Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Grillo. 68-årige aktivist og komiker Beppe Grillo vil have udskrvet valg nu, da Bevægelsen 5 stjerner, ifølge meningsmålinger, nyder ligeså stor opbakning som Matteo Renzi.
Foto: Gregorio Borgia/AP

Grillo. 68-årige aktivist og komiker Beppe Grillo vil have udskrvet valg nu, da Bevægelsen 5 stjerner, ifølge meningsmålinger, nyder ligeså stor opbakning som Matteo Renzi.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Italien går usikre tider i møde

Gigantisk nederlag til Matteo Renzi udløser politisk krise - og økonomiske bekymringer. Vælgerne straffede regeringschef, som ikke leverede varen. Komikeren Beppe Grillo vil have valg nu.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den højtråbende komiker Beppe Grillo fra Bevægelsen 5 Stjerner og hans allierede fra det indvandrerfjendske og EU-fjendtlige parti Lega Nord var mændene i centrum på den lange italienske valgnat.

Selv om de langt fra var alene om at anbefale et nej til regeringschef Matteo Renzis forslag om en reform af forfatningen, som ikke mindre end 60 procent af vælgerne stemte imod, dominerede de med kravene om omgående nyvalg og ’oprydning’ i landet.

»Den gamle politiske kaste har tabt«, lød det igen og igen fra Beppe Grillo på trods af, at landets gamle partier eller dele af dem også hørte til på nej-fløjen, og Matteo Salvini fra det indvandrerfjendske og EU-kritiske Lega Nord skrev på twitter. »Leve Trump, leve Putin, leve Le Pen og leve la Lega«.

BAGGRUND

De to vil stadig være langt fremme på den politiske scene, som et andet mediefænomen, regeringschef Matteo Renzi, nu forlader efter det sviende nederlag – selv om han måske vender tilbage senere.

»Men nu træder dommeren frem«, skriver kommentatoren Tomasso Ciriaco i avisen La Repubblica.

Præsidenten er i centrum

’Dommeren’ er en ældre, velanskrevet og moderat herre, nemlig præsident Sergio Mattarella, som i de kommende dage skal forsøge at danne en regering på stumperne af en folkeafstemning, som skulle reformere landets politiske system, men som endte med at blive en afstemning for eller imod Matteo Renzi.

Det bliver Sergio Mattarellas første store opgave som brobygger mellem de politiske kræfter, hvilket hans forgænger Giorgio Napoletano, var ekspert i.

Den nye præsident mestrer også det politiske spil, og han kender aktørerne ind og ud. Derfor tager de italienske kommentatorer og eksperter den nye situation mere roligt end flere udenlandske medier: Italien får en arbejdsdygtig regering.

Beppe Grillo taler allerede om »undertrykkelse af demokratiet«, hvis regeringschefen ikke udskriver nyvalg

Men problemet er, at en såkaldt ’teknikerregering’ eller en regering, som blot skal overleve frem til næste valg, næppe kan gennemføre de reformer, landet har brug for.

Det må vente. I første omgang skal landet, og Sergio Mattarella har flere muligheder.

Han kan bede Matteo Renzi om at danne en ny regering, hvilket regeringschefen afviser.

»Min regeringstid stopper her«, sagde 41-årige Renzi efter nederlaget, som han betegner som »ekstraordinært klart«. Men Matteo Renzi er stadig formand for landets største parti, det centrum-venstre orienterede Partito Democratico, og spørgsmålet er, hvor stærkt han vil engagere sig i de politiske manøvrer i de kommende dage?

Præsidenten kan også udpege en såkaldt teknisk regering ledet af personligheder som finansminister Pier Carlo Padoan eller formanden for Senatet, Pietro Grasso.

Økonomen Pier Carlo Padoan er kendt i finansielle kredse i store dele af verden, hvilket vil være en fordel i en situation, hvor der efter folkeafstemningen er stor usikkerhed om den italienske økonomi med opmærksomheden rettet mod landets kriseramte banker.

Grillo i fremmarch?

En tredje mulighed, som præsidenten vil undgå, er at udskrive nyvalg. Ifølge flere meningsmålinger står Beppe Grillo og Matteo Renzis parti, Partito Democratico, overfor hinanden med hver omkring 30 procent af stemmerne.

De næste målinger vil vise, om kampagnen op til folkeafstemningen og nej-fløjens store sejr har givet Beppe Grillo ny dynamik. Den har under alle omstændigheder overskygget de problemer, partiet står i flere af de byer, det nu står i spidsen for som Rom og Torino, og Beppe Grillo taler allerede om »undertrykkelse af demokratiet«, hvis regeringschefen ikke udskriver nyvalg.

Her kan Lega Nord også forvente fremgang. Til gengæld er Partito Democratico splittet mellem Matteo Renzis centrum-orienterede fløj og de tidligere kommunister, som valgkampen har givet nye argumenter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De har i flere måneder krævet en mere aktiv beskæftigelsespolitik i et land, hvor den officielle arbejdsprocent er omkring 12, men hvor langt flere og især mange unge er udelukket fra arbejdsmarkedet.

Arbejdsløsheden blandt de unge er mindst det dobbelte.

Renzis eget ansvar

Analyser af valgresultatet vil vise, i hvor høj grad disse unge, som også har været meget aktive mod Matteo Renzis reform af arbejdsmarkedet, har stemt imod regeringschefens forslag om en forfatningsreform.

Protesterne mod arbejdsløsheden og mod de hundredtusindvis af såkaldte ’småjob’ til lave lønninger, som mange unge må tage, fyldte meget i valgkampen, som i mindre og mindre grad kom til at handle om forfatningen.

Matteo Renzi blev hovedpersonen, for han satte sig selv i scene.

»Jeg fortryder intet«, sagde han på valgnatten. Men det er tilsyneladende ikke tilfældet for mange af de vælgere, som har stemt på ham, og manden, som i februar 2014 kom til magten på en bølge af håb, har nu en lang og hård vej for sig, hvis han vil tilbage. Med mindre han allerede er en parentes i historien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden