0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Syrien er ophørt med at eksistere

Præsident Bashar al-Assad indrømmer at han ikke kan generobre landet og trækker sine styrker tilbage. Landet er nu opdelt i en række ministater med hver deres krigherrer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flaget var ikke på halv, og der blev ikke spillet nogen sørgemarch.

Men da Syriens præsident Bashar al-Assad gik på talerstolen i Damaskus den sidste søndag i juli for at tale til folket, var det ikke desto mindre reelt for at lægge Syrien i graven.

Det var første gang siden maj, at Assad henvendte sig offentligt til folket og mens han hidtil igen og igen har fastholdt at hæren var på nippet til at få knust de ’terrorister’, der plagede landet, erkendte den syriske diktator nu for første gang siden oprøret mod ham begyndte i marts 2011 åbent, at hæren er presset til det yderste og ikke på nuværende tidspunkt kan generobre de oprørskontrollerede områder.

Tværtimod faktisk.

»Vi må definere de vigtige regioner, som de væbnede styrker holder fast i så det ikke kollapser«, sagde en sjældent ærlig og sober Assad, der dermed reelt erklærede, at hans styrker i den kommende tid vil trække sig tilbage til et kerneområde, der er lettere at forsvare.

»Ved at sige at hæren ikke længere vil forsvare - eller bare forsøge at forsvare - hele landet abdicerer Assad jo reelt som Syriens præsident«

Allerede nu kontrollerer den syriske hær ifølge militærmagasinet Janes Defence reelt kun omkring en sjettedel af Syriens territorium centreret omkring hovedstaden Damaskus, grænsen til Libanon og områderne ved kysten, hvor det alevitiske mindretal, som han er en del af, er centreret.

Antallet af soldater i den syriske hær falder konstant. Kun omkring en fjerdedel af de som indkaldes til at aftjene værnepligt møder ifølge diplomater rent faktisk op og regimet rekrutterer derfor nu soldater helt ned til 14års alderen – og har samtidigt hævet den maksimale alder for rekrutter til 40 år.

Så sent sidste år var Assad så selvsikker, at han fortalte Ruslands daværende premierminister Sergei Stepashin, at han forventede at borgerkrigen reelt ville være overstået ved juletid og hans regering på det tidspunkt havde genvundet kontrollen over landet.

Men i det sidste halve år er Assads styrker blevet trængt tilbage på stort set alle fronter.

I den nordlige del af Syrien har regimet mistet stort set alle sine støttepunkter i Idlib-provinsen, i midten af landet erobrede terrorgruppen Islamisk Stat den strategisk og historisk vigtige ørkenby Palmyra. Sydpå har Assads styrker mistet kontrollen over samtlige grænseovergange til Jordan.

En ny æra i krigen

Men selv om den militære realitet længe har været åbenbar er Assads indrømmelse af, at han ikke kan generobre kontrollen over landet uhyre vigtigt.

»Det er en anerkendelse af virkeligheden. Før eller side måtte han indrømme det overfor syrerne, at han ikke kan genindtage hele landet, men at han gør det på denne måde er klart et meget centralt vendepunkt i hele konflikten«, siger den libanesiske kommentator og analytiker Michael Young.

»Ved at sige at hæren ikke længere vil forsvare – eller bare forsøge at forsvare – hele landet abdicerer Assad jo reelt som Syriens præsident. Han er nu præsident for et lille område, ligesom andre styrer andre områder Syrien. Det er selve landet Syrien, det er et farvel til. Nu er der ministater og krigsherrer – ikke noget samlet land. Vi kan nu tale om det område, der tidligere var Syrien«, siger han.

Hvis det lykkes Assad at trække sine styrker tilbage i nogenlunde ro og orden til sine kerneområder, kan vil det e