voksne tager problemerne tilstrækkeligt alvorligt.

»En del - hovedsageligt piger - påpeger, at de ikke regner med, at en anmeldelse leder til noget, eftersom det er ord mod ord og politiet skal prioritere arbejdet«, mener rapportens forfattere.

»De unge har generelt en høj tillid til politiet, men ikke til retsprocessen i almindelighed. Der er en oplevet fornemmelse af, at en anmeldelse ikke fører til noget som helst«.

Lovgivningen må strammes

Foto: Izabelle Nordfjell/AP

De efterlyser blandt andet en forhøjelse af straffene for seksuelle krænkelser.

Det kan, håber de, få en kriminalpræventiv effekt og tydeligt signalere, hvad der er rigtigt og forkert.

Den straf, det sædvanligvis udløser, er en bøde. Det er et problem, vurderes det.

»Den gældende lovgivning er noget forældet. Det aktuelle tilstandsbillede vedrørende seksuelle krænkelser i offentlige miljøer så som koncerter eller festivaller gør gældende, at forulempelser ikke sjældent begås af grupper. Loven er følgelig ikke udformet på et sæt, der muliggør en graduering af forbrydelsen«.

Samtidig må der gøres en indsats for at sprede kendskabet om problemet, og hvordan man som ung, offer, vidne eller sikkerhedsansvarlig bør reagere på overgreb. Politiet har til gengæld et ansvar for at give et retvisende billede af forbrydelsen og dens årsager.

Et nyt problem

Men det er ikke desto mindre et nyt fænomen, som fylder meget i redegørelsen om seksuelle overgreb på kvinder og piger.

Der er nogle fællestræk ved dem: »I de tilfælde, hvor forbrydelsen udføres af gerningsmænd i større grupper på offentligt område og i svømmmehaller har gerningsmændene hovedsageligt været unge, som søger eller for nyligt har fået asyl i Sverige«.

Politiet kan ikke alene gøre noget ved årsagerne til de seksuelle krænkelser. Hele retsvæsenet og samfundet må agere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved større begivenheder så som festivaler er der blot en enkelt, der forgriber sig på pigerne. Fremgangsmåden er ofte den, at offeret gribes og fastholdes bagfra, mens gerningsmanden beføler pigen under blusen og bukserne. Nogle gange sker det, selv om pigerne står midt blandt en gruppe venner eller veninder.

Det er også sket, at flere piger i samme flok er udsat for krænkelser samtidigt af en stor gruppe mænd.

Kun få af de mistænkte er identificerede, fremgår det. Dem, der er udpegede, er afghanere, eritreanere eller somaliere.

Domme er der ingen af.

»Samtlige efterforskninger i Stockholm og Kalamer fra 2014 og 2015 blev opgivet på grund af vanskeligheder med identifikationen eller af mangel på beviser«.

Forskellige gerningssteder

Ved krænkelser på gade eller vej er forbryderen som regel en enlig mand, der blotter sig eller på anden måde krænker piger eller kvinder.

Når det gælder overgreb begået i eller ved den kollektive trafik, er der i løbet af sidste år anmeldt 195 forbrydelser. I 46 sager lykkedes det politiet at identificere mistænkte. 26 af dem var svenskere, mens resten kom fra 16 forskellige lande.

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Piger og kvinder er også blevet forulempet, når de gik i svømmehallerne. Her blev der udpeget mistænkte i omkring hver anden anmeldelse.

»I 80 procent af anmeldelserne fra badeanstalter var gerningsmanden angiveligt eller påvist af udenlandsk herkomst. De fleste havde ikke svensk personnummer, og af anmeldelserne fremgik det, at de tilhørte grupper af asylsøgende drenge«, fremgår det af redegørelsen fra det svenske rigspoliti.

Politiet vil have en samlet plan for at standse overgrebene

Hvad skal der gøres ved problemerne? Det spørgsmål forsøger rigspolitiet at give et svar på.

Når det gælder offentlige arrangementer, bør der være en tydelig sammenhæng mellem de tilladelser, der gives og de forholdsregler, arrangørerne træffer for at få lov at gennemføre for eksempel friluftskoncerter.

I redegørelsen om de seksuelle krænkelser ved offentlige arrangementer kommer det svenske politi med en plan for, hvad der kan gøres for at hindre, at piger bliver ofre for overgreb.

Problemet er unge mænd i grupper, der udser sig piger, som de isolerer fra vennerne og befamler med vold og tvang. Opdagelsesrisikoen er lille, tilskuerne står tæt, sprogforbistring og ukendskab til love og regler forværrer fænomenet.

Arrangørernes vagter, frivillige og betjente må ind i menneskehavet

Løsningen må være en bred indsats for at dæmme op for krænkelserne, fremgår det af redegørelsen, der peger på tre nødvendige skridt, der må tages:

 • Der bør informeres om overgrebene på sociale medier, plakater, hjemmesider og via storskærme ved arrangementerne.
 • Politi, vagter og frivillige bør være at finde inde i de menneskemængder, hvor overgrebene typisk begås. Personalet bør kunne flere sprog.
 • Og endelig bør politiet være bedre til på forhånd at udse potentielle gerningsmænd, når de dukker op til koncerterne eller de arrangementer, hvor kvinderne skal beskyttes.

Rapporten understreger, at i hovedparten af overgrebene er det en enlig og ofte midaldrende mand, som har blottet sig eller i ord eller handling har forulempet offeret. De nye sager med flere gerningsmænd i forening er der færre af.

Overgrebsdebat falder sammen med stor tilvandring

Men de fylder i debatten i et Sverige, der har haft svært ved at håndtere den store tilstrømning af migranter og flygtninge fra blandt andet Mellemøsten. Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven bebudede i går under folkemødet i Almedalen en stor indsats for at få standset den voldsomme segregering i landet, hvor adskillige byområder har udviklet sig til no go-områder, hvor politiet kun kan vise sig under ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger.

»Segregeringen må standses inden den flår Sverige i stykker«, siger han. Efter weekendens overgreb bebudede han stramninger af straffelove og opfordrede politiet, anklagemyndigheden og andre til at forbedre samarbejdet mod overgreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minister: Problemet ligger hos mange mænd

Indenrigsminister Anders Ygeman (S) lægger skylden for de mange overgreb på arrangørerne. De bør have flere vagter og styre salget af alkohol.

»Og vi må diskutere mændene. Når det gør det her, så er de skyldige i forbrydelser. Nogle mænd har et meget skævt billede af, hvilke friheder, man kan tage sig«, mener han ifølge Svenska Dagbladet.

Det engelske rockband Mumford and Sons tager konsekvensen af de mange overgreb, deres kvindelige tilhørere risikerer at blive udsat for. Bandet har meddelt, at det ikke vil spille ved den store Bråvallastival igen, førend der bliver gjort mere for at sikre dem mod at blive forulempt.

Malmøfestival sikres

Til august løber den store Malmøfestival af stabelen. Her viser undersøgelser ifølge Sydsvenskan, at hver tredje unge tilhører føler sig utryg ved at høre koncerterne i aftentimerne. Seks ud af ti gymnasieunge har været ofre for eller vidner til utilbørligheder, mange af dem seksuelle.

Politiet vil derfor øge tilstedeværelsen ved arrangementet, hvor der blandt andet opføres særlige udkigspodier, som vagter og betjente kan bruge til at spejde efter overgreb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden