Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: David Shankbone
Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere rådgiver for Clinton: Både IS-bødlerne og deres ofre er skuespillere

Naomi Wolf har skabt kontrovers med opsigtsvækkende konspirationsteorier.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både de sortklædte bødler fra terrorbevægelsen IS, deres ofre i orange fangedragter og disse bedende og appellerende forældre hjemme i USA er skuespillere.

Hele sceneriet fra de foreløbig fire videoer med halshugninger af to amerikanere og to briter er iscenesat propaganda med det formål at skræmme befolkningerne, så »vores efterretningstjenester kan fjerne det sidste af vores frihed til fordel for kommercielle interesser, sådan som efterretningstjenester over hele den vestlige verden gør det«.

Masser af teorier

Der findes konspirationsteorier om de fleste konflikter i verden og om de mest dramatiske begivenheder i forbindelse med dem. Ikke mindst omkring terrorangrebet mod USA 11. september 2001 florerer teorierne. Også omkring IS og de omstridte videoer med halshugninger bugner de sociale medier og bloguniverset af talrige teorier.

Nu slutter den kendte amerikanske feminist og forfatter Naomi Wolf sig til skeptikerne. Hun mener, at hele sceneriet omkring IS er iscenesat af de amerikanske myndigheder. I weekenden anklagede Naomi Wolf på sin Facebook-profil den amerikanske regering for at stå bag videoerne, hvori skuespillere efter hendes opfattelse gennemspiller falske henrettelser.

USA iscenesatte henrettelser

»De er iscenesat af USA's regering«, skrev Naomi Wolf. Og bad New York Times om at bekræfte, at to britiske og amerikanske statsborgere virkelig er blevet myrdet, sådan som avisen i lighed med alverdens andre medier har skrevet.

Mens en storm af undren og kommentarer rejste sig på Facebook, fremturede Naomi Wolf med en antagelse om, at USA har sendt tropper til Vestafrika for at hjemtage ebola-smitte, så miliæret kan tage magten i det amerikanske samfund. Ifølge Naomi Wolf var folkeafstemningen i Skotland om uafhængighed i øvrigt også bluff.

Var rådgiver for Clinton

Foto: David Shankbone

Alt det kunne man vælge at trække på skuldrene af, hvis ikke Naomi Wolf, der har skrevet flere bestsellere, er tidligere rådgiver for Bill Clinton og Al Gore, da de stillede op som henholdsvis præsident og vicepræsident.

Ikke desto mindre tog kritikken af hendes udsagn til. På det velbesøgte amerikanske internetmedie vox.com tog journalisten Max Fisher til genmæle i en artikel med overskriften: »Naomi Wolfs vanvttige konspirationsteorier«.

»Det er vigtigt for læsere, der måske er begejstrede for Wolfs ideer at forstå forskellen på hendes tidligere arbejder, som blev fortjente succeser og hendes nyere konspirationsteorier. De er sindsforvirrede, ødelæggende og farlige«, skrev han. Og kaldte Naomi Wolfs tanker »konspirationsteorier med vilde øjne«.

Dybt krænkende anklager

Max Fisher, der selv har dækket Mellemøsten og kendte både den henrettede amerikanske reporter James Foley og hans forældre, tog anklagerne op, fordi han finder dem »dybt krænkende for mange mennesker, som kender en eller flere af de myrdede vesterlændinge, som Wolf beskylder for at være skuespillere«.

Han fortsætter: »Det er frygteligt at skulle gøre det, men jeg kan bekræfte, at de mennesker ikke er skuespillere«.

Modstanden fik Naomi Wolf til at fjerne nogle af hendes opdateringer på Facebook. Men hun fastholdt dog sin kritik.

»Jeg kan se, at nogle bloggere fordrejer det, jeg har sagt... Hvorfor tager jeg ikke politiske fortællinger for pålydende, sådan som de bliver dikteret til pressen? A. Fordi jeg er journalist og det at få bekræftet ting, man er skeptisk overfor, skulle være vores job, men vigtigere B. fordi jeg har arbejdet for to præsidentkampagner, en formel og en anden uformel, som poiltisk rådgiver og fordi jeg har været gift med en taleskriver i Det Hvide Hus i mange år«.

De aner ikke, hvad de taler om

Naomi Wolf har denne svada til sine kritikere:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alle de folk, der angriber mig nu for at have »konspirationsteorier« aner ikke, hvad de taler om.... folk, der antager, at den dominerende fortælling må være sand og at de dominerende argumenter må være rigtige, er ikke erfarne i, hvordan den verden virker«.

Meget voldsomme scener

Danske Maria Brockhoff, der er cand.phil. i litteraturhistorie og har skrevet speciale om konspirationsteorier, som hun har fulgt i årevis, er ikke overrasket over, at IS-videoerne tiltrækker teorier.

»De har alt, hvad der skal til. Det er meget voldsomme scener, som både virker uforklarlige på os og kalder masser af følelser frem. Og så er de en del af et stort poiltisk spil, hvor for eksempel den amerikanske regering har indflydelse. Og i USA er der en kolossal nerve i de her teorier«, siger hun.

Naomi Wolf er ikke den eneste, der sætter spørgsmålstegn ved IS-videoerne, tror du selv på dem?

»Ja, jeg tror umiddelbart på, at det er fundet sted sådan. Det er uhyggeligt og skræmmende, ligesom begivenhederne den 11. september var det. Derfor er der mange teorier. Men jo længere ud i omveje og argumentationer, man skal for at påvise sine teorier, jo mindre troværdige fremstår de. I hvert fald for mig«, siger Maria Brockhoff.

Nemt at blive stemplet

Hun er ikke forundret over, at Naomi Wolf er blevet hårdt angrebet efter at have fremsat sine tanker meget bombastisk på Facebook.

»De sociale medier er en stærk kanal for alle de her teorier. Men går man hårdt frem, risikerer man også hurtigt at blive stemplet som tosse. Men man skal passe på med at dømme folk med tro på konspirationsteorier som dumme og uvidende, for ofte er det tværtimod meget vidende og veluddannede mennesker, der står for dem«, pointerer hun.

Det signalement gælder eksempelvis på Naomi Wolf. Til trods for sin ekspertise kom hun dog med denne indrømmelse i weekendens store slag på Facebook:

Suk - internetland

»For en ordens skyld - suk - internetland, »stiller jeg ikke spørgsmål ved autenciteten i videoerne fra ISIS«. Jeg ved ikke, om de er autentiske eller ej, det er der ingen, der gør. For ingen, jeg har hørt om, har fundet andre kilder på dem. Så jeg drager INGEN konklusioner«, skrev hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og langede afsluttende ud efter sine kolleger i journalistik

»Jeg er bare optaget af journalistik, som kræver uafhængige kilder, før man kan poste eller publicere noget som værende sandheden. Jeg undrer mig over, hvorfor det skal repeteres så ofte.... det plejede at være noget alle journalister overholdt«.

På det seneste er flere af hendes teorier blevet kritiseret. Blandt andet har New York Magazine i en artikel citeret Naomi Wolf for at hævde, at Edward Snowden og hans kæreste er ansatte af den amerikanske stat til at fremstå som whistleblowers, fordi de er for »velformulerede«.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden