Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HVILKEN tale skal han vælge i dag, Norbert Hofer, vinderens eller taberens? Det vil vil vise sig.
Foto: Ronald Zak/AP

HVILKEN tale skal han vælge i dag, Norbert Hofer, vinderens eller taberens? Det vil vil vise sig.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norbert Hofer er det nye højres smilende ansigt

Frihedspartiets kandidat er svag favorit til at vinde præsidentvalget i Østrig.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dag ud og dag ind har han smilet sig gennem en valgkamp på over et år, Norbert Gerwald Hofer.

Fra sin position ’midt i livet’, som den 45-årige kandidat ved dagens præsidentvalg i Østrig selv har placeret sig i på plakater landet over, har han taget imod alle livets og det politiske håndværks mange tæsk med et venligt, fortroligt smil.

Lige indtil den sidste tv-duel, hvor den venlige grimasse stivnede, mens Norbert Hofer beskyldte sin rival, Alexander Van der Bellen, for blandt andet at være spion, inden han hånede ham med, at »hr. Trump vil nok ikke invitere Dem« til Det Hvide Hus.

Aggression og 'crash-retorik'

En sådan invitation er åbenbart værd at prale med. Norbert Hofer skruede i sidste runde op for aggressionen og afbrød sin ældre modstander med den såkaldte »crash-retorik«, der går ud på at bringe debattører ud af fatning ved blandt andet at gentage og fordreje deres udsagn, Norbert Hofer selv er så ferm til, at han har undervist partifæller i strategien. Som Frihedspartiet (FPÖ) bruger særdeles bevidst.

Måske fik østrigerne her et glimt af, hvad der gemmer sig bag det evige, hvide smil og den pænt polerede facade på manden fra det parti, den daværende leder, Jörg Haider, i sin tid gjorde berygtet over hele verden?

Dengang, i firserne og halvfemserne, var Europa ikke vant til den heftige retorik mod immigranter og flygtninge, vi kender ud og ind nu, og udviklingen i Østrig blev fulgt med bekymrede miner fra Bruxelles til Berlin.

Et forvarsel for næste års valg

Nu står højrenationalismen stærkt i mange andre lande, og præsidentvalget i Østrig anses for en slags forvarsel om, hvad der efter Trumps sejr i USA kan være i vente ved valgene i Holland, Frankrig og Tyskland næste år.

Derfor følger hele verden nøje med i, hvilket sandt ansigt Norbert Hofer vil vise på vegne af det nye højre, hvis han vinder den symbolsk vigtige præsidentpost i dag.

I så fald vil han blive Vesteuropas første statsleder fra det yderste højre siden Anden Verdenskrig. Vil han være den venlige og høflige landsfader, præsidentembedet med bolig i det fornemme slot, Hofburg, midt i Wien, kalder på?

Eller vil den højrebølge, mange ynder at betegne som populistisk, træde i karakter med en barsk tone over for især de flygtninge, Norbert Hofer trods sin høflige retorik ikke tøver med at kalde en »invasion«?

Hr. Normalbürger fra Østrig

Hvad vil der være i vente fra den uddannede flytekniker, der gennem hele den lange valgkamp gennem første runde og det valg i maj, han tabte så knapt, at usikkerheden om stemmeoptællingen udløste dagens omvalg, har haft travlt med at fremstå som hr. Normalbürger fra Østrig?

»I weekenden kører jeg på min cykel ud for at købe ind og får kørt en motionstur også. Min kone arbejder i ældreplejen, og vi bor med vores døtre i et gennemsnitligt enfamilieshus i Burgenland – vi er en helt normal familie«, har Norbert Hofer fortalt i et interview til bladet Junge Freiheit, et tysk ugeblad for højrefløjens ungdom.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bevogtet af mur og politi

Siden interviewet har flere medier besøgt Pinkafeld, den idylliske lille by på grænsen til Ungarn, hvor Norbert Hofer er vokset op og fremdeles bor. Dog ikke i et »typisk enfamilieshus«, men i en velvoksen villa, omkranset af en høj mur og bevogtet af politiet, rapporterer flere østrigske medier. Som også hæfter sig ved den lille bys eventuelle indflydelse på Norbert Hofers politiske udsyn:

»Hvorfor skulle de, der bor i paradis, ønske sig noget andet end at beholde paradis? Hvorfor skulle man bekymre sig om fremmede fra andre verdener, for flygtninge, syrere, sultende fra Afrika eller langtidsledige fra den fjerne hovedstad«, spørger eksempelvis magasinet Profil i et portræt af Norbert Hofer fra Pinkafeld i delstaten Burgenland.

Selv mener Norbert Hofer naturligvis ikke, at han er en verdensfjern provinsbo uden indsigt i verden. Som ung lokalpolitiker i FPÖ rejste han rundt i Østeuropa, og i dag er han mere begejstret for den politiske kurs, der føres i nabolandet Ungarn end i eksempelvis Tyskland, hvor forbundskansler Angela Merkels flygtningepolitik bruges flittigt af præsidentkandidaten. Han har i valgkampen direkte anklaget Angela Merkel for at have ført en flygtningestrøm gennem Østrig, hvori der gemte sig terrorister.

Modstanderne har respekt

I Østrig, hvor Norbert Hofer, er tredje næstformand for parlamentet, er der langt ind i socialdemokratiet stor respekt for flymekanikeren, hvis retoriske evner, politiske kompetence og viden ikke betvivles. I Frihedspartiet regnes præsidentkandidaten for den næstvigtigste figur efter formand Hans-Christian Strache. Hofer fik for nogle år siden partiformanden overbevist om, at det er en fejl at bruge alt for hadefuld retorik over for indvandrere og flygtninge, og lige siden har den nu pænere version af partiet konstant vundet nyt terræn.

Som partiets chefideolog har Norbert Hofer ihærdigt forsøgt at afvise alle bånd til en nazistisk fortid og nynazister. Anklager om, at han selv har folk med en sådan baggrund ansat på sit kontor og i sin kampagne, har ikke gjort det store indtryk på hverken Hofer eller hans vælgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skal bane vejen for ny valgsejr

At Norbert Hofer som forbundspræsident vil kunne bruge sin indflydelse på østrigsk politik til at svække den nuværende, socialdemokratisk ledede regering frem mod næste parlamentsvalg i 2018, regner modstanderne som den største fare ved, at han vinder valget i dag. Hofer skal bane vejen for en valgsejr til Frihedspartiet om to år.

Om den sportslige Norbert Hofer, der er en begejstret pistolskytte, og som stadig lider af handikap efter et styrt under paragliding i 2003, som var tæt på invalidere ham helt, når så langt, vil et formentlig uhyre tæt valg afgøre. Det smilende ansigt fra Frihedspartiet har lovet, at der denne gang ikke bliver noget brok, uanset resultatet. Det vil være for pinligt. For som Hofer selv har sagt i denne uge: »Hele verdens øjne hviler på os«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden