0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale: »Uholdbart, hvis danskere bidrager til krænkelser«

Udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) er bekymret over Aalborg Universitets bidrag til kinesisk overvågningsfirma. Han vil drøfte sagen med regeringen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Martin Lidegaard vil drøfte sagen med regeringen.

Kina

Det er utilstedeligt, hvis Aalborg Universitet har bidraget til forskning, som kan bruges til at krænke menneskerettighederne i Kina. Det fastslår Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, som er tidligere udenrigsminister. Baggrunden er Politikens afsløring af, at et dansk forskerhold har udviklet en algoritme sammen med overvågningsgiganten Hikvision, som anklages for at opbygge verdens mest avancerede overvågningssystem i Xinjiang-provinsen i Kina.

»Det er en kedelig historie og selvfølgelig helt uholdbart, hvis danske forskere bidrager til grove krænkelser i Kina. Det er også klart for mig, at det ikke er tilsigtet på nogen måde. Jeg har ingen mistanke om, at danske forskere frivilligt ønsker at bidrage til sådan noget. Men det stiller det væsentlige politiske spørgsmål, om vi kan gøre mere for at screene eller rådgive danske forskere, der indgår i kinesiske samarbejder«, siger Martin Lidegaard.

Den systematiske masseovervågning i Xinjiang vidner om, at sagen er alvorlig, siger den radikale ordfører:

»Vi taler om forfærdelige overgreb, hvor der ikke er tvivl om, at der er brudt helt fundamentale menneskerettigheder. Og en del af det, som Kina har brugt, har været overvågning. Jeg kan ikke vurdere, om forskningen fra Aalborg har kunnet nå at blive misbrugt i den sammenhæng. Men det afgørende er, at principielt set kan den blive misbrugt i fremtiden. Og det er der jo ingen, der har nogen interesse i – overhovedet«.

Han sammenligner forskningen med de etiske debatter omkring ’dual-use’ i våbenindustrien. Det er teknologier, som både kan benyttes til civile og militære formål, og som derfor kræver eksporttilladelse, før de kan sendes ud af EU.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere