Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STRATEGISK rådgiver for Donald Trump, Steve Bannon er ifølge professor Susan Neiman lig med 'den digitale Goebbels'.
Foto: Gerald Herbert/AP

STRATEGISK rådgiver for Donald Trump, Steve Bannon er ifølge professor Susan Neiman lig med 'den digitale Goebbels'.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor om populisme: »Vær bange, vær meget bange!«

Filosoffen Susan Neiman beder de intellektuelle om at støtte EU, den sidste bastion mod populisme.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenfor er mørket faldet ned over Potsdam, og dagregnen sender sine isnende stik ned i de brostensbelagte gader.

På trappen til Einstein Forum, som hun er leder af, vender den amerikanske professor i filosofi de sidste ugers begivenheder med en kort remse af navne: »Trump, sejrherren, Putin og Erdogan ønsker til lykke, Østrig flirter med en nationalistisk præsident, Marine Le Pen kigger håbefuldt på«, resumerer hun med et dybt suk. Og giver mig hånden til afsked:

»Vær bange, vær meget bange«, lyder afskeden på engelsk. Så lukker hun døren, og regnen er den eneste lyd.

I chok over valget

I halvanden time har vi under de tungt lastede bogreoler i Susan Neimans kontor talt om, hvordan det som amerikansk professor, bosiddende og arbejdende i Tyskland, er at have et ben på begge sider af Atlanterhavet, mens man med stigende angst ser, hvordan højrenationalismen griber om sig overalt.

»Jeg er fremdeles i chok over det amerikanske valg. Det viser, at alle de tendenser, som kan ødelægge et demokrati, er til stede. En korrupt præsident, der vil bruge et politisk embede til at tjene penge – det minder om en diktator fra den 3. verden. Og nogle medier, der er mere optaget af de sensationer, der giver opmærksomhed, end i at afdække virkeligheden. Alene de to faktorer bør gøre os alle bange«, siger hun.

Hvorfor skal vi konkret frygte Donald Trump som præsident?

»Han kan ikke forlade klimaaftalen endnu, men han kan underminere den aftale, som måske lige med nød og næppe kan redde os, hvis den holdes. Terrorbevægelsen IS er ekstremt glad for valget, fordi forstærket islamofobi trækker tusinder af muslimer i deres retning. Dertil kommer, at Europa vil lære af valgsejren. Og læren er, at nationalisme virker. Nationalisme giver stemmer i en verden, hvor folk med rette føler, at dem, der bestemmer, er globale, neoliberale, ansigtsløse virksomheder som Facebook, Apple eller olieindustrien. Det er de mennesker, der træffer de store beslutninger sammen med politikerne eller hen over hovedet dem«.

Alligevel taler alle om, at den elite, der måske burde vide det, straffes af vælgerne nu?

»Vi bliver ikke klogere, hvis vi ikke holder op med at tale om eliten. Halvdelen af dem, der stemte på Trump, har indtægter på over 100.000 dollars om året, og halvdelen af hans hvide vælgere har universitetsuddannelse. Så det er ikke bare såkaldt white trash, der stemte ham til magten. O.k., de rige amerikanere vil få skattelettelser, stik imod hans løfter i valgkampen, men alligevel forstår jeg ikke, hvordan folk med uddannelse og overskud kunne stemme på ham.

Tænker de virkelig: »Ja, fin,t nu skal jeg betale 5.000 dollars mindre i skat, så er jeg ligeglad med, at mandens politik ikke hænger sammen, og at han er så skør, at han ikke kan administrere sin egen twitterkonto«? Det viser, at folk er så desperate, at de nærmest er klar til at tro på hvad som helst«.

Manglede amerikanerne reelle politiske alternativer?

»Måske. Selv jeg, som er en højtuddannet person med mange gode bekendtskaber og mulighed for at skaffe mig kendskab til ting, aner ikke, hvordan jeg skal påvirke politiske beslutninger. De, der er dårligere stillet, må føle sig komplet hjælpeløse. Som om deres liv ikke er vigtigt. Og det eneste, man kan vende sig til, er gammeldags, fundamentalistisk religion eller nationalisme. Se på de folk, der er udnævnt af Trump – Steve Bannon skal være chefstrateg i Det Hvide Hus! Jeg holder mig normalt tilbage fra nazi-sammenligninger, men han er Joseph Goebbels 2.0, den digitale Goebbels. Han har sin hetzside, Breitbart News, på nettet, som leverer de vildeste løgne og propaganda. Den tjeneste kommer til Tyskland nu, og den vil påvirke også her – det er uhyggeligt«.

Kan Angela Merkel, der har fået prædikatet »leder af den frie verden« efter Trumps sejr, hindre en lignende udvikling i Europa?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ikke alene. Det er helt sikkert. Spørgsmålet er, hvad resten af Europa gør. Brexit er en katastrofe. Jeg bliver ved med at håbe, at Trump-valget får dem til at genoverveje det. For Europa er nu den eneste virkelige magt i verden, som har en chance for at bremse det højreskred, vi oplever. Ikke bare i USA, men også i Indien, Brasilien, Rusland og Tyrkiet. Hvis hele Europa vakler, som Frankrig gør nu, er vi fortabt. Tyskerne står imod, fordi de har lært af fortiden. Derfor tog landet en førerrolle i flygtningekrisen, og Angela Merkel er den eneste statsleder, der virkelig har turdet sige noget til Trump. Det er jeg ekstremt glad for, at hun gjorde. Resten af Europa bør støtte hende«.

»Jeg ville virkelig gerne vide, hvad Barack Obama og Angela Merkel talte om under fire øjne, da han besøgte hende på sin afskedstur i Europa. Som den kloge politiker, han er, tog han først til Grækenland og derefter til Berlin. For at sende et signal til Tyskland om, at sparepolitikken i Sydeuropa har været for hård og må ændres. Det har han formentlig sagt til Merkel, så må vi se, om hun vil ændre kurs. Ellers får hun ikke Grækenland, Italien, Portugal eller Spanien bag sig, og det har hun brug for«.

»Derudover ærgrer det mig grusomt, at de, der burde være EU’s stærkeste støtter – de progressive, veluddannede med internationalt udsyn frem for et nationalt – er de største kritikere. De holder sig til, at Europa engang var kolonimagt og stod for imperialisme, og at EU står for det samme Men det underminerer jo ikke, at de gode politiske ideer er udklækket i Europa og bruges her«.

Du har skrevet bogen ’Why Grow Up?’ om generationer, der nægter at blive voksne. Gælder det samme fænomen her?

»Lige præcis. Når man vokser op, tager de fleste et opgør med deres forældre og det, de kommer fra. Det er en del af at blive voksen. Det bør nationer også gøre. Holde op med at brokke sig over fortiden og være aktiv i nutiden for Europa og de demokratiske ideer. Det er desværre en lang proces , og vi har ikke meget tid«.

»Igen må vi se på historien for at forstå nutiden. Jeg mener, at vi, alle på venstrefløjen, fuldstændig glemte at reflektere over, hvad der skete i 1989, da Muren og Østblokken brød sammen. Dengang kunne det ikke gå hurtigt nok med at erklære socialismen død, fordi landene i Østblokken angiveligt repræsenterede sand socialisme. Men i dag bør socialisme ikke være et skældsord på samme måde og er det heller ikke for de unge, der eksempelvis støttede socialisten Bernie Sanders i USA med stor entusiasme. Mange mente ikke, at han burde kalde sig socialist, fordi det er et fyord. Men husk på, at de, der er unge i dag, ikke kan forholde sig til socialismens fejl, de kan kun se kapitalismens fadæser. Derfor er der brug for, at venstrefløjen vågner op, står ved sig selv og bliver aktiv for alvor«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er politisk aktivisme den eneste chance for at standse højrenationalismen?

»Helt afgjort, vi skal være bange og derfor opmærksomme, følge udviklingen nøje, men ikke gå i panik. Prøve at forklare folk, at vi også er bange for terror, men at det kun skaber mere terror at stigmatisere muslimer. Overbevise om, at det ikke er flygtninges skyld, at man mister sit job, og den slags. Hvis vi ikke gør modstand, er vi virkelig på røven«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden