0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Yemen er ved at blive det næste Syrien

Krigen er blevet hverdag i Yemen. Et halvt års saudiarabiske bombetogter har lagt byer i grus. Nødhjælpsorganisationer savner ikke kun medicin, men også ord til at råbe verden op.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hani Mohammed/AP
Foto: Hani Mohammed/AP

bøn. Houthier beder for en ven, der omkom under et saudiarabisk luftangreb i Sana'a i sidste uge.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En stat i opløsning. Borgere på flugt. Bomber fra oven. Sult. Bange børn. Okay, men hvad er nyt? I Yemen?

Lige nu er det Syrien, der får opmærksomhed. Andre krige i Mellemøsten – i Nordirak, i Libyen og i Yemen – må passe sig selv. Et par gryende krige – i Sydsudan og Palæstina – koger selv op uden stor international bekymring.

De overskrifter, der gemmer sig om Yemen nede i den internationale presse, er ellers alvorlige nok. »Sana'a: en by af smadret glas og knuste drømme«, skriver al-Jazeera om Yemens hovedstad nede imellem alle de andre nyheder. Allerede i foråret bragte den arabiske tv-station en rubrik, som ellers kaldte på opmærksomhed: »Yemen er rullet 100 år tilbage«.

I Sverige forsøgte Dagens Nyheter sig i sidste uge med »Yemen på vej til at blive det næste Syrien«.

At Yemen ikke hænger sammen som stat, er knap nok nyt. I årevis, faktisk årtier, har man skullet passere lokale vejspærringer for at besøge fjerne byer i landet. Lokale klaner har opkrævet egne skatter, udstukket egne love og regler og opretholdt egne fængsler. Men at Yemen slet ikke hænger sammen, er nyt.

Desværre har der aldrig været et nationalt projekt

At Yemen oplever fattigdom, er tradition. Men at Yemen oplever afgrundsdyb fattigdom og renlivet sult – dét er nyt.

At Yemen oplever flygtninge, er gammel hverdag. I årevis har landet modtaget flygtninge fra Afrikas Horn. Men at yemenitter selv må flygte –– dét er nyt.

At regeringen i Sana'a ikke fungerer – det har yemenitter altid vidst. Men at den yemenitiske regering i måneder har været på flugt, det er godt nok ud over det sædvanlige. Nogle ministre har gemt sig i Saudi-Arabien, enkelte er gået med den oprørske Houthi-bevægelse, flere har søgt til andre arabiske lande.

For fem år siden ville det alligevel have været godt nyt, hvis Yemen var »på vej til at blive det næste Syrien«, for Syrien var så meget rigere med større velstand, højere uddannelser og rigere liv.

I dag er det en trussel. Syrien har haft fire et halvt år i åben krig, som har dræbt 250.000 mennesker og sendt halvdelen af syrerne på flugt. Yemens krig har foreløbig ’kun’ kostet 5.250 mennesker livet siden krigens begyndelse i marts.

Nødhjælpsfolk er bange i Yemen

Det meste af verdens opmærksomhed i form af diplomater og medier har vendt Yemen ryggen. Den ene ambassade efter den anden i Sana'a er lukket. Internationale medier er ikke vendt hjem -- de er aldrig ankommet.

Selv nødhjælpsorganisationer tør – med undtagelse af Læger uden Grænser og Røde Kors, som har fået dræbt otte medarbejdere under krigen, og nogle få andre – ikke være i Yemen.

Og der er ikke ligefrem et internationalt krav om hverken fredsbevarende soldater, nødhjælp eller journalistisk dækning af Yemen. Også nødhjælpsfolk indrømmer, at de er bange i Yemen.

Smadret glas og knuste drømme? En underdrivelse. Amerikanske droner har – med grønt lys fra det tidligere diktatur – ført krig mod al-Qaeda i Yemen i snart mange år som et særligt kapitel i ’krigen mod terror’. I dag har regulære bombefly fra Saudi-Arabien og andre af den arabiske verdens rigeste lande taget over.

De bomber Houthi-klanens milits, som i det tidlige forår rykkede ind i hovedstaden og tvang overgangsregeringen efter det tidligere diktatur på flugt.

Det er ikke bek