Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Roman Vondrous/AP
Foto: Roman Vondrous/AP

Pendulfart. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, rejser i disse dage rundt for at forberede en ny debat om EU's fremtid. I går besøgte hun den tjekkiske leder, Bohuslav Sobotka (t.h.). I aften møder kansleren blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Berlin.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Merkels vilde Brexit-uge: »Det er tid til at lytte«

Når den tyske leder i aften møder de nordiske landes statsministre, har hun mødt halvdelen af EU’s ledere på få dage.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skulle nogen være i tvivl om, hvem der må påtage sig ansvaret for at samle Den Europæiske Union op efter briternes rystende beslutning om at melde sig ud, så kan de bare se på Angela Merkels kalender i denne uge.

Når forbundskansleren møder blandt andre den danske statsminister i aften, så har hun lige tilbagelagt op mod 6.000 kilometer i fugleflugt frem og tilbage over Europa. I løbet af kun 5 dage taler Merkel ansigt til ansigt med lederne fra 15 af de 27 medlemslande, der bliver tilbage efter Storbritanniens udmeldelse.

Samtalerne skal forberede et topmøde i den slovakiske hovedstad Bratislava om tre uger, hvor de 27 skal diskutere, hvordan unionen kommer videre efter Brexit.

Hvis man kommer forkert i gang, og man ikke lytter - men bare handler for handlingens skyld - så kan man komme til at begå mange fejl

Normalt er det EU-præsident Donald Tusks opgave at forberede topmøderne ved rundrejser, og sådan en er han da også i gang med. Men denne gang bliver Tusk overskygget af forbundskansleren, der helt åbenlyst indtager rollen som den eneste, der lige nu har en chance for at mægle i den kriseramte union.

»Det er tid til at lytte«, sagde Angela Merkel under et besøg i Estland i går:

»Hvis man kommer forkert i gang, og man ikke lytter – men bare handler for handlingens skyld – så kan man komme til at begå mange fejl«.

Her er rejse- og mødeplanen for den vilde uge, som Europas mest indflydelsesrige leder lige har været igennem:

Mandag

På et hangarskib ud for den italienske ø Ventotene lagde Merkel bunden for sin rundrejse ved at møde Frankrigs præsident, François Hollande, og den italienske regeringsleder, Matteo Renzi.

De tre store, som vil være tilbage efter Brexit, udtalte højstemte ord om, at EU nok skal overleve. Men der var ikke megen konkret støtte til Renzis store tanker om en ny »politisk pagt« for Europa.

Roberta Basile/AP
Foto: Roberta Basile/AP

Tirsdag

Hjemme igen i Berlin for blandt andet at holde regeringsmøder.

Onsdag

Af sted til Estlands hovedstad Tallin, hvor bekymringen over det britiske »chok« blev diskuteret med regeringsleder Taavi Roivas og præsident Toomas Hendrik Ilves. Kansleren besøgte også Nato’s cybercenter, der ligger i Tallinn.

Torsdag

Efter flere møder i Tallinn fløj Merkel i går videre til Tjekkiets hovedstad Prag, hvor hun besøgte landets tekniske universitet og diskuterede EU’s fremtid med den tjekkiske regeringsleder, Bohuslav Sobotka, og præsident Milos Zeman.

KRUMPHANZL MICHAL/AP
Foto: KRUMPHANZL MICHAL/AP

Fredag

I dag rejser Angela Merkel til Warszawa for at diskutere med Polens EU-skeptiske regeringsleder, Beata Szydlo. Da polakkerne i øjeblikket leder gruppen af de fire såkaldte Visegradlande, så fortsætter Mekel med at spise frokost med lederne af både Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet.

De fire vigtige østlande vil uden tvivl fortælle kansleren, at Italien og andre ikke skal komme for godt i gang med ambitiøse planer, der giver EU mere magt.

Bagefter går turen hjem til slottet Meseberg nord for Berlin. Her snupper kansleren først lige et fælles møde med regeringslederne fra Slovenien, Bulgarien, Østrig og Kroatien. Flygtningekrisen bliver utvivlsom et hovedemne.

Bagefter holder Merkel et møde alene med Hollands leder, Mark Rutte, som er en vigtig partner i eurogruppen. Når det er overstået, er det tid til aftensmad.

Mark Rutte bliver til middagen, som bliver indtaget sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og statsministrene fra Sverige og Finland. Angela Merkel placerer altså de tre nordiske EU-lande sammen med Holland, selv om hollænderne egentlig hører til i gruppen af de oprindelige 6 grundlæggerlande.

Det tyder på, at Mark Rutte lang hen ad vejen er enig med de nordiske ledere om, at Brexit ikke er et signal til mere EU.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden