0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»De stjæler, de lyver«: USA-ambassadør vil have Danmark med i kampen mod Kina

USA og Danmark skal stå sammen mod Kina, som ifølge ambassadør Carla Sands udnytter Vestens åbne forskningssamfund og stjæler viden. Derfor skal ny teknologi såsom kunstig intelligens og kvantecomputere defineres som kritisk infrastruktur, mener hun. Kinas ambassadør advarer om, at USA forsøger at så splid mellem Danmark og Kina.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Kina

Verden befinder sig i et nyt teknologisk videnskapløb, og vinderen vil forme de værdier og normer, som bliver styrende for det 21. århundrede. Derfor er det afgørende, at allierede demokratier som Danmark og USA står sammen og modstår Kinas forsøg på at tilegne sig viden på uærlig vis. Det siger USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, i et interview med Politiken.

»Det er meget vigtigt, at demokratiske nationer laver reglerne, og at alle spiller efter de samme regler, for vi har set, hvad Kina eksporterer. Hvis Kina kontrollerer ting som kunstig intelligens og kvantecomputere, vil vi miste frihed og muligheder. Vi elsker vores friheder. Vi ønsker, at vores børn og børnebørn kan nyde de smukke, sikre og velstående liv, som vi har skabt«, siger Carla Sands.

Hun nævner Hongkong og Xinjiang-regionen i Kina som eksempler på steder, hvor det kinesiske styre allerede benytter teknologi til at undertrykke befolkningerne.

Ambassadørens advarsel kommer oven på Politikens og andre mediers afsløringer af danske forskningssamarbejder med Kinas militær- og overvågningsindustri. Sagerne viser ifølge Carla Sands, at Vestens åbne forskermiljøer i dag bliver udnyttet til at fremme Kinas teknologiske ambitioner:

»Det er noget, som USA først er ved at forstå omfanget af, ligesom I er i Danmark. Vi har set igen og igen, at medlemmer af den kinesiske hær er gået ind i forskningslaboratorier og har forsket i ting, som har en direkte militær anvendelse eller er dual use (teknologi, som både kan benyttes civilt og militært, red.). Ting, som ser uskyldige ud, men som kan benyttes til at gøre deres militær mere magtfuldt«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere