Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Netværk. »Jeg har god kontakt til mine danske brødre«, siger prædikanten Anjem Choudary retorisk.
Foto: Peter Hove Olesen

Netværk. »Jeg har god kontakt til mine danske brødre«, siger prædikanten Anjem Choudary retorisk.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk prædikant opflammer danske syriens-krigere

Anjem Choudary vurderes at have rekrutteret mellem 200 og 300 syrienskrigere. Han har tæt kontakt til yderligtgående muslimer i Danmark.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I ly for offentligheden har en lille kreds af yderligtgående salafister i Danmark tæt kontakt til en af de mest kontroversielle og hårdtslående prædikanter i Europa, en mand, der af både eksperter og organisationer vurderes at stå bag rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske jihadister til den blodige borgerkrig i Syrien.

Den London-bosatte Anjem Choudary, der offentligt har hyldet de 19 dræbte al-Qaeda-medlemmer bag terrorangrebene i USA 11. september 2001, og hvis organisationer er blevet forbudt ved britisk lov, fortæller til Politiken, at han har tæt kontakt til Danmark.

»Jeg har god kontakt til mine danske brødre«, siger han og tilføjer, at henvendelserne fra Danmark om hans hjælp er »regelmæssige«.

Kontakten foregår primært ved undervisningsseancer, der foregår på det lukkede sociale forum Pal Talk, mens danske muslimer ifølge Choudary jævnligt besøger ham i London.

Har kontakt til Københavns vestegn

Netop nu kommunikerer han især med en gruppe salafister på den københavnske vestegn. Gruppen har ikke svaret på Politikens henvendelser.

Choudary ønsker ikke selv at svare direkte på, om han har været med til at sende muslimer fra Danmark ned til den syriske borgerkrig. Dog siger han:

»Jeg er blevet velsignet med opgaven at dele de islamiske budskaber med disse unge mennesker i England, Danmark og andre lande. Og skulle jeg fortælle dem, at de ikke skulle støtte deres brødre i Syrien?«.

Den centrale figur

Rapporten ’Gateway to Terror’, udgivet af den britiske organisation Hope Not Hate, der overvåger ekstremisme, betegner Anjem Choudary og hans mange europæiske søstergrupper som det »største enkeltstående rekrutteringsnetværk i Europa« med ansvar for rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske syriensfarere.

Rapporten dokumenterer, hvordan Anjem Choudarys omfattende netværk forgrener sig til en række europæiske lande, hvor hans Sharia4-grupper er aktive.

Hans støttegruppe i Danmark har ligesom sine søsterafdelinger især arbejdet med kampagner mod at stemme ved demokratiske valg og har forsøgt at indføre shariazoner i bydele med mange muslimske borgere.

Journalist og forfatter til bogen ’Norsk jihad’, Lars Akerhaug, har for nylig kortlagt Anjem Choudarys netværk i Skandinavien.

Han betegner Choudary som »den centrale figur« for unge muslimer i de nordiske lande, der vælger at rejse til Syrien, og mener, at myndighederne i Danmark bør være bekymret.

Radikalt islamistnetværk

»Hans udsagn, som måske kan opfattes som latterlige eller forargelige i majoritetsbefolkningen, kan opfattes anderledes hos den lille minoritet, som er sårbar over for radikal islamistisk indoktrinering. Og vi skal være klar over, at det først og fremmest er dem, Choudary henvender sig til. Grupperne, han har været med til at grundlægge, er blevet Europas største radikale islamistnetværk«, siger Lars Akerhaug.

Choudary-kender og ekspert i radikalisering ved Forsvarshögskolan i Sverige, Magnus Ranstorp, stemmer i:

»Han er ekstremt opmærksom på at holde sig inden for lovens rammer. Men i hans verdensbillede findes der ingen forsoning – det er kun konfrontation«, siger han.

Raffaello Pantucci, som er terrorforsker ved Royal United Services Institute i London, er overbevist om, at PET holder øje med Anjem Chodarys danske netværk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han er en magnetisk skikkelse i det ekstreme islamistiske miljø, og et fællestræk for stort set alle terrorplot, vi har set i Storbritannien, er, at de involverede på et tidspunkt har været i kontakt med hans gruppe. PET bør holde godt øje med Choudarys danske netværk«, siger Raffaello Pantucci.

Mistede tæt allieret

Den ledende skikkelse blandt herboende salafister, danskpakistaneren Shiraz Tariq, blev sidste år dræbt under kampe i Syrien.

Tariq var også Choudarys tætteste allierede i Danmark, men prædikanten forklarer, at han er ved at genopbygge et netværk af tætte kontakter i Danmark.

Og faktisk mener Choudary, at Shiraz Tariqs død har gavnet kampen.

»Jeg mener, at martyrdommen hos bror Shiraz’ og andre, der var med ham i Syrien, er en milepæl i udviklingen af det muslimske miljø i Danmark«, siger Anjem Choudary og hævder, at dødsfaldet har fået andre herboende muslimer til at forstå det »noble« i »at se en opgive sit liv for en sag, han tror på«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden