0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen / Foto: AP

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hundredvis demonstrerer foran parlament: Orbán indfører 'slavelov' og svækker højesteret

Protester i Ungarns parlament efter ny domstol og arbejdstidslov

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Onsdag blev en tumultarisk dag i Ungarns nationalforsamling, da premierminister Viktor Orbán fik vedtaget to omstridte lovforslag. Medlemmer af oppositionen blæste løs i fløjter og hev megafoner frem og tændte for sirenelyde, mens forsamlingen forsøgte at behandle lovforslagene. Ude foran parlamentet samledes hundredvis af demonstranter, som protesterede mod især det ene af de to forslag, som kritikere kalder for en »slavelov«. Protesterne var så voldsomme, at politiet var nødt til at bruge tåregas mod demonstranterne.

’Slaveloven’ hæver grænsen for, hvor lang tid en arbejdsgiver kan kræve, at folk arbejder over. Den gamle lovgivning satte et maksimum på 250 overarbejdstimer om året. Med den nye grænse kan arbejdsgivere kræve 400 overarbejdstimer om året – svarende til 50 ottetimers arbejdsdage. Tilmed får virksomheder mulighed for at udsætte betalingen for overarbejdet i op til tre år.

Viktor Orbán forsvarer loven med, at han vil gøre det lettere for medarbejderne at overarbejde, hvis de gerne vil det.

»Vi skal fjerne bureaukratiske regler, så de, der gerne vil arbejde og tjene mere, kan gøre det«, siger Orbán.

Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix

Premierminister Viktor Orbán overværede i går tumultariske scener både inde i nationalforsamlingen og uden for, da de to lov blev stemt igennem.

Den anden lov flytter den øverste dømmende magt væk fra landets højesteret i administrative sager og over til en ny domstol for offentlig administration, som Ungarns justitsminister, Laszlo Trocsanyi, har ansvaret for. Dermed mister højesteretten et af sine tre områder.

Ungarn bliver illiberal

Den nye domstol får den afgørende stemme i administrative stridigheder, som kan handle om strejker, protester, skat, byggetilladelser og offentlighed i administration, skriver det uafhængige ungarske medie Index. Den nye retspræsident skal referere direkte til justitsministeriet, der også har ansvaret for at udpege dommerne og kontrollere rettens budget, skriver Bloomberg og The Independent.

»Fra omtalen her at dømme er der tale om, at man etablerer en ny øverste domstol i såkaldt administrative sager – sager, hvor der kan være meget på spil for regeringen/staten – hvor dommerne udpeges af justitsministeren«, siger Jens Elo Rytter, professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix

Bernadett Szél fra det grønne oppositionsparti LMP demonstrerede med en høj sirenelyd, da det ungarnske parlament skulle behandle de to kontroversielle lovforslag.

Justitsminister Laszlo Trocsanyi siger, at han vil have et »større politisk ansvar« for landets administrative domstole, og han lover, at retten vil fungere efter principperne om juridisk uafhængighed og adskillelse af magten. Men Jens Elo Rytter frygter, at Ungarn er på vej væk fra EU’s fundamentale retsprincipper.

»Uafhængige domstole er en grundpille i en liberal retsorden. Så hvis det er rigtigt, bevæger Ungarn sig med loven endnu et skridt væk fra et liberalt demokrati baseret på retsstatslige principper og magtfordeling, hen imod et autoritært og illiberalt demokrati«, siger Jens Elo Rytter.

I september besluttede et flertal i Europa-Parlamentet at stemme for sanktioner mod Ungarn, fordi grænsen mellem den udøvende og dømmende magt de seneste år er blevet udvisket. Ungarns regering har afvist beskyldningerne. Polen, som også er truet af EU-sanktioner, har sagt, at man vil nedlægge veto mod sanktioner mod Ungarn.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden