Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DEMONSTRATION. Anjem Choudary og et par af hans støtter protesterer under en 'Muslimer mod korstog'-demonstration foran den amerikanske ambassade i London.
Foto: GARETH FULLER/AP

DEMONSTRATION. Anjem Choudary og et par af hans støtter protesterer under en 'Muslimer mod korstog'-demonstration foran den amerikanske ambassade i London.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske får briterne nu standset en af landets mest berygtede islamister

Anjem Choudary er en af de mest berygtede hadprædikanter i Storbritannien. Han er netop fundet skyldig i at støtte Islamisk Stat.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anjem Choudary har i mange år været en central skikkelse i de yderligtgående islamistiske kredse i Storbritannien.

Hans navn er gang på gang dukket op i sager om terrorisme og radikalisering.

Men nu ser det ud til, at han får sværere ved at holde kontakt til sine trosfæller i et længere stykke tid: Manden er i kriminalretten Old Bailey i London blevet fundet skyldig i at støtte terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Opbakning til Islamisk Stat

Sammen med Mizanur Rahman er den 49-årige hadprædikant blevet kendt skyldig i via onlineprædikener og -beskeder at have opfordret sine følgere til at støtte terrororganisationen. Og følgere havde han mange af: Alene på Twitter følger 32.000 brugere med i, hvad han sender ud af ord og materiale om islam og aktuelle begivenheder.

Mizanur Rahman er tidligere dømt for at have opfordret til drab på britiske og amerikanske soldater i Afghanistan og Irak. Det kostede ham to års fængsel.

De to nu dømte har blandt andet proklameret, at muslimer er forpligtet til at adlyde eller støtte Abu Bakr al-Baghdadi, der er Islamisk Stats leder.

Taler var blot vejledning i sharia

Begge har nægtet sig skyldige i anklagerne. Choudary har forklaret, at han alene vejledte i sharialovgivning og gav sine tilhørere et islamisk perspektiv på de emner, han forelæste om. Deres ønske om og støtte til et kalifat var alene teologisk og havde intet med Islamisk Stat at gøre, lød argumenterne.

Nævningene i sagen mod de to mænd lod sig ikke overbevise af den forklaring efter at have hørt på nogle af hans prædikener og udsagn, som blev spredt via blandt andet Youtube.

Her har talen til tider været ganske klar: »Det er på høje tid, at vi genoptager erobringerne for Allahs skyld«, lyder et af hans udsagn.

Hyldede terrorister bag 11. septemberangreb

Anjem Choudary har i et par årtier ført en hadefuld kampagne mod vestlige værdier, blandt andet gennem den nu forbudte Muhajiroun-organisation, som til sidst blev forbudt af de britiske myndigheder. Han blev siden hen formand for den ligeledes yderligtgående Islam4UK-bevægelse.

Briterne er gang på gang blevet chokerede over hans voldsomme retorik, hvor han blandt andet har skamrost gerningsmændene bag terrorangrebene mod New York og Washington 11. september 2001 og erklæret, at kongeslottet Buckingham Palace burde omdannes til en moske.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fandt retten duoen skyldig i sidste måned, men af juridiske grunde kan kendelsen først omtales nu. Strafudmålingen falder først til september.

»Terrororganisationer trives ved og vokser, fordi folk støtter dem. Det er, hvad denne sag handler om. Det må ikke forveksles med folks ret til at følge deres egen religion eller udtrykke støtte til et kalifat«, fastslår sagens anklager Richard Whittam over for avisen The Guardian.

Der er ingen i antiterrorverdenen, som overhovedet er i tvivl om den indflydelse, de har haft, det had, de har spredt og de mennesker, de har opfordret til at tilslutte sig terrorbevægelser.

Terrorbekæmpere glæder sig over dommen

Meddelelsen om, at han nu er fundet skyldig, hilses velkommen af Dean Haydon, der er leder af Londonpolitiets antiterrorenhed.

»De her mennesker har i mange år holdt sig lige inden for loven. Men der er ingen i antiterrorverdenen, som overhovedet er i tvivl om den indflydelse, de har haft, det had, de har spredt og de mennesker, de har opfordret til at tilslutte sig terrorbevægelser«.

»Man kan gå tilbage i tiden og finde, at frygteligt mange af terroristerne er forbundet til Muhajiroun, Islamisk Stat eller begge. 7/7, Lee Rigby... Der var en lang række sager, der fører tilbage til Muhajiroun og Islamisk Stat«, siger han.

De angreb, han henviser til, handler om bombeterroren mod Londons kollektive trafik den 7. juli 2005 og om to islamisters blodige terrordrab på en soldat, Lee Rigby, på åben gade i London i 2013. Choudary er blevet set som en central leder i de islamistiske miljøer i Europa.

Talte for muslimske unge i København

Derfor vakte det opsigt, da han i 2014 kunne holde en forelæsning for unge muslimer i Islamisk Trossamfunds moské på Dortheavej i København. Flere af tilhørerne var kendte ekstremister fra det islamistiske miljø i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

MOSKÉBESØG

Efterfølgende beklagede moskéen episoden og forklarede, at Anjem Choudary var kommet ind som almindelig gæst ved en morgenbøn.

Gik over stregen

Anjem Choudary begik en afgørende fejl, mener Dean Haydon fra Londons politi: »Hans fejl var at sværge troskab. Det var det afgørende bevis, der fik ham ind i en terrorforbrydelse«.

Troskabseden faldt på ni-årsdagen for bombeangrebene mod undergrundstog og en bus i London i 2005.

Hvad den kommer til at koste Anjem Choudary og Mizanur Rahman er ikke afgjort endnu. Straffen mod de to mænd udmåles af kriminalretten den 6. september.

Kilder: BBC, The Telegraph, The Guardian og nyhedsbureauet Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden