Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
velkommen. Tyskere har tidligere demonstreret mod handelsaftalen TTIP. Billedet er fra april, hvor demonstranter i Hannover tager imod den amerikanske præsidetn, Barack Obama, som var på besøg.
Foto: Markus Schreiber/AP

velkommen. Tyskere har tidligere demonstreret mod handelsaftalen TTIP. Billedet er fra april, hvor demonstranter i Hannover tager imod den amerikanske præsidetn, Barack Obama, som var på besøg.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusinder og atter tusinder af tyskere demonstrerer mod handelsaftale

Massive aktioner i alle tyske storbyer i dag

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten hver eneste dag handler Fabian Lutz ind i sit lokale Biomarkt, et af de supermarkeder med økologiske varer, der efterhånden findes på utallige gadehjørner i Berlin. Men i dag når den 39-årige advokatfuldmægtig ikke i supermarkedet. Som tusinder og atter tusinder af berlinere vil han gå med i demonstrationstoget mod de planlagte frihandelsaftaler mellem EU på dene side og USA samt Canada på den anden, TTIP og Ceta.

»Jeg ved godt, at verden har mange store problemer lige for tiden, og man kan komme til at glemme sine rettigheder som forbruger. Men det her er altså vigtigt. Det er derfor, at så mange tyskere i dag vil demonstrere mod det«, siger Fabian Lutz, da vi mødes foran hans lokale Biomarkt.

Massive demonstrationer

I alle tyske storbyer er der arrangeret massedemonstrationer mod aftalerne i dag. På mandag ventes det tyske socialdemokrati, SPD, at godkende frihandelsaftalen med Canada, som partiets formand, Sigmar Gabriel, der både er vicekansler og økonomiminister, forhandlede på plads under et besøg i landet tidligere i denne uge. Men den voksende modstand i SPD mod aftalen, vil formentlig komme stærkt til orde på partimødet i Wolfsburg på mandag.

»Jeg forstår ikke, at SPD vil være med på det her. De tyske fagforeninger er jo med i protesterne mod aftalerne. EU siger, at aftalerne vil give jobs, men det er der ingen garanti for. USA og Europa er ikke det samme og amerikanerne ser helt anderledes på miljø og økologi, end vi gør«, mener Fabian Lutz.

30 millioner arbejdspladser

I onsdags sagde formanden for EU-kommisionen, Jean-Claude Juncker, at Ceta-aftalen med Canada alene vil garantere 30 millioner arbejdspladser i Europa på grund af de forbedrede eksport-muligheder. Men den køber Fabian Lutz og hans hundredtusinder af meddemonstranter i Tyskland ikke.

»De her aftaler er ikke til for almindelige lønmodtagere og forbrugere, men for, at de store virksomheder i USA og Canada skal kunne bevare deres konkurrenceevne med for eksempel Kina. Hvordan det skal hjælpe os i Europa, kan jeg ikke se. Efter min mening har EU været alt for eftergivende over for USA«, mener Fabian Lutz.

Forskel på USA og Europa

Som singlemand er hans indkøb fordelt på ugens dage og ofte spontane. I USA handler folk ofte ind i gigantiske supermarkeder til hele ugen, hvorfor varernes holdbarhed skal være længere. Og dermed er madvarerne ikke så friske og sunde som i det økologiske supermarked i Berlin, mener Fabian Lutz.

Og mange med ham. Demonstrationerne i dag kan blive de største i Tyslands nyere historie. Alene i Berlin ventes mellem 100.000 og 250.000 deltagere i demonstrationen, der starter på Alexanderplatz. Ved en lignende demonstration sidste år var der mindst 100.000 deltagere i hovedstaden.

For en fair verdenshandel

Mottoet for dagens aktioner i Tyskland er ’Für einen gerechten Welthandel’ (For en fair verdenshandel) og bag demonstrationerne står en lang række organisationer, der arbejder for miljø, forbrugerrettigheder, sociale rettigheder sammen med fagforeninger.

Kravet fra demonstrationerne er, at forhandlingerne med USA om TTIP-aftalen stoppes og at Ceta-aftalen med Canada ikke rattificeres. Politiet i Tyskland forventer, at dagens demonstrationer trods de enorme deltagerantal vil forløbe fredeligt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden