Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krig. Flere lokale fortæller, at antallet af Islamisk Stats patruljeringer på gaderne i Mosul er faldet voldsomt efter, at den irakiske regering med hjælp fra kurdiske peshmerger-styrker og støtte fra koalitionen har indledt en offensiv mod den islamistiske gruppe. Billedet er taget af Islamisk Stats nyhedsmedie Amaq News Agency.

Krig. Flere lokale fortæller, at antallet af Islamisk Stats patruljeringer på gaderne i Mosul er faldet voldsomt efter, at den irakiske regering med hjælp fra kurdiske peshmerger-styrker og støtte fra koalitionen har indledt en offensiv mod den islamistiske gruppe. Billedet er taget af Islamisk Stats nyhedsmedie Amaq News Agency.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken lyttede med, da belejrede irakere trodsede IS i radioen

I to timer hver morgen åbner Alghad FM op for telefonlinjerne og giver borgerne i Mosul mulighed for at lufte deres had mod Islamisk Stat.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi vil gerne bede alle vores lyttere om at være sikre på, at de oplysninger, de giver os, er sande«, siger en af radioværterne på den irakiske radiostation Alghad FM.

»Det handler om liv eller død«, lyder advarslen fra radioværten, der taler arabisk.

I to timer hver morgen åbner radioen for telefonlinjer, der giver borgere i hele Irak mulighed for at ringe ind til stationen og lufte deres bekymringer, frustrationer, håb og ønsker for landet.

Endnu vigtigere er, at radiostationen, der sender fra den kurdiskkontrollerede del af Irak, under 80 km fra Mosul, er blevet et talerør for borgerne i den IS-kontrollerede storby Mosul.

Radiostationen er den ventil, der har modstået Islamisk Stats forsøg på at kvæle stemmerne fra Mosul.

I øjeblikket, hvor den irakiske hær med støtte fra kurdiske peshmergastyrker og den internationale koalition har indledt en væbnet offensiv mod Islamisk Stat i byen, fungerer radiostationen som den åbning, hvorigennem øjenvidneberetninger fra Mosul når ud til resten af Irak og verden.

Det er ikke omkostningsfrit for borgerne i Mosul at ringe til radiostationen. Faktisk er det med livet som indsats. Det fortalte en indbygger i nabobyen Irbil, da Politiken ringede til ham for at få kontakt med hans familie i den belejrede by.

»De har svært ved at tale med folk uden for Mosul. Hvis Daesh (et andet navn for Islamisk Stat, red.) arresterer en person og kan se på hans telefon, at han har talt med folk udefra, vil han blive henrettet«, fortalte irakeren over telefonen.

For at få et indtryk af situationen i Mosul har Politiken lyttet med i to timer på Alghad FM:

Friheden er nær

Længe går der ikke, efter at Politiken tænder for livestreamingen på Alghad FM, før en borger vælger at trodse truslen fra Islamisk Stat og ringer til stationen.

»Godmorgen til Askepot fra Mosul«, lyder det entusiastisk fra radioværten: »Fortæl os om situationen i Mosul i øjeblikket«.

Askepot, som er det navn, pigen bruger for at skjule sin identitet, svarer fattet:

»I øjeblikket er her stille. Vi kan ikke se Daesh på gaden nogen steder«, forklarer pigen med lys stemme.

»Vi har det godt. Alle er glade, og vi glæder os til, at hæren udsletter Daesh«.

De to værter for dagens udsendelse sender kærlige og støttende ord til Askepot og alle andre borgere i Mosul fulgt af opfordringer til Askepot om at huske at passe på sig selv.

Det skal hun nok, forsikrer den unge kvinde og understreger over for værterne, at de ikke skal være nervøse:

»Vi venter spændt på befrielsen«.

Slaget kæmpes i radioen

Direkte oversat betyder Alghad 'i morgen', men i overført betydning kan det også betyde 'fremtiden'. Og det er netop håbet om fremtiden, der får borgerne i Mosul til at ringe til radiostationen.

Håbet om genforeningen med deres familie uden for byen. Håbet om frihed. Håbet om et fredeligt Irak. For radiostationen er formålet at styrke dette håb hos borgerne i byen og forsikre dem om, at de ikke er glemt.

Derfor trodsede de truslen fra Islamisk Stat, satte livet på spil og bevægede sig ind på frontlinjen i Islamisk Stats højborg for at installere radiosendere, der kan nå hele vejen ind til borgerne i Mosul. Og det lykkedes.

For selvom Islamisk Stat ihærdigt prøvede at overdøve lyden fra Alghad FM ved selv at sende radio på samme frekvens, måtte bevægelsen efter et stykke tid erkende sit nederlag. Alghad FM begyndte nemlig bare at sende radio via tre andre frekvenser, og det har stationen gjort siden sidste år.

Hver dag tænder flere borgere i Mosul for Alghad FM. I det skjulte trodser de Islamisk Stat ved at lytte til kultur, musik og styrke deres nationale fællesskab med det øvrige Irak.

Mens irakiske soldater åbent konfronterer Islamisk Stat, kæmper Mosuls borgere for friheden i det skjulte. Gennem radioen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

IS gemmer sig mellem civile

I to timer modtager værterne på Alghad FM uafbrudt opkald fra lyttere. De fleste ringer ind med håbefulde ord. »Enden på Daesh er nær«, er det enstemmige budskab blandt de fleste.

»Vi er fortrøstningsfulde. Vi betragter den kommende sejr som en hellig dag. Som om det er eid. Folk er ude at købe eidtøj«, siger en kvinde, som kalder sig Amuna.

Muslimernes helligdag eid er nær, gentager værten anerkendende og beskriver Islamisk Stats besættelse af Mosul som en fasteperiode, en udfordring fra gud, som snart er overstået.

»Vi glæder os til at fejre eid med jer«, lyder det fra værten til Amuna. Andre er dog mindre fortrøstningsfulde.

En af dem er Raouth, en kvinde bosat i et udkantsområde af Mosul, hvor Islamisk Stat mistænkes for at gemme sig. Hele natten har hun hørt regeringsstøttede jagerfly svæve over byen.

»Jeg kunne høre eksplosioner i nat«, siger Rauth og opfordrer folk til at blive indendørs.

»Det kan godt være, at folk ikke kan se Daesh på gaderne, men folk skal være forsigtige. Antallet af patruljeringer er faldet, men nogle er der stadig; folk kan bare ikke genkende dem«, slår hun fast.

»De er iklædt civilt tøj og har trimmet deres skæg. Jeg siger ikke, at folk skal være bange, men de skal være forsigtige«, siger hun.

Få minutter senere ringer Maudj, endnu en kvinde fra det ydre Mosul, og bekræfter Rauths advarsel om, at Daesh stadig er at spore i gadebilledet.

»Jeg så to mænd fra Daesh i går. De havde ikke barberet deres skæg, men de havde cowboybukser på«, siger hun.

Det kunne tyde på, at Islamisk Stat forsøger at gemme sig mellem civile irakere.

Også Malik har spottet Islamisk Stat i gadebilledet: »Jeg kan ikke fortælle, præcis hvor de er. De spurgte mig om min mobil. Derfor vil jeg gerne advare alle i Mosul«, siger han med hviskende stemme.

To timers direkte radio er slut, og værterne runder af. De vil være klar til at modtage opkald igen i morgen, forsikrer de.

»Vi takker alle, der ringer ind og støtter frihedskampen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En monoton melodi gjalder gennem radioen, og i de næste minutter synges der om kærlighedserklæringer og lykønskninger til Mosul.

»Godmorgen fra Alghad til Mosul 1.000 gange.

Godmorgen til jer, vores kære.

Vores familie. Godmorgen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden