Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Morten Messerschmidt var vicepræsident i fonden, bestilte Meld i 2013 60.000 kuglepenne til en pris på 400.000 kroner hos det polske selskab Wer
Foto: Cicilie S. Andersen (arkiv)

Morten Messerschmidt var vicepræsident i fonden, bestilte Meld i 2013 60.000 kuglepenne til en pris på 400.000 kroner hos det polske selskab Wer

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medie: Messerschmidts fond købte kuglepenne for halv million

Fonden Meld har købt kuglepenne hos tidligere formands studiekammerat, der samtidig støtter Meld-parti.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med Morten Messerschmidt (DF) som en del af ledelsen har den europæiske fond Meld bestilt kuglepenne til en samlet værdi på 486.000 kroner.

En stor del af kuglepennene er bestilt hos en leverandør med tætte forbindelser til det polske Meld-parti Solidarna Polska.

Det skriver Ekstra Bladet, der sammen med den polske udgave af Newsweek står bag afsløringerne.

Mens Morten Messerschmidt var vicepræsident i fonden, bestilte Meld i 2013 60.000 kuglepenne til en pris på 400.000 kroner hos det polske selskab Wer.

Året efter bestiller Meld yderligere 10.000 kuglepenne til en værdi på 86.000 kroner hos et andet selskab, som hverken Ekstra Bladet eller Newsweek har kunnet finde frem til.

Selskabet Wer er ifølge Ekstra Bladet ejet af Waclaw Rosicki, der har studeret med den daværende Meld-præsident Jacek Wlosowicz.

I 2014 donerer Waclaw Rosicki ifølge Ekstra Bladet personligt 15.000 polske zloty svarende til 26.000 kroner til det polske parti Solidarna Polska.

Minder om sponsorsag fra Farum

Christian Ougaard, medlem af bestyrelsen i Transparency International Danmark og ekstern lektor i forvaltningsret på Københavns Universitet, vurderer, at der kan være tale om alvorlige lovovertrædelser.

»Det kunne være et eksempel på, at man har forsøgt at kanalisere penge fra fondet (Meld, red.) og ud til fondets medlemmer«, siger han til Ekstra Bladet.

Han understreger, at han ikke kender de forskellige regelsæt omkring kontrakterne, men trækker paralleller til en tidligere sag fra Nordsjælland.

»For så vidt angår kuglepenne-firmaet er situationen ikke helt ulige en sponsorsag, som vi selv havde omkring Farum. Hvor Farum køber en ydelse af nogle private selskaber, hvorefter selskaberne tegner sponsoraftaler i Farum Boldklub«, siger han.

Waclaw Rosicki bekræfter ifølge Ekstra Bladet, at han har studeret med den daværende Meld-præsident. Adspurgt om hvorvidt han har støttet partiet, siger han:

»Det kan jeg ikke huske«.

Hverken Dansk Folkepartis nuværende gruppeformand i Europaparlamentet, Anders Vistisen, eller tidligere Meld-medlem Rikke Karlsson har set skyggen af kuglepennene, skriver Ekstra Bladet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden