Det var ingen tilfældighed, at EU’s musikalske signatur, Beethovens ’Hymne til glæden’, gjaldede ud over pladsen foran Louvre, da Emmanuel Macron søndag aften trådte frem for at modtage hyldest fra tusinder af parisere.
Mere end nogen anden fransk leder har Macron forbundet sit projekt som landets kommende præsident med en stor ambition for det europæiske samarbejde – og han har gjort det på et tidspunkt, hvor EU er i krise og under pres fra en voksende nationalisme i Frankrig og mange andre medlemslande.
Når Macron sidst på ugen overtager det franske præsidentpalads, Elysée, får han travlt med at bevise over for sine vælgere, at de fornyede europæiske ambitioner kan bruges til noget. Det virker meget sandsynligt, at den nye statsleders første rejse vil gå til Berlin.
»Efter at Macron har placeret Europa centralt i sin kampagne, kan Frankrig og Tyskland nu begynde at udstikke retningen for EU. Der har længe været brug for et nyt syn på det økonomiske og politiske samarbejde«, siger Judy Dempsey fra tænketanken Carnegie Europe.
»Men det er svært at se, hvordan Macron alene skal kunne ryste EU ud af den nuværende tilstand af handlingslammelse. Derfor må han række ud til Tyskland og andre medlemslande for at kickstarte unionen igen«, siger hun.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her