Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CEDRIC JOUBERT/AP
Foto: CEDRIC JOUBERT/AP

Kandidatur. Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastholdt selv til det sidste, at hun ikke var kandidat til at blive EU-præsident i sommeren 2014. Men i realiteten var hun så tæt på, at Europaparlamentets formand, Martin Schulz (t.v.) troede, at danskeren ville få jobbet som leder af EU's topmøder.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk opgør i EU's top: Europas socialdemokrater mangler Helle Thorning

Analyse. Nu truer formandsopgør i Europaparlamentet, fordi den tidligere danske statsminister ikke blev EU-præsident tilbage i 2014.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er lagt op til et uventet opgør om topposterne i EU, når Europas to største politiske familier efter nytår tørner sammen i en kamp om ledelsen af det stadig mere magtfulde Europaparlament.

»Vi vil aldrig acceptere, at et enkelt parti kan få monopol på ledelsen af alle EU’s institutioner«, siger Gianni Pittella, der leder gruppen af socialdemokrater og socialister, S&D, som er den næststørste i parlamentet.

Der er lagt op til et opgør mellem Europas traditionelle højre og venstre, som rækker langt videre end Europaparlamentet

Italieneren Pittella annoncerede onsdag, at han i januar stiller op til posten som formand for Europaparlamentet – en beslutning, der vil ryste de seneste to års nære samarbejde mellem parlamentets vigtigste grupper.

Parlamentets største gruppe, konservative EPP, mener nemlig, at socialdemokraterne dermed bryder en grundlæggende politisk aftale om, at de skal overtage formandsposten næste år.

Konservative mener, det er deres tur

Da topposterne i EU sidst blev besat i sommeren 2014 lavede de to store politiske familier en alliance, der skulle sikre fortsat balance mellem centrum-højre og centrum-venstre.

Den konservative luxembourger Jean-Claude Juncker blev formand for EU-kommissionen, mens den tyske socialdemokrat Martin Schulz blev siddende som formand for parlamentet.

Aftalen var, at Martin Schulz senere skulle vige pladsen for en konservativ parlamentsformand, så det femårige mandat blev delt mellem S&D og EPP.

Der var optræk til, at den meget indflydelsesrige Schulz ville prøve at bryde ud af den aftale for at beholde magten i Europaparlamentet. Men efter at Martin Schulz i sidste uge overraskende afslørede, at han forlader Bruxelles for at vende hjem til tysk politik, tog de konservative det for givet, at det nu bliver deres tur til at lede parlamentet i Strasbourg.

Så nemt kommer det imidlertid ikke til at gå.

Aftalen var Thorning som EU-præsident

Med Gianni Pittellas annoncering af sit kandidatur står det klart, at de europæiske socialdemokrater og socialister ikke vil respektere den gamle aftale – uanset om Schulz er en del af kabalen eller ej.

»Vi har hidtil arbejdet tæt sammen mellem de store grupper. Men det samarbejde kan nu ikke længere fortsætte på samme måde«, siger Pittella.

Vi vil aldrig acceptere, at et enkelt parti kan få monopol på ledelsen af alle EU's institutioner

Hans begrundelse for, at aftalen om at give slip på parlamentets toppost ikke længere gælder, er, at den var baseret på den forudsætning, at Helle Thorning-Schmidt (S) skulle have været fast formand for EU’s ministerråd.

I sommeren 2014 var den daværende danske statsminister så tæt på at få jobbet som EU-præsident, at de europæiske socialdemokrater betragtede topposterne som ligeligt fordelt mellem højre og venstre i kommissionen og i ministerrådet.

Derfor gik de med til at dele mandatet som formand for Europaparlamentet med de konservative i EPP.

Men Helle Thorning-Schmidt fik som bekendt ikke sit europæiske topjob. I sidste øjeblik gik det til den konservative polak Donald Tusk.

Frankrig og Italien støtter ny S-kandidat

»Vores aftale var at støtte en kandidat fra EPP som næste formand for parlamentet – men det var under den forudsætning, at rådsformanden blev en socialdemokrat«, siger Gianni Pittella nu.

Dermed er der lagt op til et opgør mellem Europas traditionelle højre og venstre, som rækker langt videre end Europaparlamentet.

Hvis venstrefløjen taber slaget om Europaparlamentets formandsstol i januar, så vil det øge presset for at komme af med Donald Tusk og udpege en socialdemokrat i hans sted

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pittella fortæller, at han har talt i telefon med Frankrigs præsident og regeringslederne fra Italien, Portugal og Østrig, der alle som socialdemokrater og socialister støtter hans kandidatur.

Der bliver således også varmet op til et potentielt sammenstød mellem EU-landenes stats- og regeringsledere. De skal næste forår beslutte, om Donald Tusk kan fortsætte som EU-præsident, når hans nuværende mandat udløber 31. maj 2017.

Skal Tusk ofres for at genoprette balancen?

Hvis venstrefløjen taber slaget om Europaparlamentets formandsstol i januar, så vil det øge presset for at komme af med Tusk og udpege en socialdemokrat i hans sted.

Ellers kommer Europas konservative nemlig til at sidde på magten i alle de tre vigtigste EU-institutioner på én gang.

Pittellas nye melding og opbakningen til hans kandidatur er et advarselsskud om, at regeringerne i nogle af de vigtigste medlemslande ikke vil kunne acceptere den situation.

Helle Thorning-Schmidts chance er formentlig forpasset for længst. Men de nye magtkampe i EU kan ende med, at en anden S-leder skal lede fremtidens europæiske topmøder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden