Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Markus Schreiber/AP
Foto: Markus Schreiber/AP

Nedtur. Den tyske forbundskanslers popularitet er truet, fordi mange vælgere er utilfredse med hendes gavmilde politik over for de syriske flygtninge. Det har givet fremgang til det nye parti Alternative für Deutschland (AfD), der i går slog Merkels parti CDU ved et delstatsvalg.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tillykke, tillykke, tillykke: Europas nationalister jubler over »lussing« til Merkel

Det yderste højre i Frankrig, Holland og Østrig glæder sig ligesom Dansk Folkeparti over CDU’s nederlag ved delstatsvalg.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nationalister og EU-skeptikere på tværs af Europa vejrer morgenluft, efter at Angela Merkels konservative parti har lidt et sviende valgnederlag i kanslerens egen hjemstavn i det nordøstlige Tyskland.

Lederne af fremstormende partier på den yderste højrefløj i både Frankrig, Holland og Østrig ønsker tillykke til partiet Alternative für Deutschland (AfD), der med næsten 21 procent af stemmerne overhalede kansler Merkels CDU ved delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern søndag aften.

Det umulige er blevet muligt: Patrioterne i AfD fejer fru Merkels parti af banen

»Det umulige er blevet muligt: Patrioterne i AfD fejer fru Merkels parti af banen. Stort tillykke!«, skriver formanden for de franske højreekstremister i Front National, Marine Le Pen, på Twitter.

Le Pens bemærkning om at gøre »det umulige muligt« er en klar reference til Frankrigs præsidentvalg i april-maj næste år, hvor den nationalistiske leder ifølge meningsmålingerne har gode chancer for at gå videre til valgets anden runde.

Der lyder også lykønskninger fra lederen af det hollandske frihedsparti PVV, Geert Wilders, som fører i målingerne forud for næste års parlamentsvalg i Holland.

Flygtningekrisen skader kanslerens parti

Formanden for Østrigs højrenationalister i partiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, glæder sig ligeledes på Twitter over, at det stærkt højreorienterede og indvandrerkritiske AfD efter kun tre års levetid nu er valgt ind i 9 af Tysklands 16 delstater.

»Det går den rigtige vej«, lyder det fra Strache, hvis parti var en hårsbredde fra at vinde Østrigs præsidentvalg i maj.

Heinz-Christian Straches FPÖ blev slået på stregen af kandidaten fra De Grønne, men siden blev resultatet kendt ugyldigt af højesteret på grund af fejl i optællingen, så valget går om i næste måned.

De senere års fremgang for mere eller mindre populistiske, nationalkonservative og EU-skeptiske partier i en række europæiske lande er blevet styrket af Europas flygtningekrise, der også ses som den vigtigste årsag til AfD’s sejr i Mecklenburg-Vorpommern.

AfD overskyggede andre emner i delstatens valgkamp med en hård kritik af kansler Angela Merkels »velkomstpolitik«, der sidste år åbnede dørene for hundredtusinder af primært syriske flygtninge.

Dansk Folkeparti: Ørefigen til Merkel

Nye tal fra Tysklands føderale statistiske kontor viser, at der sidste år pludselig var 975.000 immigranter på velfærdsydelser i Tyskland. Det er en stigning på 169 procent i forhold til 2014. Situationen har fået mange tyske vælgere til at tvivle på deres ellers så populære forbundskanslers optimistiske slagord: »Wir schaffen das« – på dansk »vi klarer det«.

Godt kørt af AfD, og en knaldende ørefigen til Angela Merkel. Ja, sådan går det, når man dumt og naivt råber: 'Wir schaffen das'

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange ser Merkel som personlig ansvarlig for, at Tysklands grænser blev åbnet. Det rammer hendes parti nu«, siger forskeren Barbara Kunz, der er ekspert i fransk-tyske forhold ved Frankrigs institut for internationale forhold, Ifri.

Også i Danmark ser Dansk Folkeparti det seneste delstatsvalg som tyskernes afstraffelse af kansleren på grund af hendes håndtering af flygtningekrisen.

»Godt kørt af AfD, og en knaldende ørefigen til Angela Merkel. Ja, sådan går det, når man dumt og naivt råber: ’Wir schaffen das’...«, skriver DF’s udenrigsordfører, Søren Espersen, på Twitter.

Nyt parti ændrer tysk politik

Selv om Mecklenburg-Vorpommern er en befolkningsmæssigt lille stat med ganske særlige økonomiske problemer, så ser mange tyske eksperter og politikere alligevel resultatet som en advarsel til Angela Merkel forud Tysklands nationale parlamentsvalg i efteråret 2017.

Det skyldes blandt andet, at Merkels egen valgkreds ligger i regionen – og at det er første gang, Alternative für Deutschland får flere stemmer end CDU ved et valg. Ganske vist blev partiet kun nummer to efter socialdemokraterne, men SPD gik også markant tilbage. AfD kalder resultatet en »lussing« til Merkel.

AfD er ved at skabe en dramatisk ændring i tysk politik. Hidtil har tyske vælgere ikke stemt på protestpartier i stort tal, sådan som vi har set det andre steder. Det gør de nu

Angela Merkel har endnu ikke meddelt, om hun stiller op til en fjerde periode som forbundskansler ved valget næste år. Ifølge magasinet Der Spiegel venter Merkel med at annoncere sit kandidatur, angiveligt på grund af delstatsvalgene og flygtningekrisen, der har udløst skarp kritik af hende, både i det bayerske søsterparti CSU og i regeringspartiet SPD.

»Det er klart, at Merkel har problemer. Men det er svært at få øje på et troværdigt alternativ til hende i tysk politik lige nu. Mecklenburg-Vorpommern er en ret speciel delstat, så man kan ikke uden videre regne med, at landsresultatet vil gå samme vej«, siger Barbara Kunz fra Ifri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ikke desto mindre er AfD ved at skabe en dramatisk ændring i tysk politik. Hidtil har tyske vælgere ikke stemt på protestpartier i stort tal, sådan som vi har set det andre steder. Det gør de nu. Dermed følger Tyskland nu for første gang den europæiske trend, hvor folk søger populistiske alternativer«, siger hun.

Lige som flere eksperter i Tyskland advarer Barbara Kunz dog imod at dømme Angela Merkel ude for hurtigt. Hun er også skeptisk over for Marine Le Pens chancer for at blive præsident i Frankrig.

»Jeg vil ikke udelukke, at Le Pen går videre til anden runde. Men når det kommer til stykket, tror jeg ikke, at folk vil gøre hende til præsident«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden