Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LORI SHEEPPLER/AP
Foto: LORI SHEEPPLER/AP

Kamp. Pamela Geller har i en årrække været en af de mest højtråbende stemmer på den amerikanske højrefløj.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Pamela Geller er anti-islamisternes bramfrie stjerne

Arrangøren af Muhammed-udstilling i USA har bånd til Danmark og kampen for ytringsfrihed.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her betyder krig«.

Så kort og kontant lød Pamela Gellers første reaktion på gårsdagens angreb på den udstilling af Muhammed-tegninger, som Gellers forening American Freedom Defense Initiative (AFDI) havde arrangeret. De to bevæbnede mænd, der angreb udstillingen i Texas, blev skudt og dræbt foran indgangen til Curtis Culwell Center i Dallas-forstaden Garland. En sikkerhedsvagt blev lettere såret under angrebet.

»Hvad skal vi gøre? Skal vi overgive os til disse uhyrer?, skriver Pamela Geller videre på sin hjemmeside.

Geller er en af de mest prominente figurer på den amerikanske højrefløj. Hun blev for alvor et kendt ansigt i den bredere offentlighed, da hun stod bag en kampagne mod et 12 etager højt muslimsk kulturcenter, som skulle opføres på Ground Zero i New York. Siden blev projektet skrinlagt.

Hun er også medinitiativtager til organisationen Stop the Islamization of Nations (Sion) og med udgangspunkt i bloggen 'Atlas Shrugs' har hun oparbejdet en solid position som en markant højreorienteret debattør.

Refererer til terror i København

Ved udstillingen ’Tegn Muhammed' i kulturcentret Curtis Culwell Center var den kontroversielle anti-islamistiske hollandske politiker Geert Wilders hovedtaler.

Han havde netop forladt bygningen, da attentatmændene åbnede ild mod politiet og sikkerhedsvagter på stedet.

Ideen bag American Freedom Defense Initiatives arrangement var, at kunstnere skulle sende deres bud på Muhammed-tegninger ind. Ud af de omkring 350 tegninger, der var indløbet af profeten Muhammed, var en tegning af kunstneren Bosh Fawstin blevet kåret til den bedste. Han modtog 12.500 dollar og blev foreviget på scenen sammen med Geert Wilders og Pamela Geller.

Kort efter, omkring klokken 19 søndag aften, angreb de to attentatmænd altså centeret. Mændene havde muligvis også sprængstoffer på sig.

Der gik ikke lang tid, før flere amerikanske medier havde refereret til terrorangrebet i februar i København, hvor to civile blev dræbt og seks betjente såret ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro og ved den jødiske synagoge i Krystalgade.

Andre steder i det amerikanske mediebillede, bl.a. på Fox News, blev søndagens anslag mod Muhammed-udstillingen i Dallas også hurtigt betegnet som et terrorangreb. Og flere steder blev attentatet sammenlignet med terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Et angreb, der kostede 20 mennesker livet.

Spydig aktivisme

Gårsdagens skududvekslinger i Dallas vil uomtvisteligt kaste ny benzin på bålet i den igangværende debat i USA om, hvorvidt det er i orden at offentliggøre Muhammed-tegninger. I USA er det nemlig langt fra hverdagskost, at man bespotter andre menneskers religion og tro.

Her spiller førnævnte Pamela Geller en markant rolle. Hun er single-mor til fire børn, bor i New York og har gennem adskillige år ført verbal krig mod Islam.

Siden 2005 har hun på bloggen 'Atlas Shrugs' leveret spydig aktivisime inden for flere kontroversielle områder. Geller har blandt andet beskrevet Barack Obamas version af sundhedssystemet Medicare som »en national voldtægt«. Hun har også anklaget præsidenten for som ung at have haft sex med en »narkoluder«. Og hun har kæmpet indædt imod æresdrab og været i clinch med en ansat i Disneyland, som gerne ville have lov til at bære tørklæde på sit arbejde.

»I krigen mellem de vilde og de civiliserede, tager du de civiliseredes side«, har Pamela Geller blandt andet sagt. Hun opererer uden for magtcirklerne i Washington, hun holder folkemøder, og hun er konstant tilstede på tv, hvor hun opildner til debat, som avisen The New York Times beskriver det.

Blandt hendes støtter er Newt Gingrich og Sarah Palin, og efter at hun til en begyndelse blev anset for mest af alt at være en obskur og skinger stemme i debatten, er hun nu blevet et navn, man tager alvorligt på den amerikanske højrefløj.

Offentliggjorde Jyllands-Postens Muhammed-tegninger

Pamela Geller blev født i 1958 som del af en søskendeflok på fire piger. Hun voksede op i Hewlett Harbor, en velhavende jødisk enklave på Long Island.

Gennem mange år i 1980’erne var hun ansat i marketingafdelingen på mediet The New York Daily News og siden som udgiver af et andet medie, The New York Observer.

I 1990 giftede Pamela Geller sig med en rig bilforhandler, Michael H. Oshry, og fire år senere droppede hun sit arbejde og blev hjemmegående husmor.

Det var terrorangrebet 11. december 2001 mod World Trade Center, som fødte hendes trang til at deltage i debatten om Islam. Hun gik straks til tasterne.

»Jeg havde knap nok hørt om Osama bin Laden, og jeg følte mig skyldig, fordi jeg ikke vidste, hvem der havde angrebet mit land«, har hun siden udtalt.

Det, der for alvor gjorde Pamela Geller og hendes blog 'Atlas Shrugs' – som er en reference til hendes forbillede, den ultraliberale forfatter Ayn Rand – kendt, var, at hun som en af de første amerikanere offentliggjorde de Muhammed-tegninger, der i 2006 var blevet trykt i Jyllands-Posten.

Pludselig gik hendes blog fra at have få tusinde besøgende til at have over hundredetusinde besøgende. Og da Geller i 2007 blev skilt fra Michael H. Oshry, kunne hun med de næsten fire millioner dollar, hun modtog i forbindelse med skilsmissen i hånden, for alvor hellige sig den verbale kamp mod Islam.

Heftig kritik af Obama

Gellers opsigtsvækkende udtalelser i denne sag har været utallige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under krigen mellem Libanon og Israel, også i 2006, videobloggede hun fra en strand i Florida og angreb, iført bikini, alle palæstinensere for at være del af Hamas-bevægelsen.

Hun har købt reklameplads i metroen i både USA's hovedstad Washington og i New York, hvorefter hun satte plakater op med teksten: »Støt Israel. Besejr Jihad«.

Hun har, i bogen 'The Post-American Presidency: The Obama Administration's War on America', som hun har skrevet sammen med sin nære allierede, den antimuslimske forfatter Robert Spencer, ført an i argumentationen om, at præsident Barack Obama »ikke er en rigtig amerikaner«.

»Det, som driver ham, er ikke amerikanske værdier. Han sagde det selv: 'Jeg var en lille gadedreng i Jakarta, som syntes, muslimernes kald til bøn var en af de smukkeste lyde i verden ved daggry'«, skriver Geller og Robert Spencer blandt andet i bogen.

Jeg vil ikke gå på køb med min frihed

De to blev i øvrigt også involveret i tragedien i Norge i 2011, hvor Anders Behring Breivik skød og dræbte 77 mennesker. I det 1.500 sider lange manifest, som nordmanden efterlod sig på nettet, beskrev han nemlig, at han var inspireret af amerikanske bloggere, der havde advaret mod truslen fra Islam. Heriblandt Pamela Geller og Robert Spencer.

Dansk forbindelse

Derudover har Pamela Geller i en række andre sager været forbundet med danske islamkritikere. Anders Gravers, formand og medstifter af Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD), har flere gange holdt foredrag sammen med Geller i kampen for ytringsfriheden.

Geller har også interviewet Lars Hedegaard, formand i Trykkefrihedsselskabet. I et tv-interview, som er gengivet på Pamela Gellers blog, hævder Hedegaard, at han få dage før Jyllands-Posten offentliggjorde Muhammed-tegningerne advarede Jyllands-Postens redaktør Flemming Rose mod at gøre netop dette.

»Han (Flemming Rose, red.) spurgte mig: 'Hvad tror du, der vil ske, hvis vi gør det her?' Og jeg svarede ham: 'Helvede vil bryde løs! Det bliver værre end Salman Rushdie'«, fortæller Lars Hedegaard til Pamela Geller.

Flemming Rose har dog siden på det kraftigste benægtet, at denne ordudveksling skal have fundet sted.

Og spørger man Helle Merete Brix, tidligere medlem af Trykkefrihedsselskabet, er Pamela Gellers retorik udtryk for, at debatten i USA er skåret skarpt op.

»Hun er en hardcore blogger, og jeg er for eksempel meget forundret over, at Robert Spencer har lavet en organisation sammen med hende. Hun er hadefuld, og hendes retorik er alt for aggressiv til min smag. Når hun rager uklar med folk, er det et drama, og hun er ikke en, jeg ville slå pjalterne sammen med«, siger Helle Merete Brix, som er stifter af Lars Vilks Komiteen og var arrangør af det debatmøde i Krudttønden i København, der blev angrebet i februar.

En høj pris for frihed

Også Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, mener, at Pamela Gellers retorik er utroværdig. Den danske jurist og samfundsdebattør kalder endda Gellers retorik for »demagogisk«.

»I denne situation er det afgørende at forsvare ytringsfriheden også selvom, jeg oplever hende som en antimuslimsk aktivist, hvis budskab er meget, meget utroværdigt. For mig at se handler hendes virke ikke om at beskytte ytringsfriheden. Man kan ikke på den ene side stå og tale for First Amendment, (den amerikanske grundlovs beskyttelse af retten til fri tale, red.) og så samtidig være fortaler for en kampagne mod en moske på Ground Zero. Men utroværdig populisme er også beskyttet af ytringsfriheden«, siger Jacob Mchangama.

Op til åbningen af den aktuelle udstilling af Muhammed-tegninger i Dallas-forstaden Garland har Pamela Geller udtalt, at man godt var klar over, at det ville være risikabelt at afholde en udstilling af den art.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hendes forening American Freedom Defense Initiative (AFDI) havde da også betalt 10.000 dollar for at få posteret 40 betjente som sikkerhedsvagter ved udstillingen.

»Det er den høje pris for frihed«, har Geller udtalt til mediet Dallas News.

Efter skyderiet i aftes, hvor de to bevæbnede attentatmænd altså blev dræbt, siger Pamela Geller, at angrebet ikke vil forhindre hendes forening i at være værter for lignende arrangementer i fremtiden.

»Jeg vil ikke gå på køb med min frihed for ikke at fornærme de vilde«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden