Det er utilstedeligt, hvis Aalborg Universitet har bidraget til forskning, som kan bruges til at krænke menneskerettighederne i Kina. Det fastslår Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, som er tidligere udenrigsminister. Baggrunden er Politikens afsløring af, at et dansk forskerhold har udviklet en algoritme sammen med overvågningsgiganten Hikvision, som anklages for at opbygge verdens mest avancerede overvågningssystem i Xinjiang-provinsen i Kina.
»Det er en kedelig historie og selvfølgelig helt uholdbart, hvis danske forskere bidrager til grove krænkelser i Kina. Det er også klart for mig, at det ikke er tilsigtet på nogen måde. Jeg har ingen mistanke om, at danske forskere frivilligt ønsker at bidrage til sådan noget. Men det stiller det væsentlige politiske spørgsmål, om vi kan gøre mere for at screene eller rådgive danske forskere, der indgår i kinesiske samarbejder«, siger Martin Lidegaard.
Den systematiske masseovervågning i Xinjiang vidner om, at sagen er alvorlig, siger den radikale ordfører:
»Vi taler om forfærdelige overgreb, hvor der ikke er tvivl om, at der er brudt helt fundamentale menneskerettigheder. Og en del af det, som Kina har brugt, har været overvågning. Jeg kan ikke vurdere, om forskningen fra Aalborg har kunnet nå at blive misbrugt i den sammenhæng. Men det afgørende er, at principielt set kan den blive misbrugt i fremtiden. Og det er der jo ingen, der har nogen interesse i – overhovedet«.
Han sammenligner forskningen med de etiske debatter omkring ’dual-use’ i våbenindustrien. Det er teknologier, som både kan benyttes til civile og militære formål, og som derfor kræver eksporttilladelse, før de kan sendes ud af EU.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her