Yanis Varoufakis tilbyder sig som et alternativ til tidens politikere. »Problemet med politikere er, at de infantiliserer vælgerne«, siger han.
Foto: Giorgos Bampoukus/AP

Yanis Varoufakis tilbyder sig som et alternativ til tidens politikere. »Problemet med politikere er, at de infantiliserer vælgerne«, siger han.

Europa

Grækenlands enfant terrible vil ruske op i EU og kickstarte økonomien med offentlige investeringer

Yanis Varoufakis har kastet al sin energi ind i en politisk bevægelse, der skal genskabe troen på fælles europæiske løsninger. Forud for EU-præsidentens officielle statustale i morgen giver den græske økonomiprofessor sit bud på EU’s »sande tilstand«.

Europa
FOR ABONNENTER

Tvivlens nådegave ejer Yanis Varoufakis ikke. Det står klart efter få minutter i selskab med den 56-årige græker.

Først præsenterer han med stor virtuositet sin dommedagsprofeti for EU’s afvikling. Den type fortælling er man efterhånden vant til, ikke mindst fra Europas dygtige populister. Men man er ikke vant til det, der følger. For Yanis Varoufakis er økonomiprofessor, og han følger altid op med detaljerede løsningsforslag, hvor man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Og han præsenterer sine løsninger på en måde, så de fremstår som den eneste farbare vej ud af elendigheden.

I lørdags var Yanis Varoufakis i Bruxelles for at holde en tale om »unionens sande tilstand« forud for EU-præsident Jean-Claude Junckers officielle State of the Union-tale onsdag. Ifølge den tidligere græske finansminister er forandring bydende nødvendigt, hvis EU skal overleve.

»The establishment har en lang tradition for dyb benægtelse af, at der er noget råddent i indretningen af vores europæiske sfære. Hr. Macron holder fine taler foran Eiffeltårnet og ved foden af Akropolis, men han gør intet for at stoppe råddenskaben. Lad os huske på, at EU i 50’erne blev skabt som et kartel af den tunge industri. Det udviklede sig til et stort teknokrati, hvis opgave det var at hjælpe kartellet og holde folket fra magten. Demokratiet er kun et figenblad for at skjule EU’s oligarkiske egenart«, dundrer Yanis Varoufakis lørdag aften fra scenen i Palais des Beaux-Arts.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce