Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningZhai Wentao er lige blevet uddannet som kemiingeniør. Og egentlig burde han måske lede efter et arbejde.
Men for en måned siden flyttede han ind i et værelse på Aimin Hospital, der specialiserer sig i behandling af svært overvægtige.
»Jeg var blevet for fed«, siger den 26-årige Zhai.
»Jeg har altid været tyk, også som dreng. Men ikke så fed som nu«, fortæller Zhai Wentao.
Eksamenspres
Det begyndte for nogle år siden, forklarer han. Ligesom alle andre kinesere, der går i gymnasiet og vil læse videre på et universitet, skulle han op til en adgangseksamen.
Den hedder gaokao, og alle elever frygter den. Det er den ene eksamen, som hele det kinesiske skolesystem er rettet mod. Den er svær. Og den bestemmer din fremtid.
»Jeg brugte et år på at forberede mig, hvor jeg sad ned hele dagen og læste. Mentalt set er det virkeligt kedeligt, så jeg spiste hele tiden. Og mine forældre gav mig altid noget at spise, så jeg fordoblede min vægt«, fortæller Zhai Wentao.
En af millioner
I forvejen var han overvægtig. For før gaokao var der adgangseksamen til gymnasiet. Den er også vigtig, så her skulle han også sidde ved sit skrivebord og forberede sig.
Og derudover kommer alle de andre eksamener og prøver, som kinesiske skolebørn skal til.
Zhai spiste forkert. Han bevægede sig ikke nok. Dermed blev Zhai en af de millioner af kinesere, der er svært overvægtige.
10 gange så meget kød
De seneste 30 år har der været økonomisk fremskridt i Kina. Det har ændret kosten. For når man er fattig, spiser man flere grøntsager.
Men i dag er kineserne blevet rigere, og ligesom i andre lande betyder velstand og modernisering, at forbruget af forarbejdet mad stiger, at man går mere på restaurant, og at der kommer mere kød, fedt, salt og sukker i kosten.
Se for eksempel på forbruget af kød. I dag spiser kineserne 71 millioner tons kød. Det er en tidobling i forhold til 1975. Og det vil fortsætte.
Forkert kost
For det er stadig især den økonomiske middelklasse i byerne, der spiser det meste kød. Den er i dag på cirka 300 millioner. Ifølge nogle skøn vil den være vokset til over 630 millioner i 2022.
I dag er der 240 millioner kinesere over 18 år, som er overvægtige på grund af forkert kost, viser tal fra Kinas Nationale Institut for Kredsløbssygdomme.
Derudover er der 70 millioner svært overvægtige. Begge tal er næsten fordoblet over de seneste tre årtier.
Epidemi nærmer sig
Det ser ikke meget bedre ud for børn og unge under 18 år. Her er der 120 millioner overvægtige ifølge Kinas Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse.
Alle tal peger på, at Kina er ved at blive ramt af en epidemi af fedme, der kan sprænge både livremme og sundhedsbudgetter.
Konsekvenserne er for eksempel, at der i dag er 114 millioner kinesere med diabetes. Det er 11,6 procent af alle kinesere. I 1980, da der var mere grønt mellem spisepindene, var det under 1 procent af kineserne, der havde diabetes.
Et alvorligt problem
Fedmen er et alvorligt problem, der er svært at løse. For der er flere årsager.
Der er traditioner. I Kina er for eksempel sunde drenge nogle små tyksakke, og man kalder dem for da pang xiaozi – stortykke drenge. Fedme er godt.