Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alexander Zemlianichenko (arkiv)/AP
Foto: Alexander Zemlianichenko (arkiv)/AP

Kampklar. En russisk atomubåd sejler i havet nord for Rusland.

Rusland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert om russisk trussel: Ambassadør har ikke styr på 'koderne'

Rusland har ingen planer om at anvende atomvåben mod Danmark, selv om de truer med det, vurderer tidligere generalkonsul.

Rusland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke grund til at være bekymret for, om Rusland har planer om at vende sine missiler mod Danmark.

Det fastslår ruslandsekspert Jens Worning Sørensen, forhenværende dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og ekstern lektor i statskundskab med fokus på russisk politik ved København Universitet.

Hans udmelding kommer efter, at den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, i Jyllands-Posten i dag truer med, at »alle, der tilslutter sig (Natos missilskjold, red.) fremover bliver mål for ballistiske missiler. I vil blive en del af truslen for Rusland«.

Mikhail Vanin slår samtidig fast, at Rusland uden problemer vil være i stand til at gennemtrænge både det nuværende og det fremtidige missilskjold ved hjælp af landets arsenal af blandt andet avancerede atomvåben.

LÆS MERE

Men den russiske ambassadørs udmeldinger giver ikke anledning til nervøse trækninger hos Jens Worning Sørensen.

Hvis ikke vi både i øst og vest bliver mere pragmatiske og kan rumme konfliktpotentialet på en mere voksen måde, end tilfældet er i dag, så dukker atomvåbnene op derude et sted langt nede på agendaen

»Ikke et sekund er jeg nervøs. Kigger du i andre europæiske aviser, er der ikke andre russiske ambassadører, der er ude og sige noget lignende. Så han handler ikke på en ordre fra Udenrigsministeriet i Moskva. Men han er ude i den disciplin, som vi kalder public diplomacy - hvor han forsøger at påvirke Danmark gennem den almindelige offentlighed - i modsætning til mere klassisk diplomati, som foregår bag lukkede døre«, forklarer Jens Worning Sørensen.

Han vurderer, at Mikhail Vanins bombastiske udmeldinger mest af alt er udtryk for, at han ikke kender koderne i dansk presse.

»Med public diplomacy kommer man let galt af sted i et fremmed land, hvor man ikke altid kender koderne. Det er min tolkning af det, der sker her. Mikhail Vanin har tidligere været ude med uheldige pressemeldinger«, siger Jens Worning Sørensen.

Rusland vil insistere på at være stormagt

Men ambassadørens udmelding bør dog få danskerne til at tænke nøje over relationen til Rusland, påpeger han.

Sanktioner og ikke mindst faldende oliepriser har gjort et gevaldigt indhug i russisk økonomi. Rusland har et erklæret mål om at være blandt verdens stormagter, og det er skrevet ind i de officielle russiske planer, at landets bruttonationalprodukt (bnp) skal vokse frem mod 2020 i tilstrækkelig grad til, at Rusland også besidder de økonomiske muskler til at være en stormagt.

»Krisen med Vesten og landets isolering betyder, at Ruslands bnp ikke bliver nær så stort i 2020, som det ellers var planen. Men det får ikke Rusland til at opgive at være en stormagt. Og hvilke redskaber har de så? De har fortsat deres atomvåben, og det er måske et spørgsmål, som vi skal til at være opmærksomme på«.

Hvad er ambassadørens ærinde?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hans ærinde er, at han befinder sig i Danmark, som i den nuværende konflikt med Rusland er blevet en af modstanderne. Han vil gerne have nogen til at trække i bremsen i Europa i forhold til den konflikt, der kører mellem Vesten og Rusland. Men problemet er, at Danmark faktisk - med udenrigsminister Martin Lidegaard, der står på Uafhængighedspladsen i Kijev i Ukraine, når der er fotografer til stede - er blevet lidt af en høg i denne konflikt. Og derfor burde den russiske ambassadør også have vidst, at Danmark er uden for russisk pædagogisk rækkevidde i øjeblikket«, vurderer Jens Worning Sørensen.

Hvorfor bringer han noget så voldsomt som atomvåben på banen?

»Du kan vende den om og sige: Hvad har han ellers at spille ud med? Han vil have os til at tænke os om. Som i et dårligt ægteskab, hvor man for hurtigt ryger op under loftet, tænker han, at atomvåben må danskerne da kunne forstå. Men der er ikke på nogen måde tale om, at de er i spil i øjeblikket. Men hans pointe er, at hvis vi forlover os med USA, så vil der langt ude ad den vej, som en allersidste instans, være dette scenarie, som vil kunne udspille sig«, siger Jens Worning Sørensen.

Han vurderer, at vi i øjeblikket befinder os i en periode, som formentlig vil vare fem-ti år, hvor vi ser en kraftig nedkøling af relationerne til Rusland. Nedkølingen i relationen kommer efter 25 år, hvor både Danmark og Rusland har kunnet håndtere, at relationen bestod af både samarbejde og konflikter.

»Konfliktpotentialet lige nu med Rusland er langt større, end vi havde forestillet os. Balancen er røget af sporet, og vi skal have nye redskaber til at løse den nuværende konflikt. Hvis ikke vi både i øst og vest bliver mere pragmatiske og kan rumme konfliktpotentialet på en mere voksen måde, end tilfældet er i dag, så dukker atomvåbnene op derude et sted langt nede på agendaen, fordi det er den sidste ressource, der vil stå tilbage«, uddyber Jens Worning Sørensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden