Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jose Luis Magana/AP
Foto: Jose Luis Magana/AP

Stop. Der blev afholdt flere store protester foran den amerikanske kongres i kølvandet på Edward Snowdens afsløringer i 2013. Kravet var en efterforskning af den masseovervågning, NSA foretog af flere millioner borgere.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny lov: USA rykker et skridt tættere på at tøjle NSA's overvågning

Senatet kan stadig sætte en stopper for ny, begrænsende lov om overvågning.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meget tyder på, at USA's omdiskuterede efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) omsider kan se frem til øget kontrol. I går stemte Repræsentanternes Hus med overvældende flertal for et lovforslag, der skal begrænse den masseindsamling af personlig data, som NSA de senere år har været under skarp kritik for.

'The Freedom Act', som forslaget hedder, vil gøre det sværere for efterretningstjenesten at få adgang til amerikaneres telefonopkald, internetaktivitet og lignende personlig data. Data, som whistleblower'en Edward Snowden for to år siden var med til at afsløre agenturets systematiske indsamling af.

LÆS OGSÅ

Lovforslaget lader i stedet dataselskaberne holde fast i deres kunders oplysninger, indtil NSA kan fremvise en gyldig retskendelse. Og selv med sådan en i hånden vil kravene til deres søgninger i dataoplysningerne blive strammet gevaldigt for at sikre, at der kun gives adgang til data med relevans for konkrete sager. Til sidst får selskaberne også frihed til offentligt at afsløre, når de får henvendelser om dataudlevering.

Reformen er ikke i mål endnu

Beslutningen kommer i kølvandet på en dom i New Yorks appeldomstol i sidste uge. Her blev det afgjort, at NSA's indsamling af data fra millioner af amerikaneres telefonsamtaler blev foretaget i strid med amerikansk lov. Nu vil man med 'The Freedom Act' ændre de regler, der sætter rammerne for NSA's overvågning.

NSA's tilladelse til at indsamle data udløber den 1. juni, og opbakningen til at ændre på deres privilegier synes markant i Repræsentanternes Hus efter gårsdagens jordskredssejr. 338 stemte således for den nye lov, mens blot 88 stemte imod. Nu står kun en godkendelse i senatet i vejen for det nye lovforslag, men det kan vise sig at være nok til at sætte en stopper for en ny amerikansk overvågningspolitik.

DEBAT

Sidste år blev et tidligere udkast af The Freedom Act også vedtaget i Huset, blot for siden at blive stemt ned i senatet. For mens mange demokrater - heriblandt præsident Barack Obama - støtter op om reformer på overvågningsområdet, så er lige så mange republikanere modstandere af det nye system.

»Det er utestet, uprøvet og besværligt, og det vil ikke ændre på den store indsamling af data. Det vil til gengæld overlade indsamlingen til utrænede selskabsmedarbejdere uden kvalificeret tilsyn. Det rykker ansvaret fra NSA, der er under total kontrol, til medarbejdere med usikre tilsyn og procedurer«, har republikanernes overhoved i senatet, Mich McConnell, fortalt amerikanske medier.

Nu har man en domstols ord for, at den nuværende lovgivning ikke autoriserer NSA's dataindsamling. En reform er nødvendig, hvis NSA fortsat skal have en eller anden form for ret til at kunne overvåge.

Netop den kontrol, som Mich McConnell kalder total, har ellers tidligere været blandt NSA's helt store kritikpunkter, efter Edward Snowden i 2013 formåede at lække mængder af deres fortrolige data til offentligheden.

Flere frygter for rettelser i forslaget

Siden sidste år er lovforslaget blevet rettet til i jagten på et kompromis mellem de to fløje, og sammen med sidste uges dom imod NSA's tidligere overvågningsaktiviteter er der gode chancer for, at senatet denne gang kan blive enige om at sende loven igennem.

»Afgørelsen ændrer omstændighederne. Nu har man en domstols ord for, at den nuværende lovgivning ikke autoriserer NSA's dataindsamling. En reform er nødvendig, hvis NSA fortsat skal have en eller anden form for ret til at kunne overvåge«, vurderer den amerikanske journalist og politiske kommentator Julian Sanchez.

LÆS OGSÅ

Men ændringerne fra sidste års lovforslag og til det, der nu skal en tur igennem senatet endnu en gang, møder kritik fra flere sider. Mens man i Det Hvide Hus bakker op om forslaget, frygter mange, at formuleringerne i det nye forslag er blevet for vage. Der hersker især bekymring om definitionerne på, hvornår data er relevante for en efterforskning, og hvad NSA i det hele taget kan kalde en efterforskning.

Senatet forventes at tage lovforslaget op inden for de kommende uger og den endelige afstemning ventes afholdt den 22. maj.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden