FORHANDLINGER. Syriens informationsminister, Omran al-Zoubi, ankommer til dagens forhandlinger i Genéve.
Foto: Anja Niedringhaus/AP

FORHANDLINGER. Syriens informationsminister, Omran al-Zoubi, ankommer til dagens forhandlinger i Genéve.

Mellemøsten

Syriske fredsforhandlinger går på ny i hårdknude

Syriens opposition nægter at acceptere udspil fra præsident Assads regime.

Mellemøsten

Forhandlingerne om en løsning på konflikten i Syrien er efter en weekend med små successer igen gået i hårdknude.

På dagens officielle program i den schweiziske by Genève var diskussioner om muligheden for en overgangsregering i det borgerkrigshærgede land.

Men selv om det igen lykkedes FN's mægler Lakhdar Brahimi at få både den syriske regering og repræsentanter for oppositionen til forhandlingsbordet, er man ikke tættere på en løsning. Tværtimod.

Regeringen vil diskutere terrorisme Regeringen har præsenteret en principerklæring, som, den mener, bør danne grundlag for forhandlingerne. Her slår den blandt andet fast, at det er op til syrerne selv at vælge, hvem der skal lede landet, og at udenlandske kræfter ikke bør blande sig.

Samtidig understreger viceudenrigsminister Faisal Mekdad, at præsident Bashar al-Assad under ingen omstændigheder træder tilbage:

»Vi er her for at diskutere terrorisme - ikke en overdragelse af magten«, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Urokkelig uenighed
Oppositionen har med det samme afvist regeringens udspil:

»Erklæringen ligger uden for den ramme, der er sat for mødet i Genève, som er centreret omkring oprettelsen af en overgangsregering. Det adresserer ikke hovedspørgsmålet«, siger chefforhandler Hadi al-Bahra.

SE TEGNING

Dermed er parternes urokkelige uenighed endnu engang udstillet.

Kvinder og børn er fanget
Samtidig er de små fremskridt, som blev opnået weekenden, allerede ved at blive rullet tilbage.

I går annoncerede Faisal Mekdad således, at den syriske regering ville tillade kvinder og børn at forlade byen Homs, der er kontrolleret af oprørsstyrker, men omringet af militæret.

Det er imidlertid ikke sket endnu. Regimet siger, at det er, fordi oprørerne ikke vil lade dem gå. Oppositionen hævder omvendt, at oprørerne kræver, at militæret opløser sin blokade af byen og ikke bare holder en kort våbenhvile.

Kritisk situation i Homs
Situationen i Homs er kritisk, fordi hårde kampe i månedsvis har gjort det umuligt for humanitære organisationer at komme frem med nødhjælp.

Muligheden for at oprette såkaldte humanitære korridorer har derfor været et af de emner, som FN har forsøgt at få regeringen og oppositionen til at forholde sig til.

Samtidig har USA i dag lagt yderligere pres på præsident Bashar al-Assad for at få ham til at bane vejen for nødhjælpen.

»Det syriske regime må tillade konvojer at komme ind med den nødhjælp, der så desperat er behov for i Homs' gamle bydel. Situationen er desperat, og folk sulter«, siger talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Edgar Vasquez ifølge Reuters.

BO LIDEGAARD

Lakhdar Brahimi har vedkendt sig, at nødhjælpen til Homs er et vigtigt emne, men siger samtidig, at det ikke må stjæle hele dagsordenen i Genève.

»Det her er en politisk forhandling. Vores forhandling er ikke det vigtigste sted at diskutere humanitære spørgsmål. Men jeg tror, at vi alle følte, at man ikke kan begynde en forhandling om Syrien uden en diskussion om den slemme, slemme humantære situation, der er i landet«, siger han.

Tvist om fangeudveksling

Ud over de humanitære spørgsmål og slagsmålet om, hvem der skal lede Syrien fremadrettet, forhandler parterne om udveksling af fanger, men også her er der problemer.

Oppositionen har anmodet om at få frigivet op mod 50.000 fanger og har ifølge Brahimi lavet en liste med navne.

LÆS OGSÅ

Viceudenrigsminister Faisal Mekdad siger, at regeringen har gennemgået listen og konstateret, at langt de fleste enten aldrig har været anholdt eller allerede er blevet sat fri. Desuden afviser han beskyldningerne om, at regeringen også holder børn fanget.

Forhandlingerne mellem parterne fortsætter de kommende dage.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce