Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skammekrog. Spaniens regeringsleder, Mariano Rajoy (t.v.), har sammen med regeringen i Portugal forbrudt sig mod EU's budgetregler, lyder det fra kommissionen, her med formanden, Jean-Claude Juncker (t.h.)
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Skammekrog. Spaniens regeringsleder, Mariano Rajoy (t.v.), har sammen med regeringen i Portugal forbrudt sig mod EU's budgetregler, lyder det fra kommissionen, her med formanden, Jean-Claude Juncker (t.h.)

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU sletter bøder til Spanien og Portugal for overforbrug

Selv om to lande klokkeklart har overtrådt EU's regler, slipper de for straf.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spanien og Portugal skal ikke betale bøder - selv om alle er enige om, at de groft har forbrudt sig mod EU's regler.

Det har EU-kommissionen onsdag stillet forslag om.

»Kommissionen foreslår, at man sletter bøderne for begge lande«, siger Valdis Dombrovskis, der er næstformand i kommissionen.

Både kommissionen og EU's medlemslande har ellers tidligere på måneden afgjort, at de to lande ikke har gjort nok for at rette op på deres offentlige underskud, selv om de begge har fået flere henstillinger om det. Dermed var der lagt op til at straffe de to lande med bøder. Det ville være første gang, at EU nogensinde har givet bøder til et land på den baggrund.

Men det bliver der ikke noget af, hvis det står til kommissionen:

»De to lande står i en alvorlig krise. Begge lande har gennemført store reformer og anstrengelser for at sætte gang i den økonomiske vækst og arbejdspladser. Det må vi tage højde for«, siger Valdis Dombrovskis.

Symbolske bøder fravalgt

Dombrovskis henviser dermed til, at begge lande igennem en årrække har forsøgt at efterleve instrukser fra EU om reformer, som kan bringe landene ud af den gældskrise, de balancerer på randen af. Men i begge lande har der været parlamentsvalg i år, og op til disse valg har politikere iværksat initiativer, som har været med til at få de offentlige budgetter til at overskride EU’s regler.

Hidtil har rygter i Bruxelles gået på, at kommissionen måske ville benytte sig af den mulighed at give landene en symbolsk bøde på nul euro hver - for at signalere, at man giver dem en form for betinget straf. Men også denne mulighed har man fravalgt.

»Selv symbolske straffe ville ikke have kunnet rette op på det forgangne«, siger næstformand Pierre Moscovici.

Spanien og Portugal har haft 10 dage til at søge om at slippe så billigt som muligt ved at komme med klare løfter om at få deres budgetter på ret kurs igen.

Spanien har lovet kommissionen at få flere penge i kassen ved at ændre på selskabsskaten. I Portugal har man forpligtet sig til at hente 0,2 procent af de offentlige udgifter ved årets udgang uden dog at være mere specifikke. Disse løfter har kommissionen valgt at se lyst på.

Man har aftalt med landene, at de i oktober skal fremlægge mere præcise tal for, hvordan de vil nå at opfylde disse løfter.

For Portugals vedkommende foreslår kommissionen på den baggrund, at Portugal får et år mere for at få sit budgetunderskud ned på et lovligt niveau. For Spaniens vedkommende giver man landet to år mere - da det ellers ville kræve så store nedskæringer på en gang, at det ville gå ud over væksten, lyder kommissionens begrundelse.

Bøder slettes af hensyn til EU-skepsis

Særligt i Spanien har det EU-kritiske parti Podemos markeret sig i debatten om landets finanser. Direkte adspurgt, om den aktuelle EU-skepsis rundt om i Europa og især i Spanien og Portugal har haft betydning for beslutningen, svarer Moscovici bekræftende:

»Folk er i tvivl. Vi skal passe på med, hvordan vores beslutninger opfattes«, siger Pierre Moscovici og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har truffet et valg på baggrund også af det politiske«.

Dette var den mest overraskende del af beslutningen, vurderer Vincenzo Scarpetta, der er politisk analytiker ved tænketanken Open Europe:

»Det er af afgørende betydning, at kommissærerne siger ligeud, at frygten for negativt politisk udfald i Spanien og Portugal havde betydning for, at de slettede bøderne. Det viser, at det her har styres mere efter politiske hensyn end efter regler«, siger Vincenzo Scarpetta.

I Danmark debatteres ofte, om man risikerer at bryde EU’s regler. Hvad kan det betyde andre lande, hvis Spanien og Portugal slipper ustraffet fra at bryde reglerne?

»Det viser netop dilemmaet i kommissionens beslutning. Hvis man giver bøderne, risikerer man politisk negativt udfald i Spanien og Portugal. Men hvis man ikke giver bøderne, risikerer man, at der kommer et negativt udfald i andre lande, hvor man ser mere skarpt på reglerne«, siger Vincenzo Scarpetta.

»Når man er endt med at slette bøderne, skyldes det formentlig også, at Spanien har højere vækst end de fleste andre eurolande, fordi man netop har kørt med et højere budgetunderskud, end kommissionen har tilladt«.

Spanien og Portugal kan dog endnu ikke regne med at slippe helt gratis fra deres overforbrug. Der findes også den mulighed, at EU skærer ned i de penge, landene får fra EU's kasser i form af strukturfonden og investeringsfonden. Den beslutning skal ske i samråd med Europaparlamentet.

Hjort: Ingen bøder signalerer resignation

Beslutningen om at slette bøderne skal træffes endeligt af EU's finansministre. Det er endnu uklart, om der vil være konsensus blandt ministrene om at følge kommissionens forslag.

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde i forrige uge, at i den »ekstremt usikre tid«, vi lever i, bliver EU nødt til at overholde de regler, som medlemslandene selv har stillet op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nu har englænderne stemt sig ud, og vi ved ikke, hvilke implikationer det får for økonomien og investeringerne i Europa«, sagde Claus Hjort Frederiksen til Ritzau og fortsatte:

»Hvis vi i en så usikker situation omkring vækstudsigterne og økonomien i Europa vælger ikke at overholde reglerne, stiller det Europa i en meget mærkelig og uheldig situation«.

»Det skaber det indtryk til omverdenen, at vi har opgivet«, sagde finansministeren.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden