11. november gik over 60.000 gennem gaderne Warszawa. Mange marcherede under mottoet ’vi vil have Gud’, men der var også åbenlyst racistiske bannere og slogans.
Foto: Hollandse Hoogte

11. november gik over 60.000 gennem gaderne Warszawa. Mange marcherede under mottoet ’vi vil have Gud’, men der var også åbenlyst racistiske bannere og slogans.

Europa

Ungarn og Polen udstiller, hvor svært EU har det, når unionen angribes indefra

Udenrigsminister Anders Samuelsen er som resten af EU »meget bekymret« for udviklingen i Ungarn og Polen, men han nøjes med at ordinere »kritisk dialog«.

Europa
FOR ABONNENTER

Som borger i et EU-land kan man ikke bare betragte indsnævringen af demokratiet i Ungarn og Polen og berolige sig selv med, at det er noget, der foregår langt væk. For det ligger i Den Europæiske Unions natur, at Ungarns ministerpræsident, Viktor Orbán, og Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, på en måde også regerer dig og mig.

Det pointerer den tyske forsker og forfatter Jan-Werner Müller.

»Så længe disse regeringer har medbestemmelse i rådet, så regerer de grundlæggende, i hvert fald indirekte, alle os, der er medlemmer af EU. Alle vi europæiske borgere bliver reelt regeret af Orbán og Kaczynski«, siger Jan-Werner Müller, der har skrevet en række bøger om demokrati, patriotisme og populisme, og som underviser på Princeton University i USA.

Orbán og Kaczynski har i en form for forskudt parløb haft succes med at sætte en ny standard for, hvor langt man kan bevæge sig væk fra klubbens spilleregler for demokrati og retsstat uden at blive stoppet, mener Jan-Werner Müller.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce