Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

To til tre personer angreb i nat dansk tid et center for udviklingshæmmede i den amerikanske delstat Californien. Kilde: Ritzau

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mistænkte bag masseskyderi var mand og kone

14 er dræbt, 17 er sårede, heriblandt en politimand, efter skyderi på et handicapcenter.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De to mistænkte gerningsmænd, der skal have stået bag masseskyderiet på et handicapcenter i San Bernardino i Californien, er blevet identificeret, men motivet bag deres handling kendes stadig ikke.

Begge formodede gerningsmænd er blevet dræbt af politiet ved en skudveksling, fortæller politichefen i San Bernardino, Jarrod Burguan.

Der er tale om 28-årig mand, Syed Rizwan Farook, og hans 27-årige kone Tashfeen Malik. Manden har muslimsk baggrund, men intet peger i retning af et religiøst motiv.

Masseskyderiet har kostet 14 mennesker livet. 17 er sårede, en af dem er en politimand, som blev såret under jagten på de mistænkte. Politimanden meldes uden for livsfare.

Gerningsmænd med en mission

De to mistænkte gerningsmænd, som var kampklædte og bevæbnet med automatvåben, blev skudt og dræbt i et villakvarter blot ti minutters kørsel fra handicapcenteret, Inland Regional Center. Politichef Jarrod Burguan beskriver de formodede gerningsmænd som velforberedte og på en mission.

Politiet kom på sporet af de mistænkte efter henvendelse fra en borger. Politiet slog derfor til mod et hus i den nærliggende by Redlands, hvor de to mistænkte til at begynde med formåede at slippe væk i en sort firehjulstrækker.

En svoger til den ene mistænkte, Syed Rizwan Farook, har netop på et pressemøde i CAIR (Council on American Islamic Relations) fortalt, at han er chokeret over at høre om svogerens angivelige involvering i sagen.

»Jeg har absolut ingen ide om, hvorfor han skulle gøre sådan noget. Jeg er selv chokeret«, siger Farhan Khan, svoger til den mistænkte.

Khan fortæller ifølge det amerikanske medie CBS videre, at han sidst talte med Syed Rizwan Farook for en uge siden.

»Jeg har ikke ord, som kan udtrykke, hvor trist og ødelagt jeg er over det her«, siger Khan.

Par forsvundet siden onsdag morgen

Ifølge en talsmand for CAIR har Syed Rizwan Farook og hans kone Tashfeen Malik været forsvundet siden onsdag morgen. De formodede gerningsmænd havde en seks måneder gammel datter, som var blevet afleveret onsdag morgen hos den enes moder, og parret skal her have sagt, at de havde en aftale hos lægen.

Syed Rizwan Farook knyttes, skriver flere amerikanske medier, til gerningsstedet. Han er amerikansk statsborger og skal i fem år have arbejdet i sundhedsmyndighederne i San Bernardino. Han var angiveligt til stede ved arrangementet i Inland Regional Center, hvor hans arbejdsplads holdt en julefest. Kort før masseskyderiet fandt sted, skal han have forladt arrangementet.

Flere detaljer er kommet frem om, hvad der egentlig skete under angrebet på behandlingscenteret i San Bernardino, som har omkring 200.000 indbyggere og ligger en times kørsel øst for Los Angeles.

Skyderiet begyndte omkring klokken 11 onsdag, lokal tid.

Inland Regional Center er et sted, som tilbyder hjælp til folk med autisme, spastisk lammelse og andre lignende lidelser. Skyderiet udfoldede sig primært i et konferencelokale. Mange af ofrene blev skudt her, mens andre blev ramt, da de i panik forsøgte at flygte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overlevende skrev sms'er til pårørende

Overlevende fra masseskydning fortæller til blandt andre CNN, at de gemte sig i kontorer, badeværelser og på toiletter, mens de skrev beskeder til deres nærmeste om, at de frygtede for deres liv.

En borger i San Bernadino, Marcos Aguilera, siger til CNN, at han modtog en besked fra sin kone, der arbejder på Inland Regional Center.

»Hun hørte skuddene og brød ud i gråd. Situationen blev forvirrende, fordi brandalarmen på stedet gik. Alle var forvirrede«, siger Marcos Aguilera, der også fortæller, at hans kone efterfølgende blev reddet ud af centeret af politiets indsatsstyrke.

»Da hun forlod bygningen, så hun, at mange lig, der lå på gulvet« fortæller Aguilera.

Efter skyderiet flygtede de to mistænkte i den sorte firehjulstrækker, som altså siden blev opsporet af politiet efter en biljagt.

Politichefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, siger på det netop afholdte pressemøde, at han føler sig »overbevist« om, at de dræbte ved skudvekslingen med politiet er de samme som de mistænkte gerningsmænd.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden