Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
opvækst. Når unge kinesere gør klar til voksenlivet, har mange af dem været udsat for endog meget grov mobning i skoletiden. Foto: Zhang Wei/AP

opvækst. Når unge kinesere gør klar til voksenlivet, har mange af dem været udsat for endog meget grov mobning i skoletiden. Foto: Zhang Wei/AP

Kina
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voldelig mobning hærger skoler i Kina

Der er pres på børnene i de kinesiske skoler. Samtidig mangler de opdragelse i hjemmet. Resultatet er en spiral af voldelig mobning, hvor kinesiske skolebørn bliver stadig ondere mod hinanden.

Kina
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På videoen kan man se, hvordan pigen sidder på jorden og knæler. Hun er klemt op ad en mur. Hun har sin skoletaske på ryggen.

Rundt om hende står en gruppe jævnaldrende piger og kigger ned på hende, mens de griner. Nogle af dem træder frem og klasker hende i ansigtet med flad hånd. Andre slår med knytnæve. De hiver hende i håret. Hun får en sko i ryggen og nakken og bliver presset ned i jorden.

Videoen blev lagt op på internettet, men den er nu blevet fjernet, og politiet i Shanghai er ved at efterforske sagen. Pigerne går i det, der så nogenlunde svarer til folkeskolens ældste klasser i Danmark, men myndighederne tilbageholder navne og alder.

Videoen, som det store onlinemedie Pengpai Xinwen skrev om i denne uge, er et eksempel på den grove vold og mobning, der er blevet hverdag i de kinesiske skoler. Der er dog værre eksempler, hvor resultaterne har været både mord og selvmord.

Mobningen har i årevis været et konstant voksende problem, der har bredt sig som en epidemi i skoleklasserne. En undersøgelse fra sidste år viser også, at mobberne bliver stadigt yngre. Og volden grovere.

Omfanget er blevet så alvorligt, at ministerpræsident Li Keqiang i denne uge bad uddannelsesministeren og myndighederne om »resolut at sætte en stopper for denne opførsel, der lader hånt om menneskelig værdighed og menneskeliv«, skriver nyhedsbureauet Xinhua.

Børnene mangler opmærksomhed fra familie og forældres kærlighed

Der er flere grunde til skoleelevernes voldelige og mobbende adfærd, siger Zhang Jing, der er juraprofessor fra Beijings Universitet for Teknologi, til den statslige tv-kanal CCTV.

»Der er et behov for at få afløb for stress samt påvirkningen fra vold, som man ser i samfund, familier, film og computerspil. Særligt for Kina gælder, at vores skoler mangler at lære eleverne om kærlighed og at oplyse eleverne om kærlighed til dyr og andre mennesker«, siger Zhang Jing til CCTV.

Men mange børn mangler også en stabil familie, siger Yang Xiong, der er leder af Institut for Ungdomsstudier på Shanghais Akademi for Sociale Videnskaber. Det er normalt i Kina, at mange især fattige forældre er tvunget til at rejse væk for at finde arbejde. De bor i andre provinser og langt væk fra hjemby og familie og ser måske kun deres børn en gang om året.

»Børnene mangler opmærksomhed fra familie og forældres kærlighed«, siger Yang Xiong. Samtidig peger han på, at der som noget relativt nyt i Kina også bliver stadig flere skilsmissefamilier.

Men der er ikke mange, som tror, at ministerpræsident Li Keqiangs kampagne vil løse problemerne. Blandt andet fordi Kina heller ikke har en lov, der omhandler mobning i skolen. Den kriminelle lavalder er på 14 år, men børn under 16 år kan kun straffes for en lille række alvorlige overtrædelser som voldtægt, mord og handel med stoffer.

Derfor får det sjældent nogen konsekvens for mobberne, der får milde straffe eller ofte helt slipper for straf, viser en undersøgelse fra begyndelsen af juni, som er lavet af den kinesiske højesteret.

Mange skoler slører problemet

Organisationen CYCRC forsker i børns vilkår og lavede sidste år en større undersøgelse af tæt på 5.900 skoleelever fra forskellige provinser. Den viste, at 32 procent havde oplevet mobning. Og at cirka 6 procent af eleverne havde oplevet alvorlig mobning.

Men der er ingen pålidelige statistikker. Blandt andet fordi skolerne ofte forsøger at lægge et slør over problemerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange skoler nægter at indse problemerne med vold, fordi det kunne skade deres omdømme. Der er endda forældre, som heller ikke kan se forskel på voldelige forbrydelser og så barnlige bryderier og harmløs spøg og behandler det med tavshed«, siger Tong Xiaojun, leder af institut for ungdomsforskning på Kinas Ungdomsuniversitet for Statskundskab, til avisen Huanqiu Shibao.

Også rapporten fra højesteret fastslår, at skolerne har ringe forståelse for og bevidsthed omkring den voldelige mobning og dens konsekvenser. Mange anser det blot som en del af det at vokse op. Derfor er det langtfra altid, at myndighederne bliver involveret i sagerne.

Men problemerne har dybe rødder i det kinesiske samfund og forældrene, der rejser bort for at efterlade deres børn hos eksempelvis bedsteforældre eller slægtninge. Her er der ingen støtte fra det sociale system, og det bør der være, mener Yang Xiong fra Shanghais Akademi for Sociale Videnskaber. Men i det hele taget er der ikke noget samarbejde mellem skole og hjem.

»Selv om regeringen forsøger at gøre noget nu, så tager det lang tid at føre ud i livet«, siger Yang Xiong.

Feather Zhang har bidraget med research

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden